Gazdaság - 3,5%-on a GDP növekedés

2014.05.15. 11:05 :: Dörnyei József

3,5%-os a YTY növekedés az első negyedévben. Elég régen örülhettünk ilyen hírnek és még régebben annak, amikor a GDP növekedés meghaladta az államháztartási hiányt.

A megugró ipari termelés és szolgáltatások jelentették a hajtóerőt. Ebből a szolgáltatások egy része a választási kampányhoz köthetők, tehát nem megismétlődőek.

Amit a statisztikai hivatal nem lát vagy nem akar látni, az a 600K kimenekült hatása. A kimenekültek nincsenek itt, kisebb a verseny a munkahelyekért, emelkednek a bérek. Ez nagyon lassan gyűrűzik le a statisztikákba. A 600K kimenekült nincsen itt, nem kell fizetni nekik munkanélküli és egyéb segélyt, nem vesznek igénybe állami szolgáltatásokat.

A növekedés szvsz. maradni fog, ha nem változik a Status Quo. A FIDESZ rablásokat már beárazta a piac, a közműveket már leírta mindenki, még a tulajdonosok és az ott dolgozók is. A takarékokat most lopják el, de ez már régóta tart és a tulajdonosok kisemberek, akiknek eddig is kevés közük volt a gazdasághoz. A trafikok ellopása sem érintette a befektetőket. A befektetőket az sem zavarja, ha esetleg lenyúlják a szesz kereskedelmet is.

A befektetők tehát mostanra elég biztonságosan érzik magukat, főleg, ha OV aláírt velük egy "tőled nem lopok" megállapodást.

A Kecskeméten kialakult új ipari központ most kezd felpörögni. Nem csak a Mercedes gyár, hanem a beszállítói is, valamint az a sok százezer ember, akik az ipari központban dolgozókat kiszolgálják, kőművesek, víz-gáz szerelők, óvónők, tanárok, stb., stb.

Sajnos új, nagy központ még nem települt be, pedig az lenne a legnagyobb jele a gazdaság hosszú távú egészségének. Egy ilyet még meg kell nyernie az OV kormánynak, ha az erő látszatát is mutatni akarja.

Hibát most azzal lehet elkövetni, ha folytatja az osztogatást a kormány. A választásokat megnyerték, még az önkormányzati választásokig tartani kell a jelenlegi osztogatási szintet, de utána csökkenteni kell az állami kiadásokat.

Ezt a választások után nyugodtan meg lehet lépni, mert a választó csak az utolsó 1 évre emlékszik.

Szóval, hajrá. :-)

10 komment

Címkék: Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr546169246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

salv 2014.05.15. 16:10:06

Van azert par erdekesseg a statisztikaban. Pl. a fogyasztas novekedese a ksh szerint joreszt abbol jon, hogy miota "nemzeti trafik"-ok vannak, 2.5-szeresere nottek a dohanyeladasok. Ehhez kepest a dohanybol szarmazo jovedeki ado meg csokkent.

Mivel az orszag a nominalis GDP-t termeli, a deflatortol fugg, hogy egy adott nominalis GDP mekkora realnovekedest jelent. A 2014-es koltsegvetesi torveny 5.2%-os nominalis novekedessel szamol. Ha nulla az inflacio (a deflator nem azonos a fogyasztoi inflacioval, de jol korrelal vele), akkor a 3.5%-os realnovekedes is keves lesz.

bankvezér 2014.05.15. 17:51:41

"Hibát most azzal lehet elkövetni, ha folytatja az osztogatást a kormány. "

Nem követik el, mert ők csak maguknak lopnak.
Szerintem ha ez folytatódik lámpavasra és kötélre lesz kereslet. :))

Husz_János_Puszita 2014.05.15. 18:27:49

Utoljára 2006. utolsó negyedévében volt ilyen jó negyedéves adat, 3,8%. Nekem azért erősen gyanús a választási osztogatás hatása a fogyasztási adatokban. Az infláción felüli nyugdíjemelés, pedagógus béremelés például tartósan növeli a kiadási oldalt. A fenntarthatóságban ezért kételkedem. Jövőre nem lesz új merci, az építőipar szárnyalása vasútépítésnek stb. köszönhető, gyakorlatilag állami beruházás. Szép az anticiklikus gazdaságélénkítés, láthatóan eredményes is, csak a másik fele valahogy mindig elmarad, konjunktúrában minden kormánynak erős osztogathatnékja támad. Úniós pénz sem jön be több az elkövetkező években. Meglássuk. A vak is azt mondta.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.15. 20:00:07

@Husz_János_Puszita:
A tartós növekedéshez meg kellene még nyerni legalább egy mercit. A paksi bővítés időzítéstől függően nyomni fog a GDP-n, de a jelenlegi helyzetben nem tudom, hogy mi az ütemterv a projekten.

A 600K kimenekült nyomta meg szvsz. jó részben a számokat és ez folytatódhat, főleg, ha a kimenekülés folyamata marad olyan gyors, mint mostanában, tehát kb. 66K/év.

Ha emelkedik a következő negyedévben a GDP, az automatikus piaci reakciókat fog elindítani, ami még tovább növeli a GDP-t.

A következő negyedév fontosabb lesz, mint a mostani.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.15. 20:05:01

@salv:
A deflátor magyarázattal nem tudok egyetérteni. Ha az infláció zéró és 3,5%-os GDP növekedés van, akkor az megfelel 3,5%-os reál GDP növekedésnek.

Ezen csak az tud változtatni, ha a KSH adatok valahol tévesek, tehát vagy az infláció nem 0%-os vagy a GDP nem 3,5%-al nőtt.

2014.05.15. 20:08:48

Hazaküldik a pénzt a kimenekültek.Bejöttek az ukránok, veszik az ingatlanokat.A 3,5% meg egy nagy hazugság.Egy PR szám a befektetők felé.
Biztos valamit trükköztek a pénzügyi szakbarbárok a számokkal és ez lett az eredménye.

Azt meg kell hagyni, hogy külföld felé az ország PR minisztériuma jól teljesít.
De nyilván jól megfizetik fideszék a pozitív cikkeket a fontosabb külföldi lapokban.

2014.05.15. 20:11:46

Az online kereskedelemből simán lemérhető az ország állapota.Ha dübörögne, akkor nem döglődne az egész magyar internetes világ.De ez döglődik és minden téren zéró.

Kivéve a mannaszappanosékat.SS

2014.05.15. 20:13:27

@salv: De nem nulla az infláció.

kulcsar2011 2014.05.17. 16:15:29

megint az időjárás miatt, mint nyáron (most nem volt tél), csökkentették a tavalyi bázist,választási fizetésemelések, eu-s pénzek voltak közférás költések, stb.
süti beállítások módosítása