MNB - Lesz infláció 2017-ben?

2017.01.23. 11:51 :: Dörnyei József

2016 decemberére 1,6%-ra ment fel a YTY maginfláció, aminek a magyarázata elsősorban az üzemanyagárak emelkedése, valamint egyszeri hatások. Az MNB cél 3%-os infláció. Hivatalos és külső források is infláció emelkedést várnak 2017-ben.

Az MNB inflációs célja 3%. Az utóbbi években - 2013-tól hozzászoktunk egy nulla közeli inflációhoz, ami néha plussz nulla volt néha pedig minusz nulla. A gazdaság is ehhez szokott hozzá most már 3 éve.

Az ECB cél 2% alatti infláció elérése. Az MNB hasonló száma 4% alatti infláció elérése.

A 3%-os infláció elérésére most van lehetőség, ha az MNB nagyon sok mindent megtesz érte, akkor el lehet érni a 3%-os inflációt. Magától a gazdaság nem fog 3%-os inflációt produkálni, mert a gazdasági szereplők többsége hozzászokott a 0%-os inflációhoz, igazából meg is szerette és nem szeretne inflációt.

Elvileg az MNB dönthetne úgy, hogy csökkenti az inflációs céljait pl. az ECB szintjére és 0-2 közé lőné be az inflációs szintet 1%-os kívánatos szinttel. Ha az MNB ezt megtenné, akkor az infláció valószínűleg szépen visszacsúszna a 0% köré, ahol az utóbbi években volt.

Szvsz. az utóbbi évek gazdasági magáratalálásának egyik alapvető oka pont az alacsony infláció volt. Alacsony inflációs környezetben könnyebb vezetni mind egy céget mind egy háztartást. Az infláció egy olyan extra teher a gazdasági szereplők nyakán, amire nincsen szükségük. Tudom, hogy vannak előnyei az inflációnak, de szvsz. soha senki nem számolta ki, hogy mennyibe is kerül az infláció a gazdaság szereplőinek közvetve. Pl. rossz beruházási döntések ára.

Ha én lennék döntéshozó az MNB-ben, akkor megfontolnám azt, hogy tényleg akarok-e magasabb inflációt...

 

Szólj hozzá!

Címkék: MNB Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr3312147563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása