Világgazdaság - Tényleg elfogyhat az édesvíz a jövőben?

2016.11.04. 12:14 :: Dörnyei József

Legalább 10 éve beszélgetnek arról különböző területek szakértői, hogy elfogy majd az édesvíz és hatalmas ára lesz a jövőben. Nézzük meg, hogy mi ebben az igazság.

Vannak olyan országok, ahol tényleg hatalmas probléma per pillanat a csökkenő édesvíz mennyiség. Ezek közül a legfontosabb India, ahol sikerült több igen nagy területen kimeríteni a talajvíz készleteket és egyre mélyebbről kell felpumpálni a talajvizet. Ez egyre több pénzbe kerül és egyre kevesebben tudják megfizetni. Sok helyen már csak az állam tud vizet biztosítani a lakosságnak és csak annyit, amennyi minimum szükséges. Ebben a fürdés sincsen benne, a mezőgazdaságnak pedig nem jut víz egyáltalán.

A problémát azonban pénzzel és idővel simán meg lehet oldani. Indiában vannak nagy folyók, amik beleömlenek az Indiai óceánba. Ezeknek a vizét simán el lehetne vezetni a vízhiányos területekre. Semmi extra nem kell hozzá, csak egy nagy kapacitású vízvezeték - mondjuk 10 méter átmérőjű cső és pumpák. India már most gondolkodik azon, hogy csatornákat épít. A csatornák olcsóbbak, de a párolgás miatt veszítenek a vízből, valamint van terület igényük is. Bármelyik változat mellett döntenek, a probléma (olcsón) orvosolható.

Európában a belátható jövőben nem lesz probléma az édesvízzel.

Vannak olyan sivatagos országok, ahol nincsen édesvíz forrás. Ezeknél a megoldás sokkal drágább, mint pl. Indiában, de lehetséges. A megoldás itt a sótalanítás. A sótalanításhoz kell építeni egy sótalanító gyárat valamint egy elektromos áramot termelő erőművet. A sótalanítás ugyanis rengeteg áramot fogyaszt. Szerencsére a sivatagos országokban megvan mindkét összetevője az olcsó áramtermelésnek. Van olcsó földterület és nagyon sok napsütés. A sótalanító erőmű mellé lehet telepíteni egy naperőművet, ami ellátja energiával. Ez a megoldás azonban mindenképpen drága és valószínűleg túl drága vizet termel. A lakossági fogyasztást le tudja fedni, de a mezőgazdaság számára nem tud megfelelő áron vizet termelni. Ha egy ilyen állam mezőgazdaságot is akar, akkor az államnak be kell szállnia a víztermelésbe és olcsón kell ellátnia a mezőgazdasági termelőit vízzel. Állami szinten ez is megoldható szvsz.

Összességében a belátható jövőben nem lesz probléma a vízzel ott, ahol van rá pénz.

Ahol nincsen pénz, ott a vízzel is problémák lesznek, pontosan úgy, ahogy az élet minden más területén is.

komment

Címkék: Technológia Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr6311929535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.04. 12:28:24

Plusz Észak-Afrika alatt a hatalmas földalatti tó.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.11.04. 14:01:42

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Van, ahol tényleg van talajvíz. De nem mindenhol és ahol van, ott is pár évtized alatt elfogy, mert nincsen utánpótlása.
A sivatagba sótalanító gyár kell hosszútávon.
süti beállítások módosítása