A klímaváltozás ára

2012.10.11. 09:22 :: Dörnyei József

A CO2 kibocsátás okozta globális felmelegedéssel kapcsolatban a legtöbb ijesztgetés a tengerszint emelkedésével kapcsolatban hangzik el. Hosszú távon ez helytálló, azonban a legtöbb szavazó polgárt kevéssé érdekli, hogy mi fog történni 100 vagy 300 év múlva. Ez érthető is. A globális felmelegedésnek azonban van egy azonnal jelentkező hatása, ez a klímaváltozás. Ez nem 100 vagy 300 év múlva lesz majd talán, hanem most azonnal történik.

A klímaváltozás első hallásra nem hangzik nagyon rosszul. Változik az időjárása az egyes területeknek. Az időjárás mindig változik, mi baj lehet belőle?

A probléma az, hogy az egyes területeknek már beállt funkciói vannak. Egyes területeken például öntözés nélküli földművelést folytatnak, másokon öntözésest. A termelt növények is már beálltak.

Ha azonban az időjárás változik, akkor az ott termelhető növények, tenyészthető állatok is változnak. De a változás miatt senki sem tudja, hogy mi lehetne az új és mikor kell váltani. Emiatt folyamatosan alacsonyabb mennyiségű élelmiszer termelődik nagyon sok helyen, ahol változik az időjárás.

Globális élelmiszertermelés csökkenés

A mezőgazdaság úgy általában pénzügyi kárt nem szenved el, mert az élelmiszer árak automatikusan emelkednek, ha kevesebb a termés és csökkennek, ha több. De az eloszlás nem lesz egyenletes, emiatt a bevétel eloszlása nem lesz egyenlő. egyes termelők meggazdagodnak, mások pedig csődbe mennek. Ez egy káros hatás.

A mezőgazdaság átállítása más termelési módra tőkeigényes folyamat, nagyon sok pénzbe kerül.

A lakott területeken más jellegű, de hasonlóan drága változásokra kell felkészülni.

Minden város és épület az adott klímához van jelenleg megtervezve és felépítve. Ha a klíma változik, az egész várost át kell építeni, lakóépületektől kezdve a munkahelyeken át a teljes infrastruktúrát.

Ez elképesztő költség.

Amíg az átépítés nem történik meg, addig pedig az adott város sokkal többet fog fogyasztani. Pl. a lakóépületek fűtése, hűtése, szellőztetése sokkal több pénzbe kerül, mint a klímaváltozás előtt vagy az átépítés után.

A dolog úgy néz ki, hogy a globális felmelegedés nem csak az unokáinkat fogja érinteni, hanem minket is. Nem kicsit, hanem nagyon...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr774832298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása