Hogyan biztosítható a költségvetési fegyelem Magyarországon?

2012.10.14. 15:59 :: Dörnyei József

Magyarországon a posztkommunista szocializmusban még soha nem sikerült felelős költségvetést tervezni és megvalósítani. Lehetséges egy ilyen? Természetesen az. Érdekében áll-e a jelenleg hatalmon levő FIDESZ-nek? A válasz egy meglepő igen.

Hogyan lehetséges elérni azt, hogy a kormány felelős költségvetést készítsen?

Természetesen csak úgy, hogy ha a fejével játszik, ha nem teszi. A történelem bizonyítja, hogy Magyar kormány másképpen nem fog felelős költségvetést csinálni, csak ha a pisztoly a halántékának teszik.

Ezt hogyan lehet elérni a gyakorlatban?

Úgy, hogy a köztársasági elnöknek jogosítványt adunk arra, hogy szétzavarja az országgyűlést és új választásokat írjon ki abban az esetben, ha a kormány törvényt szeg és felelőtlen költségvetést tervez vagy hajt végre.

Ez a törvény most nem lenne érdeke a FIDESZ-nek, mert már régen nem lennének hatalmon, ha egy ilyen törvény létezne.

De a választások után mindenképpen érdekében állna.

Ha elveszítik a választásokat, akkor a nyertes MSZP v. koalíció felelős költségvetés készítésére kényszerülne. Az MSZP erre aligha képes.

Áder János válaszul mondjuk 1 v. 2 év múlva, amikorra kiderül, hogy az MSZP nem tud jobban kormányozni, mint a FIDESZ, feloszlatja a parlamentet és a FIDESZ új lehetőséghez jut.

Ha a FIDESZ megnyeri a választásokat, akkor is jó a dolog, mert addigra a FIDESZ remélhetőleg megtanul már annyira kormányozni, hogy ő képes lesz felelős költségvetést tervezni és végrehajtani is.

Valamint a munkahely temető csomag féle ökörségeket a csírájában lehetne megfojtani, amikor pár féleszű képviselő azt képzeli, hogy ért a gazdaságpolitikához... Ilyenkor emlékeztetni kell őket arra, hogy ha elkúrják, akkor repül az egész bagázs és máris takarékra kapcsolják a baromságot...

Tehát önszabályozásra is kiváló.

Mindenképpen jó lenne egy ilyen tétel az alkotmányban az ország hosszútávú érdekei miatt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr24848000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása