Termőföld törvény tervezet

2012.10.07. 14:54 :: Dörnyei József

A termőföld törvény pár új fogalmat szándékozik bevezetni a hazai termőföld szabályozásba.

Eddig a termőföld tulajdonosának a polgár számított, egy polgár pedig maximum 300 hektár termőföldet birtokolhatott.

A termőföld tulajdonosának ezentúl a családi gazdaságok számítanak. Ezekhez mérten szabják meg a birtoklási határokat. Az új tervezet szerint 500 hektár lehet egy családi gazdaság által birtokolható termőföld. De 1200 hektárnál nem lehet egy családi gazdaság tulajdonában semmiképpen több termőföld. Családi gazdaságnak a közeli hozzátartozók számítanak.

Az új szabályozás azonnal felvet egy csomó olyan kérdést, ami eddig nem is létezett.

Ma egy nagyobb "családi gazdaság", mondjuk családfő + feleség + 3 gyerek + 2 még élő nagyszülő összesen 7 fő. Ha ők jól és okosan dolgoztak, termőföldbe fektették az elért profitot, akkor most van nekik 7x300=2100 hektár termőföldjük. Vajon mi lesz az ilyen, földművelő családokkal? El kell adniuk a földet, amit megvettek, vagy egyszerűen államosítják alóluk, mint a MNYP-t? Ez lesz az új "Kulák törvény"?

Mi van, ha van mondjuk 4 testvér + mindegyik családja, akik mind földművelők és van földjük is? (Kulák család) Ebben az esetben mondjuk gyerekekkel együtt fejenként van 1500 hektár földjük. Ők most egy családi gazdaságnak számítanak vagy nem?

Szerintem megint Mekk Mester alkotott valamit, amit törvénybe is sikerült foglalni.

Ha már feltétlenül limitálni szeretnék a birtokméretet, akkor érdemes lenne meghagyni a jelenlegi 300 hektáras határt. Mert a "családi gazdaság" megint csak arra lesz jó, hogy újabb baromsággal kelljen megküzdenie annak, aki termelni szeretne Magyarországon...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr584824774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása