MBN - Erõsen küzdő forint árfolyam és napon belüli jegybanki beavatkozás

2013.03.18. 18:06 :: Dörnyei József

A forint árfolyama kezd kicsúszni az MNB kezéből, most éppen nem Matolcsy v. Orbán nyilatkozott, hanem "valami történt".

Ahogy már a hétvégén megírtam, Ciprus megmentésénél megengedhetetlen lapokat vetett be az EU, amitől minden befektető nagyon megijedt. Ciprus CDS ára 923 pontra emelkedett 600-ról, ami egy nagyon durva emelkedés 1 napon belül. Lehet, hogy rekord. Magyarország CDS ára a teljes perifériával együtt emelkedett.

A befektetők elkezdtek menekülni a teljes perifériából, Magyarország eddig sem volt a kedvencük, innen is folyik kifelé a pénz.

A forint árfolyamán látszik, hogy az utóbbi kereskedelmi napokon az MNB forint vásárlással erősíti az árfolyamot, illetve pontosabban nem engedi csökkenni.

Ennek nyilván ára van és az MNB deviza tartalékai csökkennek.

Az MNB, még Matolcsy előtt problémás időkben bevetette ezt a fegyvert, de okosan a kereskedelmi időn túl. Ennek az volt az oka, hogy a kereskedelmi időn túl jóval kevesebb tranzakciót kötnek, ezért jóval kevesebb devizával lehet erősíteni a forintot. Lassabban fogynak a deviza készletek.

Érdemes lenne az MNB-nél pár szakértőt megtartani, aki értenek a jegybanki fortélyokhoz. Tudom, hogy a pártkatonákra is nagy szükség van, de pl. őket lehetne alkalmazni természetesen nagy pénzért a büfében, ruhatárban vagy biztonsági őrként.

Ha az MNB elkölti a deviza tartalék egy részét, akkor az még erősebb nyomás alá rakja a forintot. A forint árfolyamát a jelentős deviza tartalék tartja a jelenlegi szinten, nélküle a forint szabadesésbe kezdene.

A másik dolog, hogy nem szerencsés folyamatosan a szakadék szélén egyensúlyozni. Lehet, hogy Mestereink úgy gondolják, hogy ők aztán mindent mindig megúsznak. Még ha feltételezzük, hogy maguktól nem is esnek bele, de bármikor jöhet egy ilyen "esemény", ami aztán belöki Magyarországot a szakadékba. Ha csak 5 méterre lennénk tőle, akkor elnyalnánk, de a szélén belezúgunk és annyi. Nem szerencsés ez a stratégia.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Matolcsy Euró válság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr305143735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása