Világgazdaság - Romániában normális magáncsőd lesz

2015.01.26. 19:36 :: Dörnyei József

Románia mára fényévekkel megelőzte Magyarországot. A legújabb hír az, hogy Romániában normális magáncsőd eljárás lesz.

A magáncsőd úgy fog működni, mint ahogy leírtam a cikkemben. Annyiban különbözik a cikktől, hogy nem lesz részleges magáncsőd, hanem csak teljes.

Az IMF természetesen kifejezte a haragját a tervezett törvény ellen, mivel ez a magáncsőd ténylegesen a bankok érdekei ellen van, nem csak névleg. Ha a bank felelőtlenül hitelez, akkor a magánszemély bármikor magáncsődöt jelenthet. Ezután a bank egy bírósági eljárás után megkapja a magánszemély vagyonát, de a hitel maradék részét le kell hogy írja, soha többé nem követelheti a csődöt jelentett magánszemélytől.

Az IMF természetesen egy bank, ezért marhára nem szereti, amikor a bankok nem tehetnek meg bármit mindenféle felelősség nélkül.

Érdekes egyébként, hogy a mi nagy bankellenes, IMF ellenes kormányunk nem képes egy valódi magáncsőd törvényt meghozni. Hoz helyette egy szociális gondnok törvényt, ami kb. semmire sem jó. Persze a mi hazafi kormányunk csak addig bank és IMF ellenes, amíg pofázni vagy lopni kell, magáncsőd törvényt nem mernek hozni...

5 komment

Címkék: Gazdaság Bankrendszer Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr887112951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savrola 2015.01.27. 09:21:15

"Érdekes egyébként, hogy a mi nagy bankellenes, IMF ellenes kormányunk nem képes egy valódi magáncsőd törvényt meghozni." Nem bankellenes, hanem külföldi bankellenes... Nem fog a saját házi bankjai ellen törvényeket hozni...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.27. 13:13:14

@savrola:
Minden valószínűség szerint fején találtad a szöget.
Ha valamit nem értesz egy FIDESZ döntésben, akkor mindig a korrupció a magyarázat...

2015.01.27. 13:17:35

A felelőtlen hitelkiszórásban annak vajon mennyi szerepe volt, hogy maguk a banki dolgozók anyagilag érdekeltek voltak a hitelkihelyezésben? Úgy kellett volna a bérezésüket megállapítani, de legalábbis a bónuszokat, hogy a törlesztők fizetéséből kapnak, nem pedig a hitelkötésből. (Gondolom, a hitelbírálati díjból.)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.27. 14:44:35

@Robur:
A két bank hatalmas rossz portfólióval rendelkezik, a vagyonuk egy jó része papírsárkány.

A pontos összeget szvsz. senki sem tudja.

Az MKB volt valószínűleg a legfelelőtlenebb bank az összes közül. A legtöbb xar éppen ezért náluk landolt.
süti beállítások módosítása