Venezuela - Jegyrendszer lesz a neo-kommunista államban

2013.06.05. 09:24 :: Dörnyei József

A jegyrendszer a kommunizmus velejárója. A kommunizmusban a pénznek alárendelt szerepe van. A gazdaságot azonban a kommunizmusban is szabályozni kell, tehát kell több pénz, ezért "jegyet" alkalmaznak. Így lesz az élet extrém bonyolult a kommunista rendszerben...

Venezuelában államilag szabályozott árak vannak több termékre, amik úgy vannak meghatározva, hogy az árakat alacsonyan tartsák a lakosság támogatásának megszerzése céljából.

Sajnos az államilag szabályozott alacsony áraknak kettős rossz hatása van. Első körben tönkremennek a vállalatok, amik ezeket a termékeket előállítják. Senki sem tud veszteségesen termelni. Második körben nem lesznek ezek a termékek a piacon, hiszen nem lesz, aki termelje őket, importálni sem lehet, mert senki sem adja oda olyan áron, amit a kommunista állam előírt.

Ilyenkor a kommunista államnak kell közbelépnie és a termékeket dotálnia kell. Tehát ki kell egészítenie az előírt árat a piaci árra vagy ki kell fizetnie az import árúért a piaci árat.

Ebben az esetben működik a dolog.

De ha működik a dolog, akkor felmerül a harmadik probléma. A szabályozott árak a töredéke a világpiaci árnak. Emiatt aztán a környező országok lakosai is szeretnének ilyen áron hozzájutni. Megindul a bevásárló turizmus és az export. Venezuelában ma sorban kell állni mindenért és sokszor üres kézzel megy haza a háziasszony a boltból.

De a kommunista állam nagy pénzeket költ arra, hogy olcsón tartsa az árakat. Nem tudja kifizetni a cehhet a teljes környékre.

És megérkeztünk a jegyrendszerhez.

Az olcsó termékeket csak a kommunista állam lakosai vehetik meg. Aki Venezuelába megy, annak fel kell arra készülnie, hogy bizonyos termékeket ő nem vásárolhat meg egyáltalán. Ez nem egy öröm, főleg annak tudatában, hogy ezek alapvető termékek, amik nélkül bizony elég nehéz élni...

Az első körbe a következő termékek kerülnek bele: rizs, liszt, (étkezési)olaj, cukor, tejpor, csirke, fogkrém, vécépapír és pelenka. Összesen 100 termék lesz jegyesítve.

3 komment

Címkék: FIDESZ Venezuela Kommunizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr795344929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2013.06.05. 10:50:19

Szia.
Teljesen igazad van.
Sajnos azonban az emberek nagy részének már csak emlék a szocializmus, ahogy akkor volt, és egy kedves romantikus emlék a szociális biztonságról, a fiatalságról.
Már nem emlékeznek, hogy Ceehországba mentünk ki (évente egyszer) kristálypohárért, sátorért, németországba bőrcipőért és horgászbotokért, jugoszláviába építőanyagért. Hogy csencseltünk a lengyelekkel, szovjetekkel. Mert semmi nem volt.
De aki a múltból nem tanul, az arra itéltetik, hogy újra átélje azt. Az emberek nagy részének tetszik az neoszocializmus, saját rokonságomban is, habzó szájjal szidják a kapitalistákat, aki pofátlan???? profitért dolgoznak, meg kiviszik a profitot az országból, meg a szemét bankok, akik kamatra adnak hitelt és az adós vállalja az árfolyam kockázatot. Hát persze. Majd az állambácsi megsegít, cserébe "csak" annyit kér, hogy fogjuk be a szánkat, és nézzük el neki, hogy szétlopja a közvagyont, meg egy két privát vagyont is, ami megtetszik neki. De hát azt úgyis csak a csúnya imperialista gonoszoktól, a gazdagoktól veszi el.

Nem, ez a nép nem tanulta még meg, hogy a polgár attól polgár, hogy felelőssége van maga iránt, és nem kér kegyelemkenyeret, hanem felelős kormányzást kér. A többit majd ő megoldja: tanul, dolgozik, kereskedik, profitot termel.
Ez a nép királyt akar. Meg is kapja.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.06.05. 11:23:58

@Clear-water: A neo-kommunizmus már demokratikus keretek között müködik, mert a nép egy nagy része "boldog", ha kommunista rabszolga lehet.

Magyarországon tovább élesíti a helyzetet, hogy a szavazók jó nagy része nyugdíjas, akik a kommunizmus idején élték le a teljes életüket, akkor voltak igazán boldogok, ezért számukra a kommunizmus egy pozitív dolog. Az idösek többsége visszakívánja az az idöszakot, amikor fiatal volt, teljesen függetlenül attól, hogy akkor milyen körülmények között élt.

Még a háborús idöszakot is visszakívánja, ha pl. akkor volt szerelmes v. akkor született meg a kisfia.

A kommunizmus óta eltelt már egy negyed évszázad, az emberek egy része soha nem tapasztalta meg, egy része meg már elfelejtette, hogy milyen volt.

Clear-water 2013.06.05. 11:47:18

Ahogy mondod, tényleg van valami ebben a nyugdíjas őrületben. Azt hiszem nem véletlen, hogy a nyugdíjas réteg annyire kivételezett.
Széles réteg, biztos szavazó, és ami fontos, érzelmileg köthető, és mindennap megnézik az MTV 1-et. Ahogy már 30 éve is. Jó részük már panelba költözött, sok az özvegy. Őket látszik megcsípni az egész rezsicsökkentéses átverés. Na meg a most majd jól lecsapunk a huncut imperialistákra - a 60-as évek romantikája.
Akiktől meg a komcsik tényleg lvették mindenüket az 50-es években, már nem élnek.
süti beállítások módosítása