MNB - Hiánypótló fejlesztést tervez

2016.12.15. 15:52 :: Dörnyei József

Az MNB tervezi az azonnali átutalás bevezetését Magyarországon. Emellett egy jelenleg hiányzó fizetési módot is bevezet. Az MNB kreativítása meglepő, legalábbis számomra.

Az azonnali átutalás maximum 20 másodpercet jelent. Ha ez nem sikerül, akkor értesül róla az ügyfél és újra kell kezdenie. Az átutalás 24/7-ben működik, tehát mindig.

Ennek az óriási előnye az, hogy nem kell aggódnia a kedvezményezettnek a pénze miatt. Ma ha valaki pénzt utal, akkor azt akár vissza is lehet vonni. A kedvezményezett egészen addig aggódhat, amíg a pénz valóban meg nem érkezik a számlájára.

Ilyen helyzetre sor kerülhet a való életben pl. amikor valaki autót v. ingatlant vásárol. A szerződés aláírva, az utalás indítva és utána jellemzően még kérnek egy igazolást a banktól, hogy az utalás "végleges", nem lehet visszacsinálni.

A jövőben az utalás azonnali lesz és az adásvételi szerződést azonnal alá lehet írni.

Van egy felső határa az azonnali utalással teljesített összegnek, ez 10M. A nagyobb összegű adásvételek a rendszer indítása után x-szer 10M utalással kezdődnek majd. :-)

Az első hiánypótló fejlesztés a fizetési kérelem lesz. A kereskedő küldhet fizetési kérelmet a vevőnek. A vevő ezt megkapja pl. a mobiljára és engedélyezi. Nincsen szükség hitelkártyára. A vevő megadhatja pl. a mobilszámát v. más azonosítót, ezt a kereskedő beírja a pénztárgépbe és kész.

Ennek a fizetési módnak a nagy előnye az, hogy nehéz ellopni vele a pénzt. Egy hitelkártyát el lehet lopni és a PIN kódot is el lehet lopni hozzá. Egy mobil telefont elvileg el lehet lopni, de feltörni a telefont, majd feltörni a fizetési applikációt annyi idő alatt, amíg az ügyfél rájön, hogy ellopták a telefonját, nem nagyon lehet. (Csak egy Hollywood filmben) Ez a fizetési mód biztonságos.

Az internetes vásárlásoknál is 100%-os a biztonság. Nem kell aggódni azért, hogy valaki ellopja a kártyaadatokat. Itt a vásárlás után jön a kérelem. Ha azt engedélyezi a vásárló, akkor van átutalás. Ha 10 óra múlva jön egy másik kérelem egy Ukrán cukrászdából, akkor azt nem engedélyezi a vásárló és annyi. :-)

A második hiánypótló fejlesztés a másodlagos számlaazonosító. Egy utalást el lehet küldeni egy másodlagos számlaazonosítóra, pl. mobilszám v. TAJ szám v. adószám v. email cím. Ezt egy kicsit rizikósnak érzem, mert ha itt elüt valamit az ember, akkor elutalja a pénzt valahova, ahonnan vagy visszakapja vagy nem. Ahol ez fontosabb, az a fizetési kérelem, ahol ezt a fejlesztés hasznosnak tartom.

A rendszer valamikor 2019 végén indul a tervek szerint.

A rendszer valószínűleg jelentősen csökkenti a tranzakciók költségét. Pl. egy fizetési kérelem költsége majdnem nulla lesz a jelenlegi kártyadíjak helyett, amik jelentősen. A tranzakciók költségének csökkenése pedig csökkenti az árakat. Ami jó mindenkinek.

 

2 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr9812050047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mad823 2016.12.16. 13:53:38

Legyünk annyira precízek, hogy a hitelkártya helyett bankkártya szerepeljen. Kösz!

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2017.04.14. 08:59:27

A kártyadíj itt nekem a legfájóbb dolog, mert egy külföldi multigencionális vállalat pumpolja (elég nagyon) a magyar kiskereskedőket.
süti beállítások módosítása