Gazdaság - Az EU keresztbe tesz a Paks 2 Projektnek

2015.03.13. 16:32 :: Dörnyei József

Az EU a lehetőségei határain belül keresztbe tesz a Paks 2 Projektnek. Az ok részben OV EU ellenes politikája és részben az EU-Orosz nézeteltérés Ukrajna miatt.

Az EU már beleegyezett a Paks 2 Projektbe, ezt visszamondani ők nem fogják. OV simán megtenné, de ott nem OV a főnök.

Amit az EU tett, az hasonlóan kemény intézkedés, ami simán boríthatja a projektet.

Paks 2 fűtőcelláit nem szállíthatja csak Orosz cég. Kell lennie másik cégnek is, ami szállíthat.

Ez elvileg nem nagy probléma lenne, ha egy kutyaólról lenne szó, de Paks 2 egy atomerőmű. A fűtőcella része a teljes erőmű tervének. Az Orosz fűtőcellát jó eséllyel senki más nem tudja legyártani, illetve szabadalmak miatt nem szabad legyártania. A kutyaól szegeivel ellentétben a US v. Német fűtőcella nem alkalmas az atomerőmű működtetésére. Kutyaól szeget kb. bárki le tud gyártani, szvsz. még bármelyik Afrikai ország is.

A másik probléma az, hogy a Paks 2 szerződéséből annyi mindenképpen kiszivárgott minden érintett féltől, hogy a fűtőcella szállítása része a szerződésnek. Ha a szerződésnek ez a része nem érvényes, akkor a szerződő felek mindkét oldalról visszamondhatják a szerződést.

Orosz oldalról nekik nagy üzlet a fűtőcella szállítása, ezen realizálódik a profit egy része.

Magyar oldalról fűtőcella nélkül Paks 2 legfeljebb futballpályának alkalmas, de annak marha drága. Nem is pont ideális, persze focizni akárhol lehet.

Az EU nem szívta vissza Paks 2 engedélyét, de gyakorlatilag nagyon, de nagyon megnehezítette a feltételeket.

Szvsz. érdemes lenne Paks 2-t legalábbis parkolópályára tenni. Egészen addig, amíg rendeződik a viszony az EU és Oroszország között. Ez persze nem fog megtörténni, mert nagyon sok pénz lebeg nagyon fontos emberek szeme előtt.

Oroszország számára azonban kapóra jönne a dolog ürügynek arra, hogy ők fújják le Paks 2-t, amire per pillanat szvsz. reálisan nincsen pénzük.

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr537265953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.03.13. 17:03:28

Brüsszel beleüti buta orrát abba, ami nem a dolga. Nem kell figyelembe venni a háborús brüsszeli hisztit.

Robur 2015.03.13. 20:22:52

@maxval bircaman szerkesztő:
Így van, nem kell figyelembe venni. Max kib@sznak minket az EU-ból, azt 2 perc alatt csődbe mentünk.

Untermensch4 2015.03.13. 21:16:36

Amikor optimista pillanataimban feltételezem hogy Viktorék jól csinálják akkor úgy tűnik ez a zseniálisan beépített csapda elleni csapda. "Sajnos az eu miatt érvénytelen a szerződés cárevics, azért kösz a kaviárt meg a borítékot." Azzal egy füst alatt eu-s elismerést és belpolitikai "kuruc hős" státuszt érhetnének el ha kiderül hogy egy érvénytelen szerződés megkötése közben mosolyogva kizsebelték Putyint... mondjuk életbiztosítást nem tudnának már kötni de akkor is... :)

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2015.03.14. 11:19:05

Nem eszik a kását olyan forrón! K. sok menet lesz még ezen a meccsen. A bankadón is vívódtunk, aztán mégse vonták meg az EU-s támogatásokat, pedig arra ment ki a játék. Ez egy rendkívül hosszú harc lesz, de ha nyerünk, nagy lesz a haszon is. Az erőmű meg 100 éves projekt, lehet már EU sem lesz akkor. El kell kezdeni, de rohadt sok egyeztetés, harc van még hátra. Foxipálya meg akkor sem lesz, legfeljebb nem működik pár évig. Még akkor is meg fogja érni, kötözködés meg nem lesz mindig.

"OV EU ellenes politikája"

Gerilgfx 2015.03.17. 03:06:04

az a nagyon durva, hogy miután az eu közölte a csücsöri kis pofájával, hogy mit szeretne pakssal, a forint épphogy megmozdult, az euró pedig egy rövid időre szabadesésbe kapcsolt :D

Gerilgfx 2015.03.17. 03:09:11

@Robur: nagyon helyes, menjetek csődbe. legalább majd megszűnik egynéhány, a 80%-os adómból fenntartott kényelmes hivatal, aztán mentek dolgozni a flextronicsba.

Gerilgfx 2015.03.17. 03:12:10

@fofilozofus: ,,marha nagy harc'' - mármint a képzeletbeli élősködő köpet magyar állam, meg a féreg európai terrorállam vitatkozik, hogy melyiknek nagyobb a farka, és hogy ki költheti el azt a pénzt, amiért TE személyesen napi 8-12 órát dolgozol...

hát igen, ez marha nagy harc lesz, csak azzal nem számolnak, hogy mindkettő köztisztviselőit esetleg elküldjük 10 évre az uránbányába, mert megunjuk őket útközben.

Clear-water 2015.03.18. 09:47:43

@fofilozofus: Azért abban megegyezhetünk, hogy manapság egy 100 éves energetikai projektbe pénzt feccölni óriási kockázat, úgy, hogy az elérhető haszon konvergál a nullához.
De van egy nagyfőnök, aki azon éli ki gyermekkori szindrómáit, hogy szeret egyedül döntést hozni, lehetőleg minél nagyobban üssön az a lényeg csak. Egy forradalmár a harc nélkül senki, mert kiderülne, hogy a harcon kívül semmihez sem ért. Harcolni kell mindenáron.
Én meg közben már a családunk történetét írom, hogy a fiam tudja, honnan jöttünk, és hogy ezerszer meggondolja hogy visszamenjen oda, ahol 20 évente lerabolják az emberek javait. Mondjuk az unokám már nem biztos hogy el tudja majd a magyart olvasni, de ha ezen az áron biztonságot szerzek a családnak, akkor megérte.

Gerilgfx 2015.03.18. 18:42:10

@Clear-water: azért a paksi döntésben bőven mindenki szava benne van, aki ehhez a témához hozzászólt. én már pl 5 éve megyek körbe az interneten számonkérő hangnemben, hogy miért nem hajlandóak bővíteni paksot, és hogy mondjanak le.
süti beállítások módosítása