Technológia - A Windows 10 Upgrade

2016.04.15. 06:00 :: Dörnyei József

Lassan, de biztosan közeledik 2016 Július vége - 2016.07.29. - egészen pontosan, amíg még ingyen lehet upgradelni Windows 10-re. Ez a cikk arról szól, hogy mi a helyzet a problémával per pillanat.

Elsősorban le kell szögezni, hogy a Windows 10 nem jobb, sőt, jelentősen rosszabb, mint a Windows 7. A köztes verziókról nem is írok semmit, mert azok még rosszabbak, mint a Windows 10.

Viszont a Windows 7 karbantartása lejár 2020-ban, sőt 2017 Júliustól a "Skylake" típusú Intel processzor támogatása is lejár. Ami a legtöbb Windows 7-es gépben ketyeg.

Tehát emiatt érdemes lecserélni most a Windows 7-et Windows 10-re. Bevállalva azt, hogy a Windows 10 egy jelentősen rosszabb OS, mint a Windows 7 volt. Ha most nem cserélünk, akkor 2017 július után kell majd és az már nem lesz ingyen. Vagy a szerencsésebbeknek 2020-tól kell majd cserélni az OS-t.

A Windows 10 nagyon sok mindent nem tud:

- Az Alt+Tab nem működik a desktop-ra. Emiatt ha csak egy alkalmazás fut, akkor a "Windows" vagy Alt+Ctrl+Del-t kell nyomni, ami egy borzasztóan kényelmetlen és hosszadalmas megoldás egy képernyő váltásra.

- A belépéskor a "Numlock" nem állítható. Első induláskor ki van kapcsolva, újraindításkor pedig úgy áll, ahogy volt, tehát véletlenszerű. Ezt az óriási technológiai kihívást még nem sikerült beleépíteni a Windows 10-be, sok bosszúságot okozva a felhasználóknak.

- A Start menű továbbra is használhatatlan. Emiatt shortcut-okat kell tenni a kezdőképernyőre, ami emiatt borzasztóan néz ki, tele van shortcut-tal. Egy Windows 7 startképernyője szép és rendezett, ha valaki azt szereti, na ezt el lehet felejteni Windows 10-en. Ez egy szándékos húzása az MS-nek, kb. senki sem tudja, hogy mi az oka, de így van. Ha valaki ekkorát és ennyi időn keresztül téved, akkor az valószínűleg egy félkegyelmű felső vezető megváltoztathatatlan döntése és csak úgy lehet megváltoztatni, ha kirúgják a barmot. Tehát a használhatatlan Start menű marad.

- A File browser használható ugyan, de borzasztóan csúnya. Biztos van egy program, ami lecseréli a régire, de még lusta voltam megkeresni. Erre is a shortcut a megoldás.

- A Control Panel szerencsére még megvan a Windows 10-ben is, de jól el van dugva. Érdemes erre is shortcut-ot bevetni. A Windows 10-nek van egy használhatatlan saját, új Control panelje, de az kb. a tizedét tudja, mint az igazi. Ez az új xart sajnos még törölni sem lehet a Start menűből. Még szerencse, hogy a Start menűt amúgy sem lehet használni, ezért ez nem zavaró. :-)

A Windows 10 upgrade relatíve egyszerű, de a legtöbb gépen nem működik jól. Sok gépen pedig egyáltalán nem. Ami a modernebb gépeken történik az az, hogy az Upgrade elindul és sikeresen lecseréli az OS-t Windows 10-re, de utána a gépen sok minden nem működik. Ennek az oka az, hogy a driver-eket nem frissíti, hanem mappeli Windows 7-ről Windows 10-re. Ami sokszor nem megy vagy egy ideig megy és aztán nem megy.

Tehát a Windows 10 upgrade után mindenképpen érdemes leellenőrizni az összes drivert és lecserélni őket Windows 10 driver-re. Ez sokszor nem egyszerű, mert az alaplapra integrált chip-ek drivere nagyon sokszor nem elérhető könnyen. Gyártói honlapokról kell sokszor levadászni. Nem olyasmi, amit Mari Néni is el tud végezni.

A régebbi gépeken az upgrade egyáltalán nem működött, azért, mert az upgrade észlelte, hogy a régi gépen a Windows 10 nem indulna el.

Nemrégen változtatott a policy-n az MS és most már az upgrade végrehajtódik mindenképpen az összes gépen, függetlenül attól, hogy a Windows 10 indulni fog-e vagy nem.

Ha ebbe a kategóriába esünk, akkor egy nagyon rizikós döntés előtt állunk. A Windows 10 upgrade után nem indul a gép, hanem elszáll párszor, majd megkapjuk az opciót, hogy alaphelyzetbe állítsuk a gépet vagy visszaállítsuk az előző OS verziót. Ha alaphelyzetbe állítjuk a gépet, akkor az összes program és beállítás törlődni fog a gépről, valamint a régi OS-t sem lehet már soha helyreállítani. De a Windows 10 csak így lesz működőképes a gépünkön. Persze ez nem garantált, de máshogy biztos nem fog menni.

Természetesen visszatérhetünk a régi OS-hez, ez a biztonságos megoldás.

Ha kockáztatunk, akkor előtte én mindenképpen javaslok egy teljes OS drive másolást, hogy vissza tudjunk térni, ha fejreállnak a dolgok.

Ha a biztonsági másolat megvan, akkor alaphelyzetbe állítást válasszuk és szerencsés esetben kapunk egy teljesen üres Windows 10-es rendszert. Erre minden újra telepítenünk kell, ami eddig rajta.volt.

Szólj hozzá!

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr538606596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása