"IMF Lista"

2012.09.06. 23:31 :: Dörnyei József

A kormány kiszivárogtatta az IMF követeléseinek a listáját. Eddig sem volt titok, hogy mit kér az IMF, most csak felkapta a sajtó. A lista elemeinél hiányzik a szám, hogy mennyi. Enélkül igen kevés értelme van beszélgetni róla, de hangulatkeltésre kiváló.

Akkor a lista:

Nyugdíjak csökkentése

Ez nem megvalósítható még egy kapitalista kormány számára sem, legalábbis addig, amíg nincsen válsághelyzet. Esetleg azt lehet megvalósítani, hogy a nyugdíjak emelését infláció alatt tartja a kormány, amíg gáz van, pl. nincsen emelés.

Nyugdíjkorhatár emelés

Ez könnyen megvalósítható és van értelme is. Pl. lehetne egy lépésben 70 évre emelni a korhatárt. Az emelés után minden évben érezhetően csökkenne a nyugdíjkiadás, ráadásul a piacok mindig a trendeket nézik, ezért ez a lépés azonnali állampapír kamatcsökkenést jelentene az államnak, ami azonnali pénz.

Családi pótlék csökkentése

Itt lehetne a Jobbikkal teljes egyetértésben 3 gyerek felett eltörölni a családi pótlékot. Ez kettős hatást érne el, kevesebb lenne a "nagy" család és csökkenne a költség is.

SZJA emelés

A jelenlegi teljes adóék éppen 50% alatt van, ezért ez nettó baromság. A jelenlegi szint is túl magas.

Privatizáció

Mit???

Utazási kedvezmények csökkentése

Jó lenne. De a költségvetést igen lightosan érintené. Ezt vállalhatja a kormány.

Bürokrácia leépítés

Szintén jó lenne. A jelenlegi kormány erre alkalmatlan, ez már eddig is kiderült. Persze bevállalható, mert a papír mindent elbír...

Általános, érték alapú ingatlanadó

Nem vállalható, technikailag nem megvalósítható. Lehet általános, korrigált nettó nm ingatlanadó, ami sok helyen van, pl. Érd. A nettó nm benne van a használatba vételi engedélyben v. a tulajdoni lapon, az extrák szintén (pl. uszoda) Ez alapján lehet adóztatni. Érték alapján csak azt érnénk el, hogy lenne még 50K ember, aki az adóból élne, pl. jogászok, értékbecslők és adóhivatal emberei. Ezzel aztán nem csökkentenénk a bürokráciát...

Önkormányzatok karcsúsítása

Jó lenne. De népharag lenne belőle. Komoly pénzeket lehetne megtakarítani, de vidéken sokan kerülnének az utcára.

Bankadó eltörlése

Nettó hülyeség. Át kellene alakítani úgy, ahogy már leírtam, tehát hogy az ügyfél fizesse, a bank meg csak beszedje. De egyébként maradnia kell.

Pénzjuttatás a bankszférának

Nettó hülyeség. Ha átalakítják normálisra a bankadót, nyereséges lesz a bankszektor és pénze is lesz.

Az "IMF lista" kb. fele nettó baromság.

A FIDESZ kommunikáció szakon végzett idiótái szoktak ilyesmit elkövetni, az IMF-re nem jellemző.

Persze lehet, hogy újabban az IMF is kommunikációs szakos idiótákat alkalmaz szakértők helyett, de remélem, ez nem így van...

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr404760378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása