Gazdaság - A US ki akarja nyírni a Bitcoin-t

2013.05.17. 11:37 :: Dörnyei József

A US pénzügyi ellenőrző szervezetei koordinált támadást indítottak a Bitcoin ellen.

A Bitcoin egy központi banktól független pénz, ami nem a bankrendszeren keresztül forog, mégis biztonságosan képes a pénzt két számla között átmozgatni, valamint a tranzakciókat naplózni és a folyószámlát vezetni.

A probléma az állam szempontjából ezzel az, hogy a pénzmozgások teljesen rejtve maradnak az állam számára, elveszik a kontroll lehetősége.

A Bitcoin lett az fekete és szürkegazdaság fizetőeszköze - éppen emiatt.

Amit a US per pillanat tesz, az az, hogy a hagyományos - bitcoin kapukat próbálja lezárni.

Ha nincsen átutalási lehetőség egy hagyományos és egy bitcoin bankszámla között, akkor a bitcoin csak a fekete és szürkegazdaság tudja használni, a normál gazdasági szereplők nem.

Nagyon érdekes kérdés az, hogy sikerült-e a keresztes hadjárat? Most a Japán tőzsde felé tiltottak le minden átutalást, de ez csak a US számlatulajdonosoknak okoz fejtörést. Ráadásul ha nyitnak egy hagyományos bankszámlát egy másik országban, akkor onnan már simán tudnak utalni. Ilyenkor 2-szer kell utalni, de ez nem egy óriási probléma.

A lépés mindenesetre azt jelenti, hogy a bitcoin egy valóban feltörhetetlen rendszer. A US először nyilván a könnyebb utat választotta és megkísérelte feltörni. Ha ez ment volna, akkor azonnal megsemmisítik a bitcoint. De nem ment. Ami egy nagyon jó jel a bitcoin biztonságára.

A szürke és fekete gazdaság eddig vagy kockáztatott egy lenyomozható banki átutalásokkal teljesítette a kifizetéseket vagy megfogható értékekkel dolgozott, tehát készpénzzel vagy arannyal vagy gyémánttal.

Mostantól erre nem lesz szükség, a fizetés mehet teljes mértékben bitcoin segítségével. Csak a hasznot kell valahogy hagyományos pénzre konvertálni. Valószínűleg rövid időn belül erre sem lesz szükség, mert a bitcoinnal lehet majd a hagyományos üzleti világban is fizetni.

Mindenesetre az államok rémálma vált a bitcoinnal valóra, egy államtól és bankrendszertől független szuper pénz.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335304424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása