Gyermekvállalás szocialista országban

2012.10.01. 12:59 :: Dörnyei József

Magyarország egy szocialista ország erösen csökkenö népességgel. Miért nem vállalnak gyereket a családok?

Ha tömegesen nem vállalnak gyereket a családok, akkor annak általában alapvetö oka van. A divat vagy a társadalmi szokások nem magyarázzák meg kielégítöen.

Kasztok

Magyarországon a középosztályban születnek megfelelö számban gyerekek, 2-4 gyerek per család, valamint a lumpi osztályban, jellemzöen 3 vagy több gyerek per család.

A szegény családokban 1 vagy még kevesebb gyerek születik.

Mivel Magyarországon szocializmus van, ezért a dolgozók többsége szegény.

Az adórendszer kifejezetten nem gyerekbarát volt a FIDESZ elött, most már kezd gyerekbaráttá válni, de még böven van mit tenni.

A középosztályban nincsen probléma a gyerekvállalással ma sem, mert amelyik család beért a középosztályba a nö 30 éves életkora elött, az vállal is gyereket megfelelö számban.

Persze az a család, ami csak a nö 30+ éves korára ért be a középosztályba, az nem számít ide, mert akkor, amikor a gyereket vállalni kellett volna, még szegény volt. Ilyenkor jönnek a nö életkorából adódó problémák - vagy sikerül a gyerek vagy nem, csak 1 gyerekre van idö vagy még arra sem.

Egy szegény család azért nem vállal gyereket vagy csak maximum 1 gyereket, mert egyszerüen nem tudja magának megengedni. Mondjuk a család havi nettó árbevétele legyen 200K. Jó esetben a férj keres többet, mondjuk 120K-t, a feleség meg 2 évig kap havi nettó 80K helyett 70K állami jövedelmet. Eddig nincsen komoly probléma, mert ugyan a gyerek belekerül némi extra pénzbe, de ezt még ki lehet gazdálkodni.

A probléma a lakhatással van. Ez nagyon jól látszik azon, hogy a szegény családok vidéken jóval több gyereket vállalnak, mint Budapesten vagy nagyvárosban.

Egy Budapesti szegény családnak mondjuk van egy 15M-s panellakása nappali + 1 szobával. Ez kicsi gyerekneveléshez. Szükség lenne minimum nappali + 2 szobára. Ez a szegény családnak nem vagy alig elérhetö. 2 gyerekhez szükség van nappali + 3 szobára. Ez Budapesten ráadásul még kifejezetten ritka lakástípus is. Ezért Budapesten kifejezetten ritka szegény családban a több gyerek.

Vidéken más a helyzet. Vidéken 15M-ért már simán lehet kapni 100-150m2-es családi házat, ahol rendelkezésre áll nappali + 3 szoba, akár nappali + 4 szoba is belefér az árba. Vidéken születnek is megfelelö számban gyerekek.

Megoldást jelentene, ha a szegényeknek lenne lehetöségük ingázni. Így lehetne családi házuk vidéken olcsón és munkájuk a nagyvárosban. Ennek az a baja, hogy nagyon sok idöbe, energiába kerül, valamint pénzbe is.

A valódi megoldás az lenne, ha egyrészt erösebb lenne az adókedvezmény gyerekek után, valamint ha több család lenne alsó-közép osztályban és kevesebb lenne szegény. Ezt csak erösebb gazdasággal és több munkahellyel lehetne elérni, amihez a szocializmus leépítése az egyetlen út.

Az utóbbi az, amiért a Magyarországi szocialista pártok ráfogják még a nyuszira is, hogy miért születik kevesebb gyerek a szükségesnél. Nehéz azt elismerni, hogy maga a szocializmus az oka.

Szocializmus vs. kapitalizmus

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr184813300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2012.10.10. 15:24:05

Rajtunk kívül még az olaszok vállalnak nagyon kevés gyereket. Valóban a szocializmus lenne az oka?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.10. 19:38:25

@Husz_János_Puszita: Igen. Nem csak az Olaszoknál van kevés gyerek, hanem szinte minden EU országban.
A szocializmus felelős a problémáért minimum 80% arányban, Magyarországon ez még magasabb.
Ha 80% szar, akkor a maradék 20%-on azt nem fogod tudni behozni...

Asidotus 2012.10.14. 13:07:47

Ha valaki keveset keres, akkor azt adókedvezménnyel nem tudod támogatni, mert eleve kevés adót fizet.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2012.10.14. 13:31:14

@Nűnű: Már a minimálbéres is kb. 45% adó + járulékot fizet. Majdnem duplázni tudom a nettóját, ha minden adót és járulékot elengedek. Ez azért nem kevés pénz.

Ráadásul a gyerekek utáni adó és járulékkedvezményt lehetne gördíteni a következő évre.

Tehát a jobban kereső 18 évig kap adókedvezményt, a minimálbéres meg akár 30 évig...
süti beállítások módosítása