Technológia - Drasztikus átalakulás előtt áll a TV ipar

2016.08.03. 17:21 :: Dörnyei József

A "hagyományos" TV a rádió, újságok vagy mozi útjára lép és marginális szereplő lesz a szórakoztató iparban. A jelenség a US-ben kezdődött, most már Magyarországon is jól látható és mérhető is. Belátható időn belül nem fog teljesen eltűnni, de az eddig megszokott domináns szerepe a múltté lesz.

A nyomtatott sajtót kiszorította az internetes sajtó. A mozit és a rádiót kiszorította a TV.

A TV-t pedig kiszorítják a számítógépek, tábla gépek, számítógépet tartalmazó settop dobozok és a beépített számítógéppel rendelkező TV-k.

A változások számokban: 2 év alatt kb. 10%-al csökkent az átlagos TV előtt eltöltött percek száma a 18-49 életkorúak körében.

A gyerekek (4-17) körében a csökkenés kb. 5%-os.

Az idősek (50+) körében nőtt a TV-re fordított idő, de nem egész 1%-ot.

Forrás: nielsen.hu

A TV térvesztése nem drasztikus, legalábbis kívülről nem tűnik annak. 10% csökkenés azonban drasztikus a piaci szereplőknek.

A folyamat várhatóan hasonló ütemben folytatódni fog és egyre több nézettség kerül át a TV-ről a modern internetes médiumokra.

A változás nagyon sok mindenkit érint.

Az új médiumok reklámbevételei nem feltétlenül Magyarországon folynak keresztül. Ezért az adóztatásuk is problémás. Az effektív adókulcs valószínűleg csökkenni fog. Magyarországon van már erre törvény, de nem tudom, hogy mennyit adóforintot tud beszedni az új médiumoktól a NAV.

 A tartalom készítés jó eséllyel még kisebb részben történik Magyarországon, mint eddig. A TV iparban foglalkoztatottak száma csökkenni fog. Nem kevéssel.

A reklámiparnak jelentősen át kell alakulnia. Ez már szvsz. meg is történt, mert egyre több a netes hirdetés. A folyamat erősödni fog.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Nálunk én nem nézek TV-t. Szinte soha. Legyen mondjuk átlag napi 10 perc TV nézés nekem, mert néha nézek meccset v. sporteseményt.

Feleségem néha megnéz 1-1 "női" filmet. Az ő fogyasztása legyen mondjuk napi 40 perc.

Egyik kisfiam sem néz soha TV-t. A kisebb 3 éves és még soha nem nézett TV-t. A nagyobb 6 éves és ő régebben még nézett rajzfilmeket, mondjuk napi 40 percben, de mára teljesen leszokott róla és egyáltalán nem néz TV-t.

komment

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr808933012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2016.08.05. 01:14:00

A 18-29-es korosztályban harmadik a tv. Első a közösségi média, második az internet(Fura, hogy ezt a kettőt szétszedték).
www.digitalhungary.hu/konferenciak/media-hungary/Media-Hungary-a-televizionak-annyi/2841/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2016.08.05. 09:51:54

@Robur:
Ez egy jó kis cikk. Sajnos, biztos egészen véletlenül kikerült az mainstream médiából. Nekem is elkerülte a figyelmemet és a google se dobta be.
süti beállítások módosítása