Gazdaság - Továbbra is befagyva 3%-ra, de változások jönnek

2016.05.09. 14:50 :: Dörnyei József

Régen írtam a gazdaságról. Ennek az oka az, hogy a gazdaság már évek óta be van fagyva 3%-os növekedésre. A kormánynak igen nagyot kellene hibáznia ahhoz, hogy ez változzon.

Ennek az írásnak az oka az, hogy esedékes egy akkora változás, ami változtathat ezen a 3%-on, de elég kérdőjeles, hogy merre.

A változás a felminősítés. Magyarország évek óta politikai okokból hivatalosan nem befektetésre alkalmas ország. A gyakorlatban ez kb. senkit sem érdekelt, mert a befektetőink menekülve a sokkal rosszabb gazdasági mutatókkal rendelkező EU országokból szívesen jöttek Magyarországra.

Belső információim vannak több nagy befektető cégből, ahol Magyarország (és több, más ország) saját befektetési kategóriát kapott, ami köszönő viszontlatban sem áll a "hivatalos" befektetési kategóriával.

Mindenesetre a felértékelés ennek ellenére komoly jelentőséggel bír, mert onnantól kezdve az "egyszeri" befektetők is meg fognak jelenni, ami nagy pénzmozgást fog jelenteni.

A gazdaságra rá fog szabadulni egy nagy halom nem szakmai és csak pénzügyi tőke.

Ennek a hatása egyelőre nehezen becsülhető. Ami biztos, hogy a Forint rövid távon jelentősen erősödik. 300 alá, de 1 éven belül akár jelentősen ez alá mehet. A tőzsde jelentősen emelkedni fog. Az állampapír hozamok tovább csökkennek. Az MNB tovább csökkenti az alapkamatot, szvsz. 0% lesz nemsokára. A reálkamatok lecsökkennek szintén 0%-ra. A defláció erős lesz. Nem minusz néhány tized, hanem erős, minusz néhány százalék.

Ennek ellenére szvsz. maradni fog a 3%-os GDP növekedés. Az már eléggé kérdéses, hogy mi lesz az, ami pontosan húzni fogja. A fenti hatások egyes piaci szereplőknek kedvezőek, másoknak nem.

Mindenesetre most jól láthatóan valami történni fog a gazdaságban, nem az az állóvíz lesz, mint eddig. (Stabil 3%-os GDP növekedés alig változó környezetben).

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr108699688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása