Energia - Mi lesz az olaj és gáz sorsa?

2013.11.08. 11:06 :: Dörnyei József

Az elektromos energia termelés egyre nagyobb mértékben származik megújuló forrásból - legalábbis az EU-ban. A kiegyensúlyozáshoz szükséges energia pedig egyre nagyobb mértékben származik szénből.

Ez azt vetíti előre, hogy az olaj és a gáz felhasználása vissza fog szorulni az elektromos áram termelésben, ami jól látszik az adatokból már most.

Elektromos energia Németország.jpg

A megújulók lassan, de biztosan törnek előre. A kiegyensúlyozáshoz szükséges energia termelés, átvitel és tárolás folyamatosan épül ki. A technológia is folyamatosan fejlődik, a költségek folyamatosan csökkennek minden fronton.

A fütésnél még nagy tömegben használnak gázt és olajat is, de folyamatos az átállás a hőpumpás rendszerekre, amik elektromos áramot használnak. A fütésnél is vissza fog szorulni mind a gáz, mind az olaj, csak nem olyan gyorsan, mint az elektromos áram termelésben.

Az ipar is sok gázt és olajat használ, ennek a mennyisége érdemben nem fog változni, mert ezek szükségesek a termeléshez.

A közlekedés használ még elsősorban olajat. Az elektromos vagy részben elektromos autót elterjedésével azonban középtávon már arra lehet számítani, hogy az olaj felhasználás itt is vissza fog szorulni.

A folyamat azt vetíti előre, hogy az olaj és gáz felhasználás vissza fog szorulni középtávon. Ennek az lesz a következménye, hogy az olaj és gázáraknak csökkennie kell, méghozzá valahova a szén árához közeli szintre.

A gáz és olaj felhasználása könnyebb, mint a széné, de nem nagyon sokkal. Ezért az áruk valahol a szén ára fölé várható.

Mi a helyzet most?

1 T szén ára kb. $100, energia tartalma kb. 8 300 KWh

1 barrel olaj ára kb. $100, energia tartalma pedig 1 630 KWh

A szén az olaj 19,6%-ba kerül, tehát kb. 5-ször olcsóbb.

Az olaj árának kb. $20 körüli szinte kell csökkennie a jövőben, ha versenyképes akar lenni a szénnel. Ennél valamivel magasabb lesz majd az ár, de nem az 5-szörös, mint ma.

Ez azt is jelenti, hogy az az olajtermelő ország, ami nem termeli ki ma az olajkészleteit, később jóval alacsonyabb áron tudja majd csak eladni az olajat és földgázt, mint ma.

2 komment

Címkék: Gazdaság Energia Világ

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr915620384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2013.11.08. 12:39:49

És mivel az olajtermelők nagy része arab ország, az árcsökkenés valószínűleg okoz majd "némi" feszültséget a térségben.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.11.08. 13:22:30

@Zime:
Igaz, de nem én vagyok az elsö ember, aki erre rájött, az értelmesebb Arab országok már évek óta állnak át a post-oil gazdaságra.
Persze nem mindegyik ország, de ilyen az élet.

Pl. Venezuela nem teszi ezt meg és nagyon kemény lesz ott az élet pár évtizeden belül, pedig az olaj pénzeket be is lehet fektetni és nem disznóetetésre felhasználni...
süti beállítások módosítása