Gazdaság - Magáncsőd intézménye

2013.05.15. 14:07 :: Dörnyei József

Magyarországon nincsen magáncsőd, ami súlyos károkat okoz a gazdaságban.

A magáncsőd lényege az, hogy egy magánszemély vagy család, amennyiben a vagyonának az értéke alámegy a tartozásai értékének, akkor részleges vagy teljes magáncsődöt jelenthessen be.

Ennek az a jogi intézménynek a célja az, hogy újrakezdési lehetőséget biztosítson minden polgárnak, valamint felelős üzleti viselkedésre kényszerítse a gazdasági szereplőket.

Lásd még bankrendszer.

Ha egy család anyagi gondokba kerül, akkor első körben lehetőséget kell adni nekik a részleges csődre.

Ilyen pl. egy hitelre vásárolt ingóság visszaadása. Ilyenkor a család visszaadja a hitelre vásárolt pl. gépjárművet a banknak, cserébe a bank leírja a teljes hitelt. Az autó a banké lesz, azt kezd vele, amit akar. A bank a család felé semmiféle követeléssel nem léphet fel és vica versa.

Hasonló, bár nagyobb jelentőségű a hitelbe vásárolt ingatlan visszaadása a banknak. Ugyanaz az eljárás, mint fent, a család kiköltözik, leadja a banknak a kulcsokat, aláírja a megfelelő papírokat, cserébe a bank elfelejti a hitelt.

Ha a család mindenféle egyéb hitelt is felvett, akkor, végső megoldásként jelenthet teljes anyagi csődöt is a hitelezői felé.

Ebben az esetben a család teljes vagyona a hitelezőké lesz, cserébe a család megszabadul minden hitelétől. A törvény valamilyen engedményt ad a családnak, pl. megtarthat mindent, amire a hitelezők nem tartanak igényt, pl. ruházat vagy konyhaedények.

A magáncsőd jót tesz mind a gazdaságnak, mind a polgároknak.

A bankok, cégek jóval óvatosabban adnak hitelt a polgárnak, tehát kevesebb lesz a lakossági hitel.

A polgár pedig jóval kevesebb hitelt kap, tehát jóval több pénzt tud elkölteni és nem a hitelkamatokra költeni.

A gazdaság egésze sokkal stabilabb és kiszámíthatóbb lesz.

Magyarországon két ok van, amiért nincsen magáncsőd.

Az első ok az, hogy az országot irányító emberkéknek zéró gazdasági és jogi ismeretei vannak. Egy segédmunkás értelmi képességű politikustól nem lehet elvárni, hogy egyáltalán felfogja, mi az a magáncsőd.

A második ok a korrupció. A bankoknak sokkal könnyebb kiszórni a hiteleket mindenféle hitelvizsgálat nélkül, mint elemezni, hogy ki mennyit tud visszafizetni. Ha meg bedől az adós, akkor legfeljebb elárverezik a házát, meg a rokonság házait is. Ezért a bankok lefizetik az ország mindenkori vezetőit/szakértőnek kikiáltott egyéneket, hogy ne legyen magáncsőd Magyarországon.

Szólj hozzá!

Címkék: Gazdaság Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr145301585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása