Világ - Az kőolaj ára

2014.11.30. 23:30 :: Dörnyei József

A kőolaj, földgáz stratégiai fegyver már igen régóta. A II. v.h.-ban pl. Japán azért támadta meg pont a US-t, mert a US fenyegette Japán kőolaj és szén utánpótlását.

A kőolaj Oroszország számára pénzt jelent, a földgáz szintén pénz, de több annál, stratégiai fegyver. Az EU rá van szorulva az Orosz földgázra, ezért mindenképpen megvásárolja.

A kőolaj teljesen más, azt ugyanis könnyen lehet szállítani, így az EU bárhonnan megvásárolhatja, ahonnan csak akarja.

A kőolaj Orosz oldalról viszont az a bevétel, ami eltartja az Orosz államot. Nem a gazdaságot, hanem az államot magát. Nagy különbség. A kőolaj bevétel önmaga nem sok az Orosz GDP-ben. De igen nagy arányban kerül az államkincstárba.

A US ennyi idő alatt tudta elintézni, hogy leessen a kőolaj ára. A kőolaj ára ma igen alacsony, kb. 50%-ot esett a szokott árból. Ezt nem volt könnyű elintézni, a US valószínűleg komoly szívességekkel tartozik a US barát Arab országoknak.

Az Oroszoknak az a nagy szerencséjük, hogy náluk kevés a drága kitermelés. Van ilyen, de az összes termelésnek csak elenyésző része. Ezeket valószínűleg részben/egészben le is fogják állítani. A maradék olcsón termel, ezért akkor is nyereséges, ha maradnak a jelenlegi kőolajárak.

Az Ukrán helyzet per pillanat nem néz ki jól. Ukrajna nem enged egyelőre. Ukrajna nem nyerhet semmilyen körülmények között. Ez egy tipikus patthelyzet. Sajnos ez azt jelenti, hogy a konfliktus marad.

A US el fogja intézni, hogy amíg Ukrajna tartja a frontot, olcsó legyen a kőolaj.

A következmény első látszatra mindenki másnak jó, mert nem kell sokat fizetni a kúton.

Sajnos ennek a lépésnek igen durva lesz a visszacsapása.

Az olcsó kőolaj miatt már most leálltak azok a fejlesztések, amik a kőolaj árát eddig $100-110 között tartották. A kereslet a kőolajra igen rugalmatlan, ha többet kérnek érte, akkor többet is fizetnek érte.

Ennek a végeredménye az lesz, hogy az Ukrán válság után a kőolaj ára jelentősen megemelkedik és nagyon hosszú ideig ott is marad. Szerintem valahol $150-200 között.

Ennek igen nagy hatása lesz a világgazdaságra. Például az Oroszoknak hatalmas bevételt jelent majd.

12 komment · 1 trackback

Címkék: Politika Világ Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr336946947

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az 1-es villamos visszatér 2014.12.01. 18:44:58

Tartalom Prekoncepciók Mennyire lehetnek közel a fák a villamoshoz, és miért? Parkolás Az Etele téri csomópont és végállomás kialakítása További álérvek az Etele úti villamos elhelyezésével kapcsolatban A konkrét javaslatok összegzése   Mié...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2014.12.01. 14:27:22

Én úgy tudom Japán a Csendes óceán térségének birtoklásért támadta meg a US-t.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.01. 14:51:15

@Robur:
A US gazdasági embargó alá vette Japánt. Japán folytathatta volna Nyugat felé v. megtámadhatta volna Oroszországot is. Ez is volt a terveikben.

De ha a US elvágja a nyersanyag utánpótlását, akkor végük van.

A US kormánya háborút akart, a parlament pedig semmiképpen. Ezért a kormány szándékosan addig szorította a Japánokat, amíg meg nem támadták őket.

Ha Japán Oroszországot támadja meg, akkor máshogy alakulnak a dolgok. De utólag könnyű okosnak lenni.

salv 2014.12.01. 16:29:43

Ha hosszu ideig fennmarad az olcso olaj korszaka, akkor Kinaban 50-60 milliora fog felmenni az ujauto-eladasok szama. Tavaly 280 millio kinainak volt jogositvanya, es ez a szam rohamosan no.

Az olajar csokkeneseben az az igazan erdekes, hogy ez keresleti paiccal tarsul (a tozsden tobben akarnak venni, mint eladni). Szerintem ilyen piaci korulmenyek kozott nem lehet, azaz valaki mestersegesen beavatkozik (dragabban vesz es olcsobban ad el).

Ukrajna szerintem US gyamsag nelkul nem birja egy evig sem. A legutobbi 11 napban 1 milliard kobmeterrel csokkent a gaztartalekuk (meg 14 milliard van), pedig meg nincs is tel. Es a telen a legnagyobb gond nem is az elegtelen tartalek lesz, hanem az, hogy a napi flow-bol hianyozni fog legalabb 100 millio kobmeternyi importgaz.

A gazforgalmi adatokbol ugy tunik nekem, hogy az oroszok tovabbra se szallitanak nekik gazt. A tartozasuk egy reszet (1.4 milliard dollar) kifizettek ugyan, de az oroszok elore vartak a szallitando gaz arat is. Lehet, hogy ezt nem fizettek ki? Az idei evben meg 4.5 milliard dollart kellett volna fizetniuk (tartozas es a szallitando gaz ara), hogy iden es a jovo ev elso negyedeveben is 2-2 milliard kobmeter gazt kapjanak. Mar a megallapodas idejen is ugy gondoltam, hogy ez nem fog menni.

Egy eve volt az orosz-ukran megallapodas (miutan Janukovics nem irta ala az EU-s egyezmenyt), amiben 285 dollaros gazarban allapodtak meg. Ma kb. 360 dollarert vehetik a gazt (de kozel sem eleget) nyugati iranybol. Egy eve az az ar hrivnyaban 2280 volt, ma 5400.

fudosin 2014.12.01. 16:50:21

Az alacsony olajár az USA palaolajának is odatesz - egyre kevésbé éri meg kitermelni. Elég nagy ár, tényleg fontos lehet nekik az Oroszok rugdalása, ha ezt megfizetik.
Nekünk autósoknak most jó, csak ki ne találja a Fidesz, hogy ha elviseltük a 420-440Ft-os benzint is, akkor a különbséget kipótolják jövedéki adóval...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.01. 20:47:17

@salv:
Elképzelhető, hogy a földgáz fegyver és az időjárás fog véget vetni a konfliktusnak. Reméljük, hogy így lesz.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.01. 20:50:15

@fudosin:
Pedig jó felé tapogatsz. Hallottam egy minimális (nemzeti :-))) benzin és dízelárról. Egyelőre csak találgatás van, hogy pontosan hogyan nézzen ki, de szerintem dinamikusan, tehát kb. havonta változtatnák az adó mértékét így tartanák 400 Ft felett az árakat.

Szerencsére sok vele a probléma már első ránézésre is és lehet, hogy nem lesz belőle semmi.

salv 2014.12.02. 09:19:43

A Deli Aramlat projektnek vege. Mar honapokkal ezelott ezt vartam, ide is irtam tavasszal vagy nyaron. Az oroszok szamara teljesen ertelmetlen volt ez a projekt (annyi ertelme volt, hogy kinyirjon mas tervezett vezetekeket). Nekik Azsia fele kell fordulniuk, az egy hatalmas, gyorsan novekvo piac (raadasul magasabb arfekvesu, mint az europai). Az EU es az USA a Deli Aramlattal kapcsolatban a heisenbergi "jot cselekszik, bar szandekaban gaz" szerepet jatszotta el.

Gungnir 2014.12.02. 12:02:49

Szvsz az Egyesült Államok nemigazán járt közbe a szaudiaknál olcsó olaj ügyben. Az alacsony ár oka leginkább a növekvő olajpala kitermelés (ami tényleg az USA -ba vezethető vissza), illetve ezt a csökkenést még lenyomja az a tényező, hogy az arabok elkezdtek dömpingelni, hogy kinyírják a költségesebb új amerikai kitermelőket.

salv 2014.12.02. 16:03:28

Az alacsony olajarat kihasznalva, Kina felporgeti az importot, es jelentosen noveli a strategiai keszleteit. No fool!

www.bloomberg.com/news/2014-12-01/china-winning-in-opec-price-war-as-hoarding-accelerates.html

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.02. 18:13:16

@Gungnir:
Ez a US közbenjárása. Az OPEC Szaud Arábia és a többiek. A döntés mögött a US áll.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.12.02. 18:14:44

@salv:
Az Ázsiai régióban a kőolaj és földgáz árak a duplája az EU áraknak - nagyjából. Kína ezzel az olcsó olajjal óriási pénzt takarít meg. Nekik az is megéri, ha most megveszik és visszapumpálják kimerült olajmezőkbe.
süti beállítások módosítása