Világ - Vallási zavargások Myanmarban (Burma)

2013.04.09. 09:10 :: Dörnyei József

Myanmarban él a világon a legtöbb Buddhista, a lakosság 89%-a. A muszlimok aránya csak 4%. A nemrégen kezdődött vallási zavargások a két csoport között folyik.

Myanmarban a muszlimok a "zsidók". A lakosság átlagánál jóval több jövedelemmel rendelkeznek, elsősorban kereskedelemmel foglalkoznak és birtokolják a városokban az üzletek nagyobbik felét.

Nehéz elhinni, de a helyiek szerint ők irányítják az ország gazdaságát, egyre több földet is megvásárolnak.

Ugye, ismerős a történet?

A legutolsó zavargás Meikhtila városban kezdődött, ahol egy helyi boltnál kialakult kisebb összetűzés után 4 muszlim férfi karddal lekaszabolt egy buddhista szerzetest meg a sofőrjét.

A kisebb összetűzést is a muszlimok okozták, megvertek egy helyi nőt, aminek a vége az lett, hogy a feldühödött tömeg lerombolt egy muszlim üzletet.

A buddhista szerzetes meggyilkolása után tömeges muszlim vadászat kezdődött a városban, nagyon sok muszlimot megöltek (valahol 50 felett), valamint nagyon sok muszlim üzletet, házat, templomot felgyújtottak.

A vallási zavargás aztán átterjedt más városokra is, ahol "csak" házakat és üzleteket romboltak le.

A történtek sajnálatosak és jellemzőek is. A buddhista vallás nagy türelmes, de mindenkit fel lehet annyira bosszantani, hogy a tettlegesség mezejére lépjen. A muszlim vallás már egyáltalán nem türelmes és a tagjai ott (is) terrorizálják a többi embert. Csak ott erős kisebbségben vannak és ha túllépnek a tűréshatáron, akkor nagyon rosszul járnak.

Az állam nem sok mindent tehet. Megpróbálja fékezni a muszlim agressziót, pl. a buddhista szerzetes támadóit igen gyorsan letartóztatták, de van, amikor ez nem segít és kitör a népharag. Ilyenkor aztán már nem nagyon tudnak tenni semmit, ha 100K lakosság ki akar nyuvasztani pár muszlimot, akkor a 100 rendőr legfeljebb néhányat tud megmenteni.

A hatékonyabb állami próbálkozás a gyorsan felállított és jól védett menekült központok felállítása, ahol hatékonyan meg tudják védeni a muszlimokat.

Hosszabb távon áttelepítéseket hajtanak égre. Ez működhet, de eddig csak annyit sikerült elérni, hogy néhány városban már 30%-ot is eléri a muszlimok aránya. Ez még kevés, olyan városokat kellene kialakítani a számukra, ahol ők vannak erős többségben, pl. 100%-ban. Persze az ilyen városban a muszlimok nem igazán szeretnének lakni, mert egy városban nem lehet mindenki kereskedő.

A nemzetközi közösség, főleg a US persze nem nézi jó szemmel a dolgot, semmi nem tetszik nekik. A legjobban az nem, amikor ténylegesen legyilkolják a muszlimokat, de már az sem, amikor pl. áttelepítik őket. Persze csak egy ostoba ember hallgat a US-re, a Myanmari államot nem érdeklik a kritikák, próbálják úgy kezelni a problémát, ahogy lehet.

Néhány buddhista szerzetes fokozza a feszültséget. Régebben őket emiatt le lehetett tartóztatni, de pont US nyomásra szabadon kellett engedni őket. (Szólásszabadság...) Ezek a frissen elengedett szerzetesek szítják a feszültséget. Közvetlenül ők nem okoznak zavargásokat, de könnyebben zavargásba fordul egy olyan esemény, amit régebben a rendőrség még kezelni tudott volna.

A helyzet mindenesetre eléggé komoly és "jó" megoldás sincsen a láthatáron.

6 komment

Címkék: Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr955212012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Asidotus 2013.04.10. 13:59:21

a muszlim vallás, és legfőképpen a mai muszlim gondolkodás egyre erősebben tolódik az intolerancia felé. ahogy a muszlim közösség egyre jelentősebb (olajtermelő országok, növekvő arányok a népességben), úgy erősödnek fel köztük azok a hangok, amelyek a Korán betű szerinti értelmezését követelik, meg Sáriát.
A Korán szerint a Kereszténység és a zsidó vallás másodrendű dolog, míg a buddhizmus (többek között) már elpusztítani való pogányság.
Mianmarban egyetlen helyes dolgot tehetnének: hagynák a muszlimok elleni erőszakot.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.10. 14:22:17

@Nűnű: Csak azért, mert valaki muszlimnak született, nem lehet lemészárolni. Sajnos egyetértek abban, hogy a muszlimokkal nehéz az együttélés, ezért én támogatom azt a gyakorlatot, hogy megpróbálják fizikailag izolálni öket a többiektöl, pl. saját városokba zárással.

Aztán majd egyszer, amikor civilizálódtak, lehet beszélni arról, hogy adjanak nekik egy új sanszot a beilleszkedésre.

EXO 2013.04.14. 15:58:49

Én amúgy azon a pofátlan liberális hozzáálláson vagyok felháborodva, hogy folyton elvárják, hogy a többség alkalmazkodjon a többséghez és tűrje a kisebbség viselt dolgait. Szerintem ha egy kisebbség annyira képtelen alkalmazkodni a többséghez, hogy fizikai erőszakot követ el a többség ellen(egyenesen ellenségesek), akkor a kisebbség kiűzetése teljesen jogos, nem hogy még hozzájuk kelljen alkalmazkodni!

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.04.14. 23:04:45

@EXO: Ezzel teljesen egyetértek. Ha a kisebbség terrorizálja a többséget, akkor el kell különíteni őket, pl. saját településekbe. Ott aztán éljenek úgy, ahogy nekik tetszik...

Tunisienne Yasmine 2014.05.10. 20:24:18

"A muszlim vallás már egyáltalán nem türelmes és a tagjai ott (is) terrorizálják a többi embert...Sajnos egyetértek abban, hogy a muszlimokkal nehéz az együttélés, ezért én támogatom azt a gyakorlatot, hogy megpróbálják fizikailag izolálni öket a többiektöl, pl. saját városokba zárással."

Ezeket az állításaidat mivel tudnád alátámasztani? Csak mert valahol ezt olvastad, még nem biztos, hogy így is van. Saját városok? Visszamentünk volna az időben, hogy a szegregációt javaslod "megoldásként"?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.10. 21:59:34

@Tunisienne Yasmine:
A szegregáció nagyon sokkal jobb, mint az alternatíva. Az eseményeket ma már a wikin is elolvashatod. A szegregáció évezredeken keresztül őrizte a békét, csak mostanában találta ki néhány idióta, hogy az rossz, a lemingek meg követik őket.
süti beállítások módosítása