Egészségügy - Mennyibe is kerül?

2013.10.22. 08:04 :: Dörnyei József

Egy összehasonlítás arról, hogy mennyibe kerül az EÜ biztosítás Magyarországon és a US-ben. Ez megmagyarázza, hogy miért olyan minőségű az EÜ ellátás Magyarországon, mint amilyen.

Magyarországon az EÜ biztosítás díja a bruttó fizetés 7%-a. Az átlag bruttó bér 227 900 Ft/hó, ennek a 7%-a ~16K/hó.

A US-ben családra kötik a legtöbb EÜ biztosítást, ezért számoljunk Magyarországon is családdal és kettő keresővel.

Magyarországon egy átlag család 32K/hó EÜ biztosítást fizet.

A US-ben finanszírozási szintek szerint olcsóbb vagy drágább egy biztosítás. Magyarországon a "megszokott" finanszírozási szint mondjuk 80%-os, tehát 20% jön ki közvetlenül a mi zsebünkből hálapénz, gyógyszer és egyéb költség címén.

A US-ben ez a "Gold" szintnek felel meg. A biztosítás díja változó, de kb. $1000/hó összesen a teljes családnak (legolcsóbb ajánlat) Ez 215K/hó. Vannak persze drágább biztosítók is, de a legolcsóbbal számolok.

Az arány 32K - 215K - 6,7-szeres a különbség.

Az életben is nagyon jól lehet látni a különbséget... Magyarországon az EÜ szolgáltatás átlagos költsége valamivel olcsóbb, mint a US-ben, de nem nagyon sokkal. Egy kórházi berendezés Magyarországon drágább, mint a US-ben, az ingatlan hasonló áron van, csak a munkaerő az olcsóbb.

Magyarországon azért olyan az EÜ ellátás színvonala, amilyen és azért néznek ki az EÜ intézmények úgy, ahogy, mert nagyon sokkal kevesebb pénzt fizetünk ki rá, mint pl. a US-ben.

Érdekes kérdés az, hogy szeretnénk-e jobb EÜ ellátást? A válasz persze a szokott: Igen, de fizetni nem akarunk érte. Az életben persze mindig mindent ki kell fizetni, ezért ez nem megy. A legutóbbi népszavazás azt mutatta, hogy ha fizetni kellene érte, akkor inkább nem akarunk jobb EÜ ellátást.

Az EÜ rendszer átalakításáról már írtam több bejegyzést is, ez csak arra szolgál, hogy megmagyarázza, hogy miért olyanok az állapotok az EÜ ellátásban, amilyenek...

Ha te jobb EÜ ellátást szeretnél a mainál:              Nemzeti Kapitalista Párt

6 komment

Címkék: Magyarország Egészségügy US EÜ rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr555591026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2013.10.22. 14:05:12

A 300 ft-os vizitdíj nem sokat javított volna az arányon.:)

A tudatosságra nevelés viszont a legfontosabb teendője lenne minden kormánynak. A háziorvosom imádta, fele annyian nyűglődtek a váróteremben, mint máskor. Nem rohangált éjjelente ezerszer házhoz. Több ideje maradt szakmai fejlődésre és rekreációra.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.22. 14:56:57

@Husz_János_Puszita:
A 300 Ft-os vizitdíj egy nagyon komoly összeg, nem csak játék. Az alulfinanszírozott EÜ-ben meg végképp.

A másik oldal a kiadási. Ha kevesebb az indokolatlan EÜ használat, akkor az indokoltra több pénz jut - nagyon sokkal több pénz.

A 300Ft eltörlése egyszerüen bün volt.

Husz_János_Puszita 2013.10.22. 17:49:08

@Dörnyei József:

Ha csak megtarthatták volna az intézmények bérfejlesztésre, kevesebb orvos, nővér vándorolna ki szerintem. Hálapénzt is visszaszorította, hiszen egyszer már fizettem...gondolom az egész szakma azért nem bírta annyira.

Egészében elég jól lett kitalálva, nem szabadott volna népszavazásra engedni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.22. 18:44:13

@Husz_János_Puszita:
Nagyon sokkal jobb volt, mint a semmi, ami most van.
Nagyon sokkal jobbat is lehetne csinálni, pl. a számlának a 10-20%-át kifizettetni, de ehhez nagyon nagy változtatásokat kellene máshol is végrehajtani, ami nem megy azonnal.
Népszavazásra azért engedték, mert az MSZP-nek valamint személy szerint GYF-nek sem tetszett. Ezért nem szabad MSZP-re szavazni a választásokon soha.

Husz_János_Puszita 2013.10.23. 13:58:28

@Dörnyei József:

Mszp-re egyetlen egyszer szavaztam, a Bokros csomag után azt hittem, valahogyan megjött a felelősségtudatuk. Csak később derült ki, csőd szélén álltunk már megint.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.23. 14:23:10

@Husz_János_Puszita:

Az MSZP kormányzása a következö: Elkölteni mindent, ami van, aztán, amikor jönnek a végrehajtók, keresni egy csödbiztost, aki megoldja a problémát valahogy.

Elsö csödbiztos neve Bokros Lajos volt, a másodiké pedig Bajnai Gordon.

Ez a tipikus lumpenszocialista mentalitás...
El dajdajozni mindent, ami mozdítható, aztán rettegni a végrehajtótól meg száraz kenyéren és vízen élni...
süti beállítások módosítása