Technológia - Otthoni nyomtatás

2016.12.19. 13:32 :: Dörnyei József

Az otthoni nyomtatásról egy összefoglaló cikk a gyakorlat alapján.

Nyomtatni tudni kell otthon is. Bármikor előfordulhat, hogy szükség van rá. Az otthoni nyomtatásnak megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Pár példa arra, amikor kell az otthoni nyomtatás: E-ticket-et vettél és ki kell nyomtatni. Elromlott valami és a számla / garancia már csak scannelve van meg. Indulsz valahova és az ügy leírását (pl. E-Mail) el akarod vinni kinyomtatva.

Ezek bármikor előfordulnak és elő is fordulnak.

A probléma ezekkel az, hogy ritkán fordulnak elő és akkor éri a meglepetés a tapasztalatlan nyomtató tulajdonost, hogy a nyomtató már nem működik, amikor hirtelen azonnal kellene és extrém fontos, hogy működjön.

Az otthoni nyomtatásnak kettő elterjed technológiája van. Az egyik a tintasugaras - és ez az, amit a többség használ, a másik pedig a lézeres.

A tintasugaras szépen nyomtat, nagy felbontásban. Olcsó mind a színes, mind a fekete-fehér nyomtatás. A probléma vele otthoni nyomtatásnál az, hogy tintát használ, ami beszárad, ha nem használják rendszeresen. Az otthoni nyomtatót jellemzően nem használják rendszeresen, ezért a tinta beszárad. A beszáradt tinta technológiától függően kisebb vagy nagyobb bajt okoz.

Ha a technológia olyan, hogy a nyomtató fej a patronba van beleépítve, akkor megússzuk patron cserével. Ez drága, de a nyomtatót nem kell kidobni. Ezeknek a patronoknak azonban gyártótól függően vagy egy lejárati dátuma, amit a nyomtató ellenőriz is. Ez azt jelenti, hogy ha lejárt a parton, akkor a nyomtató nem hajlandó használni a patront, függetlenül attól, hogy működik-e vagy nem. Ez különösen bosszantó akkor, ha otthon kb. 10 oldalt nyomtattunk vele és le kell cserélni egy tökéletesen működő patront 10K-ért. Én messze elkerülöm a H&P tintasugaras nyomtatókat emiatt.

Ha a technológia olyan, hogy a patronban csak tinta van, akkor jó eséllyel a nyomtatót dobhatjuk a kukába. A tinta ilyenkor eldugította a nyomtató fejet. A nyomtató fejet vagy meg lehet vásárolni vagy nem. A drágább nyomtatókba lehet, az olcsóbbakba nem lehet vagy nem érdemes. Ezeknél a nyomtatóknál csak gyári tintát használjunk!!! A gyári tinta sokkal lassabban szárad be. Igaz, hogy nem éppen olcsó. De azért egy nyomtatónál olcsóbb.

A lézeres szintén szépen nyomtat, de jellemzően kisebb a felbontása. A nyomtató jelentősen drágább, a nyomtatás pedig valamivel drágább, mint a tintasugaras nyomtatóé. Az előnye az, hogy port használ tinta helyett. A por nem szárad be. A tonereknek sok gyártónál nincsen lejárati ideje, mint a tintasugaras patronoknál. Ha fél évig nem nyomtattunk, akkor elképzelhető, hogy az első nyomtatás foltos vagy csíkos lesz. Ilyenkor ki kell szedni a tonert és megrázni. Ez meg szokta oldani a problémát. Apámnak egy ilyen, fekete fehér lézer nyomtatója van. Kb. 10 éve használja ugyanazzal a tonerrel. A mai napig működik. Évente néhány oldalt nyomtat vele.

Összefoglalva én lézer nyomtatót ajánlok mindenkinek otthoni nyomtatási célra. Ebből a fekete-fehér kedvező áron elérhető. A színes már drágább.

