Gazdaság - GDP növekedés

2014.02.17. 10:29 :: Dörnyei József

2,7%-ra emelkedett a GDP növekedés üteme. A GDP ezzel még nem éri el a 2011-es szintet, de már afelé halad és meghaladja a 2010-es év szintjét.

Magyarország GDP-je így alakult a FIDESZ uralma alatt - (€ Mrd)

2009 - 91,33

2010 - 96,61

2011 - 99,88

2012 - 97,7

2013 - 98,56

A számokból jól látszik, hogy Bajnai Gordon a sírból hozta vissza a meccset, majd a FIDESZ elk*rt gazdaságpolitikája beleszántotta a GDP növekedést a földbe.

Matolcsy György feljebb buktatása és az azzal járó gazdaságpolitikai váltás meghozta az eredményeket és az ország ráállt egy új, felfelé ívelő pályára.

Matolcsy idején sorra belezték ki a cégeket Magyarországon, ami miatt senki sem mert beruházni. Kb. 1M munkahely döglött meg ennek következtében és elindult a kimenekülés folyamata.

A kormány az utóbbi időben mérsékelt ütemben belezi ki a gazdasági szereplőket, azt is korlátozzák néhány feketeseggű iparágra, pl. közművek, bankok, média.

Aki nem ebben utazik, pl. autót gyárt, az meglehetős biztonságban érezheti magát. A kormány ezen felül még nem belezett ki senkit sem, akivel aláírt egy stratégiai szövetséget.

Tehát ha valaki vállalkozni akar Magyarországon, akkor először érdeklődni kell a kormánytól, hogy kinézte-e esetleg magának a területet és ha nem, akkor kell kötni vele egy stratégiai megállapodást, majd mehet a bolt.

Minden országban más hülyeség van, ezért az üzleti élet vezetői ehhez tudnak alkalmazkodni.

Most, hogy letisztázódott a Magyarországi üzleti élet szabályrendszere, megindulhat a gazdaság fejlődése. A Magyarországi bérek mára jóval kedvezőbbek lettek a szomszédos országok béreinél, ezért az, aki Romániáig mégsem menne el, Magyarországra jön, mert már a Lengyeleknél is többet kell fizetni a munkásnak.

Összességében a GDP növekedés a jelenlegi Status Quo mellett folytatódni fog. Természetesen ez addig igaz, amíg a kormány tartja a Status Quo-t és nem belez ki "baráti" - megtűrt cégeket. Akkor borulna a Status Quo. Erre azonban szvsz. nem kell számítani.

10 komment

Címkék: Politika Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr525818066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter9876543 2014.02.17. 15:00:52

Ez mind szép és jó, csak a lényeget felejtetted ki belőle. Mégpedig azt, hogy az Unió minden évben a GDP-nk 3,5-4 %-ának megfelelő összeget önt ránk. Így még azt hihetné az átlagos, pénzügyekhez nem értő olvasó, hogy Magyarország képes bármiféle értéket teremteni, növekedni. Nem, nem képes. Az utóbbi években a "gonosz" kapitalisták tartják el az országot, Magyarország nem tudna máshogy a felszínen maradni. Egy kapavágás nem lenne az országban EU nélkül......

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.17. 15:19:21

@Péter9876543:
Ez mind igaz, amit írsz, de az EU része a Status Quo-nak, tehát bele kell számolni a GDP növekedésbe az EU pénzeket is.

Clear-water 2014.02.17. 16:14:02

A nyers igazság az, hogy Orbán úr jelenlegi hatalmát éppen az EU bőséges adománya tartja fennt. Olyan ez, mint oroszország, vagy Vezenuela olaja. Lenyúlható, szétosztható pénz. Talált pénz, amiért nem kellett megdolgozni, ami annak jön csak, akinek jó kapcsolatai vannak, nem pedig annak, aki jól gazdálkodik. Ezzel a pénzzel a csókosok versenyelőnyre tesznek szert a jól gazdálkodókkal szemben, és az eredmény éppen az ellenkzője annak, amire az EU szánja: éppen ezzel gátolja meg, hogy a szükséges megszorítások a megfelelő helyen, megtörténjenek. Mindenki tudja, hogy az EU pénzek eltűnnek, és a csókosok kezében landolnak, onnan pedig offshore számlákra, a kisebb részét meg szétosztják szavazatvétel okán.
Az EU helyében egyetlen fillért sem adnék, hanem minden diáknak egy két éves tanulást biztosítanék európa valamely nyugati egyetemén.

Robur 2014.02.17. 16:33:20

A GDP növekedés lehet, hogy folytatódni fog de ez
nagyrészt a kormány mesterséges gazdaságélénkítésének következménye ami később valszeg. komolyan visszaüt(Lehet, hogy többszörösen), másrészt a multik teljesítménye ami lehet, hogy jó a beszállítói körnek
de nem képez adóalapot hiába számít bele a GDP-be(CSak a statisztikát javítja). Magyarországon elveszett a bizalom. És ezt nagyon nehéz ha nem lehetetlen visszaszerezni. Nincs vállalkozói kedv. Jó példa erre, hogy nemcsak az emberek de a vállakozások is elindultak nyugat fele.
hvg.hu/enesacegem/20140206_ausztria_vallalkozas

Robur 2014.02.17. 16:35:53

@Clear-water:
EU állampolgár az EU több országában ingyenesen tanulhat.
Pl: Ausztriába egyre több diák jár ki tanulni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.17. 17:51:00

@Robur:
A multik adóznak Magyarországon, mert alacsony a céges nyereség adókulcs. Nyilván adót optimalizálnak, ezért ez az adó nem nagyon sok.

De kifizetik a millió egyéb adót is, ugyanúgy, mint az én cégem.

Az alkalmazottjaik pedig fizetik az 50% harácsot, teljesen bejelentve.

A vállalkozások nyitottak egy Osztrák/Szlovák bankszámlát, de a tevékenységet nem igazán helyezték ki az országhatáron kívülre.

Aki mégis, az inkább Szlovákiába az alacsony adókulcsok miatt. De az ott megszerzett jövedelem Magyarországon is adózik, ha Magyar állampolgárról van szó vagy ha nem, akkor Magyarországon fekete jövedelemnek minősül.

Ami veszélyes volt, az a beruházás. Ez most már kevésbé veszélyes, ha valaki előtte érdeklődik, hogy el tervezik-e lopni a gazdasági ágat vagy nem.

Robur 2014.02.17. 22:55:44

@Dörnyei József:
Lehet, hogy nem voltam egyértelmű. A magyarországi autógyártó cégekre gondoltam, ami részbeni oka a gazdasági növekedésnek. Csak ezzel a GDP növekedéssel nem sokra megyünk:
ateceged.postr.hu/megloki-a-gdp-t-a-mercedes-de-minek

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.18. 00:26:57

@Robur:
Nem túl jó a cikk.

A Mercedes egy húzó cég. Ugyanúgy kiemeli a Magyar átlagból Kecskemétet, mint az Audi Győrt.

Növeli a helyi fizetéseket, képzi a munkaerőt, hozza a beszállítókat a környékre.

Ténylegesen 10 éven belül 50K dolgozó (és családja) él meg a környéken a Mercedes és a beszállítóiból, valamint a dolgozóinak nyújtott szolgáltatásokból.

Lásd Győr.

Robur 2014.02.18. 14:20:29

@Dörnyei József:
De a cikk nem is azt tagadja, hogy ne adna sok munkát ill. ne lenne egy jelentős beszállítói köre, hanem azt, hogy a cég teljesítményét beszámolják a GDP-be de az nem jelentkezik bevételi oldalon hanem csak megmarad egy számnak. Állítólag a magyar GDP 1/6-a nem adóalap képező tényező.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.18. 15:47:41

@Robur:
Az újraelosztás átlagos mértéke Magyarországon 53-55% a FIDESZ uralma alatt. (Bajnai idején kb. 48-50%-os volt)

A multik által megtermelt GDP-t is beleszámítják ebbe a számba. A komplex adórendszer miatt nem könnyű kiszámolni, hogy pontosan hol keletkezik az adóbevétel, de keletkezik.
süti beállítások módosítása