Világgazdaság - Az energiaköltség kezd átalakulni

2015.01.17. 12:27 :: Dörnyei József

Új Status Quo felé mászkál az energiaár a világgazdaságban. Ennek következményei vannak már most is.

A nagy olajár csökkenésig az árak földrészeszek szerint a következőek voltak.

Földgáz

US - $4 / MBTU

EU - $11 / MBTU

Ázsia - $17-$19 / MBTU

Kőolaj:

$100 -os áron számolva $17,2 / MBTU

Egy 2013-as cikkemben középtávra $20 fölé körülre vártam az olajat, mert a kőszén akkoriban annyi volt.

A kőolaj $50-os árán a kőolaj ára MBTU-ba átszámolva $8,6 / MBTU.

A kőolajár felezésével a földgáz árak az EU-ban kb. feleződni fognak, mert a legnagyobb szállító, Oroszország a kőolajhoz köti a földgáz árát.

Tehát rövidesen a földgáz ára $5,5 / MBTU lesz az EU-ban.

A US-ben ennek az ellenkezője fog történni. A Shale kőolaj kitermelésének mellékterméke ingyen földgáz. Ez az extra földgáz nyomta le az árakat $4 / MBTU szintre. Most ez a forrás el fog tűnni a piacról.

Ez azt jelenti, hogy a földgáz ára valahova a kőolaj ára alá fog mozogni. A US önellátó földgázból shale kitermelés nélkül is, de nem olyan bőven, mint eddig. A földgáz ára valahova $5,5-8,6/MBTU közé fogja magát beárazni.

Természetesen a US-ben az ár erősen szezonális, az idei télen már $5 körülire ment fel az árfolyam, jövőre már várhatóan beáll a fenti szintre télen, nyáron jelentősen olcsóbb lesz.

Ázsiának importálnia kell a földgázt. A földgáz szállítása jóval drágább az kőolajénál, ezért Ázsiában továbbra is drágább lesz a földgáz a kőolajnál.

A kőolaj árának csökkenésével ott is csökkenni fog a földgáz ára. Ez jól látható, ha valaki ránéz a kereskedési adatokra.

Az Ázsiában várható ár valahol $10 / MBTU körüli, most kb. $13,5-on van már Japánban.

A világgazdasági következmények már most zajlanak.

Eddig az összes energiaigényes iparág a US-be vándorolt át mindenhonnan.

Most az EU a célpont elsősorban, Ázsia másodsorban. A US-be szvsz. teljesen le fog állni az energiaigényes ipar fejlesztése.

A US ipara az utóbbi években gyakorlatilag csak és kizárólag azért nőtt annyit, amennyit nőtt, mert a Shale kőolaj kitermelés és az energiaigényes iparágak növekedése hajtotta. Most mindkettő egyszerre áll le. Nem meglepetés, hogy a US ipara újra stagnál, csökken.

Ennek pont a fordítottja zajlik az EU-ban. Hazaköltözik az energiaigényes ipar a US-ből, az eddig erősen nyomott ipar pedig magához tér.

Ázsia is felszabadul a drága földgáz okozta folyamatos energiaínségből és a teljes ipara egy fokozattal feljebb tud kapcsolni. Ezt lehet látni Kína teljesítményén például, ami a várakozásoknál nagyon sokkal jobb.

Szólj hozzá!

Címkék: Energia Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr787081791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása