MNB - gyengült a forint - okok

2012.12.17. 20:55 :: Dörnyei József

284-ről 288-ra gyengült a forint, de érdemes megjegyezni, hogy 280 alatt volt nagyon hosszú ideig az árfolyam. A 284-ig gyengülés lassú volt, de a 288-ig gyengülés gyors.

Az okok, mint a forint árfolyamánál mindig, komplexek. A hirtelen gyengülést két fő történés okozta.

Az első a diák tüntetések és a rá adott válasz. A kormány legalábbis kommunikációban azonnal meghátrált. Ez azt jelzi a befektetők számára, hogy a kormány bármikor, a legkisebb probléma esetén hajlamos lazítani a költségvetési fegyelmen. Mivel eddig minden évben leszállt a költségvetés, ez egy nagyon valós félelem.

A második az a tény, hogy már hivatalos az a tény, hogy jövőre nem lesz növekedés. A folyamatos lefelé korrigálások a tapasztalt befektetők számára azt jelentik, hogy erős recesszióra kell a gyakorlatban számolniuk, tehát már most ~2% recesszióval számolnak.

Az első komoly tényező, ami a forintot még tartja az, hogy az MNB kamatcsökkentési ciklusban van, ezért aki még ma vásárol állampapírt, az többet keres vele, mint az, aki később. Valamint az alapkamat még régiós szinten nézve elég magas.

A második komoly tényező az AKK, ami mindent megtesz azért, hogy a Magyar polgárok és cégek vegyék meg az állampapírokat. Ezt a tevékenységét sikeresen is teszi.

Mindenesetre a forint árfolyamára most csak az erős idegzetűeknek szabad fogadnia a pénzpiacokon, mert akármerre és elég sokat is elmászhat.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr14970527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása