Politika - Van nem liberális demokrácia?

2015.02.02. 18:40 :: Dörnyei József

Az OV kormány egy ideje nem liberális demokráciáról beszél. Az OV kommunikációról mindenki tudja, még saját maga is, hogy kevés köze van a valósághoz, ezért okoz OV-t nem ismerő külföldieknek gondot az OV kommunikáció megértése.

Az OV kormány elsősorban minden szavazónak azt kommunikálja, amit az a szavazó hallani akar. Ez probléma akkor, ha mindenki szemében népszerű akar lenni. Ezért gyakran olyasmit mond, aminek kevés vagy semmi értelme nincsen.

Demokráciában kétféle alapvető társadalmi értékrend van, az egyik a liberális, a másik a nemzeti v. konzervatív értékrend. Tehát ha valaki nem liberális demokráciáról beszél, akkor elvileg konzervatív demokráciáról beszél kizárásos alapon.

OV-nál azonban nem erről van szó. OV a demokráciát nem kedveli, gondosan le is rombolta Magyarországon. A mai Magyarország már nem demokrácia. Még hasonlít, de már nem az. OV nem konzervatív demokráciát szeretne, hanem fél diktatúrát. Egy olyan rendszert, mint ami a késő kommunizmusban volt, amikor már el lehetett menni szavazni az MKP jelöltjére.

Természetesen ez nem demokrácia.

OV  a késő kommunizmus szülötte és most, középkorúvá válva nosztalgiával tekint vissza a régi szép időkre, amikor ő még fiatal volt és úgy általában az élete szebb volt, mint ma.

A késő kommunista Magyarországról mindenki tudja, hogy a végén csődbe ment. A mai Magyarország államosított vagy fideszesített része nagyon pontosan ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint annó a kommunista vállalatok. Egy ideig megy a szekér, aztán sorra bedőlnek. Ha nincsen verseny, akkor nincsen edzésben a versenyző és a töttyedt, sörhasú egykori sportolót simán lenyomja pár év múlva egy ijfú titán, aki szorgalmasan és állandóan edzésben van.

OV "illiberális demokráciája" a késői kommunizmus áldemokráciája. "Magyar narancs" - kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.

A nagy kérdés az, hogy néhány elvakult és jobbára erősen szenilis nyugdíjason kívül van-e bárki, aki tényleg vissza akarja küzdeni Magyarországot a késő kommunizmusba?

Kuncze Gábor az Egyenes Beszédben hasonló témáról beszélget.

14 komment

Címkék: Orbán Viktor Politika FIDESZ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr697134207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gungnir 2015.02.02. 20:40:40

Szerintem ez az "illiberális demokrácia" nem más, mint a "népi demokrácia" egyfajta átcímkézett változata. Ha a demokráciának azt a fajta definícióját használjuk, ahol ez egy választásokon hatalomra juttatott vezetést jelent, akkor természetesen ez is demokrácia. Korábban a Marxista-Leninista ideológiai támasz következtében hívták ezt "népi" -nek, ma viszont nincs egységes ideológia mögötte. Helyett viszont van egyfajta értékrendszer, ami egyrészt szocialista, másrészt azt megelőző kelet-európai örökség, amit jobb híján csak úgy tudnak definiálni, amivel leginkább szembe megy. Mivel manapság ezek az értékek leggyakrabban és leglátványosabban a liberalizmussal ütköznek, illiberális néven él tovább az, amit korábban népinek hívtak.

Kicsit továbbgondolva ezt a dolgot, akár azt is mondhatnánk, hogy nem sok minden változott, leginkább az eltérő külpolitikai helyzet miatt vannak eltérések (VSz és KGST helyett NATO és EU tagok vagyunk). Érdekes párhuzam vonható a 40-es évek végi/50-es évek eleji és a 90-es évekbeli események között is, mivel mindegyik esetben elég erősen indult meg az áttérés a sztálinizmusra és a liberalizmusra, de az inga valahogy visszalendült a másik irányba mindkét esetben.
Persze lehet, hogy csak én látok bele összefüggéseket független eseményekbe.

Robur 2015.02.02. 21:19:08

@Éhes.ló:
Hülyeséget beszélsz:
1. Liberalizmus <> SZDSZ!
2. A demokrácia a szabadság egyfajta kifejeződése, a liberalizmus szabadságelvűséget jelent innentől fogva minden demokrácia liberális. Az illiberális a barom Orbán fejében létező értelmetlen fogalom. Ezért nem értette Merkel sem.

Robur 2015.02.02. 21:20:34

@Gungnir:
Amennyire én emlékszem a kommunisták a szocializmust értették népi demokráciának(a nyugati volt a polgári), innentől fogva a népi demokrácia nekem egyenlő a kommunista diktatúrával.

Robur 2015.02.02. 21:25:52

A poszthoz annyit, hogy szerintem azért még létezik demokrácia. Lehet, hogy Viktor a demokratikus intézményrendszert lerombolta, de választáskor még mindig el lehet küldeni a 3,14-be.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.02. 22:21:08

@Robur:
A FIDESZ egyre jobban szétveri a demokratikus intézményrendszert, beleértve választási rendszert is.

Nem tudhatod, hogy egyáltalán lesznek választások, ha vesztésre áll vagy a választásokon nem követnek el csalásokat a cél érdekében.

A választási csalás megszokott FIDESZ fegyver és ha xarul állnak, szvsz. simán alkalmazzák majd törvényesítve.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.02. 22:22:55

@Robur:
Éhes Ló megint nem volt szalonképes.
Nincsen kitiltva, de ha nem képes anyázás nélkül kommentelni, akkor ide nem írhat.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.03. 05:37:12

Ne csúsztass. Azonosítod a látszatdemokráciát a nem-liberális demokráciával.

A valóság más: a nem-liberális demokrácia olyan demokrácia, ahol nem a liberalizmus értékei a rendszer alapjai. Pl. Oroszország ilyen.

A liberalizmus és a demokrácia két teljesen külön dolog.

empoftla 2015.02.03. 05:56:12

@maxval bircaman szerkesztő: Nagyon is igaz. Az illiberális demokrácia nem látszatdemokárcia. Az illiberális demokrácia igazi demokrácia. Vagy úgy látszik.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.03. 09:11:17

@maxval bircaman szerkesztő:
Valóban, ahogy már leírtam a cikkben, létezik konzervatív v. nemzeti demokrácia.

De nem Magyarországon. Magyarországon OV leépítette a demokráciát.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.03. 09:44:57

@Dörnyei József:

Bár voltak Orbánnak értelmetlen intézkedései, a demokrácia virágzik Mo-on.

empoftla 2015.02.03. 16:00:57

@maxval bircaman szerkesztő: Pontosítok - az illiberális demokrácia virágzik (az amelyik Merkel szerint nincs).

Asidotus 2015.02.03. 17:40:37

Szerintem arra gondolt OV, hogy demokratikus választáson győztes mindent visz. Kábé annyiról szól a történet, hogy szabadon választhatunk diktátort.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.02.03. 18:10:07

@Nűnű:
Szerintem ez GYF hozzáállása volt.
GY gondolta úgy, hogy a választásokon 4 évre királyt választ a nép, aki aztán azt csinál, amit akar.

OV továbbfejlesztette azzal, hogy a nép 4 évente megválassza OV-t, ha tetszik neki, ha nem.

GYF hozzáállása már nem demokratikus, OV hozzáállása pedig már nem demokrácia.

Untermensch4 2015.02.04. 11:06:42

@Dörnyei József: az alapötlet hogy pár évre "győztes mindent visz" alapon mondjuk egy "erős" köztársasági elnököt válasszunk, nem lenne rossz csak akkor ahhoz az egy emberhez kellene társítani a mandátuma alatti eseményekkel kapcsolatos felelősséget is. Így hogy egy csoportban elkallódik a felelősség, sajnos túl sok pénzünkbe kerül és még a rendszer elnevezéséről is hazudni kell.
süti beállítások módosítása