Igazságszolgáltatás - Halálbüntetés Magyarországon

2012.07.16. 22:42 :: Dörnyei József

Magyarországon folyamatosan rosszabbodik a közbiztonság. A tendencia nem meglepő, előre látható volt, a közbiztonság kilátásai is rosszak. Egyre gyakrabban történnek olyan bűnesetek, amikor felmerül a halálbüntetés visszaállítása.

A halálbüntetést a szocialista rendszerváltáskor törölte el a parlament 1990-ben. Sokszor előfordult már ez a Magyar történelemben, de a halálbüntetést mindig visszaállították.

A visszaállítás oka az, hogy létezik olyan bűn, aminek a büntetése csak halál lehet.

Magyarországon ezeknek a száma legalábbis egyenlőre még eléggé ritka, ezért évente kb. 5-10 embert kellene kivégezni, ha lenne ez a fajta büntetés.

A halálbüntetés ellenzők szerint nincsen visszatartó ereje, a támogatói szerint van. Az igazság valahol középen van, nyilván van visszatartó ereje, de nem akkora, mint amekkorát a támogatók tulajdonítanak neki. Természetesen ha egyetlen ártatlant meg tudunk menteni, akkor azért már érdemes azt az 5-10 akasztófáravalót felhúzni, ezért ezt a kört a támogatók nyerik.

A másik érv költség alapú. Nyilván van költsége, ha életben tartjuk a bűnöst, de az államháztartáshoz képest marginális. Ezt a kört az ellenzők nyerik.

Az ellenzők legfőbb érve a tévedés lehetősége. Tévedésre azonban gyakorlatilag nincsen esély. Ha kérdőjeles az eset, a bíró nem fogja akasztófára küldeni az elítéltet, hanem pont ezért életfogytiglant kap. Ez a kör döntetlen.

Ez a kérdés egy alapvető döntés minden országban. Nem lehet tudományos vagy politikai alapon eldönteni. Demokratikus országokban az ilyen kérdésekről népszavazást szokás kiírni, majd a népszavazás döntése alapján eljárni.

komment

Címkék: Igazságszolgáltatás

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr694660374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baliquez 2012.07.17. 07:57:26

Ellene vagyok a a halálbüntetésnek, de vannak olyan bűncselekmények ahol kizárólag az elkövető totális jogfosztása és leölése az egyedül megnyugtató megoldás, mivel nem visszaengedhető a társadalomba.

A jogalkotók pedig vegyék végre tudomásul és tegyenek lépéseket: a szexuális indíttatású és gyilkossággal végződő bűncselekmények bizony típusbűncselekmények egy kulturálisan meghatározható népcsoportnál, a társadalom pedig rendkívül heves ellenreakciót fog felmutatni beláthatóan rövid időn belül ha nem vizsgálják a kisebbségi típusbűneseteknél minden egyes esetben a rasszista indítékot.

A rendőrség rendtartási képtelensége, korrupciója, a tesze-toszaság, a bv. intézetek barátságos légköre, a bűnöző urak széles jogköre ahhoz vezetett hogy lányainkat-feleségeinket egyszer használatos szextárgynak, gyerekeinket az iskolában zsarolható pénzadományozónak, szüleinket-nagyszüleinket pár forint nyugdíjért vagy akár egy marék zöldségért brutálisan meggyilkolható hulladéknak, ZSÁKMÁNYNAK tekintik a paraziták. Megengedhetetlen.

NEM VAGYUNK ZSÁKMÁNYÁLLATOK A SAJÁT ORSZÁGUNKBAN!

A kialakult helyzetben pedig bűnrészes mindenki, az eddigi magyar kormányoktól kezdve a status quo-t konzerváló EU-ig - akik tökéletesen tudják hogy nem integrálásra megy a sokmilliárd hanem arra hogy itt tenyésszenek a tetvek és ne Nyugat-Európában. Szervezett fajirtás folyik a magyarság, a becsület ellen.

Asidotus 2012.10.14. 14:46:05

Kaiser Edét a móri mészárlás miatt kivégezték volna.
Közben meg ott sem volt.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.14. 15:19:42

@Nűnű: A bíró feladata annak eldöntése, hogy alkalmazza-e a halálbüntetést vagy nem.
Ha kérdőjeles az eset, akkor nyilván nem szabad alkalmazni.

De ha nem alkalmazzák, akkor azzal több és ártatlan embert ölnek meg, mintha igen.
süti beállítások módosítása