Aki olcsóbb nyomtatót szeretne vagy színes nyomtatást nagy felbontással, annak olyan tintasugaras technológiát ajánlok, ahol a nyomtatófej bele van építve a patronba és a gyártó nem alkalmaz lejárati dátumot.

A színes nyomtatást jellemzően fotónyomtatásra szánja az otthoni felhasználó. Őszintén szólva én inkább használok on-line nyomtató szolgáltatót erre a célra. Szebb képet tudnak nyomtatni, nekik van fotó papírjuk is minden méretben és mennyiségben. A nyomtatás ára szvsz. összességében még olcsóbb is, mintha mi otthon nyomtattuk volna. A fotó jellemzően ráér. Pár napon belül el lehet intézni a minőségi nyomtatást.

komment

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr6512057725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2016.12.19. 20:53:41

Olyan speciális eseteknél amikor a felbontás nem lényeges, elég fekete-fehér kép és a felhasználónak van némi affinitása az egyszerű barkácsoláshoz, a még hagyományosabb tűs nyomtató is megteszi. A tintaszalag kiszáradása esetén némi tintát lehet benne felitatni, ehhez kell a barkács-hajlam. :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.20. 01:41:50

@Untermensch4:
A matrix nyomtatók ma speciális termékek és horror áron lehet beszerezni őket. Kb. a duplája az ára, mint egy jó színes lézernyomtatónak. Persze van, ahol az kell, nekik gyártják még.

Untermensch4 2016.12.20. 07:40:00

@Dörnyei József: Úgy értettem hogy a '80-'90-es években gyártottakból még vannak működő példányok... :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.12.20. 17:02:03

@Untermensch4:
Kellene hozzájuk működő ősi PC is. A régi nyomtatók párhuzamos portot használtak, ami a mai PC-ken nincsen. A mai matrix printereken van még paralel port, ami szvsz. ahhoz kell, hogy hozzá lehessen kötni őket a még működő régi berendezésekhez. Pl. régi ipari gyártósor vezérlője v. hasonló. De az újakon már van USB is, amivel csatlakoztatni lehet őket a mai PC-khez.
A felbontás nem rossz (240x144 DPI), de nincsenek árnyalatok, csak kettő szín van, üres és leütött.

Untermensch4 2016.12.20. 20:29:40

@Dörnyei József: Ez a kompatibilitás-probléma (a paralell port) érdekes, tképp én is akkortájt váltam meg a régi vijjogó nyomtatótól amikor az ősi pc-mtől. Úgy emlékszem kevés árnyalatot tudott de lehet hogy csak a nyomtatási módok és a barkács-tintapótlás eredményezte ezt a hatást... :)

Gerilgfx 2016.12.29. 02:47:31

nekem is egy 30 éves, kb 10 kilós mátrixnyomtatóm van, akkora, mint a fél asztal. A3, csak ciril betűs leírás létezik hozzá. párhuzamos portról viszont jobbára remekül működik ibm proprinter 2 emulációs módban linux alól. kb 0,03 forint/oldal költséggel lehet vele nyomtatni. nyomtattam vele már plakátokat, komplett könyveket, hivatalos iratok garmadáit. amit sajnálok, hogy relatíve lassú, és nem színes. ki is néztem helyette egy, az elképzeléseimnek jobban megfelelő mátrixnyomtatót, ami nem 30, csak 29 éves - csak épp kapni nem lehet már 25 éve :D

Gerilgfx 2016.12.29. 02:54:05

(amúgy meg fillérekért létezik usb to parallel port átalakító, ha valaki az újabb számítógépeire akarja rákötni a régi berendezéseit).

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2017.04.14. 08:54:55

Tökéletes összefoglaló, én is pont erre jutottam egy kivétellel:
ha valakinek otthon színes nyomtatás kell (ami szerintem nem kell, de tegyük fel), akkor vannak olyan tintasugarasak, amiknél külön tartályban van a festék. Azt nem tudom, hogy az beszárad-e, de rohadt olcsó tankolni.

Pár éve kibaxtam a tintasugarasat, és egy fekete-fehér lézerem van.
süti beállítások módosítása