Otthon - LED vagy kompakt fénycső?

2015.01.29. 09:56 :: Dörnyei József

A LED lassan kiforrott technológia lesz, a kompakt fénycső (CFL) már régen az. Hogy állnak most?

A LED-ről az a hír járja, hogy sokkal gazdaságosabb, mint a kompakt fénycső. Akkor nézzük a számokat.

Egy 10W-os LED izzó ára ~1K Ft, a fényereje 810 lm

Egy 12W-os CFL izzó ára ~500Ft, a fényereje 700 lm

A LED összesen 38%-al hatékonyabb, mint a CFL.

Mindkét ár "akciós" minőségi ár, ennél lehet jóval drágábban is venni vagy lehet "kínai" cikket is venni olcsóbban.

Az élettartama egy LED izzónak elvileg kb. 2-szor hosszabb, mint egy CFL izzónak, de már a CFL élettartama is 8 év, ami elég hosszú.

Nálunk csak CFL izzó van a házban. Minőségi CFL még egyetlen egy sem romlott el. Vettünk "kínai" CFL-t még 2010-ben, mert akkor még a minőségi gyártó nem árult kisebb méretűt és amit árultak, az nem fért bele abba a lámpatestbe, amit vásároltunk a folyosókra. Ezek a "kínai" CFL-ek sajnos 4 év után sorra égnek ki. Mondjuk 4 évet ezek is kibírtak. De nem többet.

A LED izzó elvileg tovább bírja, de a fényereje folyamatosan csökken és már elve nem indul valami nagy fényerővel.

Nálunk a legkisebb izzó 20W-os 1250 lm fényerővel. De ez csak ott van, ahol kettő izzó fér bele a lámpatestbe és nem kell nagy teret bevilágítani. Az összes mennyezeti izzó 23W-os, ami 1550 lm fényt ad. A nappaliban még ez sem elég, oda ebből is több kell, mert a belmagasság 4m. A nappaliban most összesen 6 db 23W-os izzó világít, de el kellene még legalább ennyi ahhoz, hogy valóban világos legyen.

LED technológiával kb. dupla mennyiségű izzóra lenne szükség. Amihez cserélni kellene a lámpákat is.

Szerintem a LED technológia sokat fejlődött az utóbbi időben és van már olyan terület, ahol érdemes alkalmazni. Jellemzően ott, ahova nem kell túl sok fény. Ha át akarja venni a CFL-től a hatalmat, akkor ki kell még dolgozni elérhető árban a 1200-1600 lm fényerőt (20W-os LED-et), amivel ki lehetne váltani a legtöbbet használt fali és mennyezeti világítást.

Szólj hozzá!

Címkék: Otthon

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr117119791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása