Környezetvédelem - Hova lehet leadni a ritka hulladékot?

2015.01.12. 20:51 :: Dörnyei József

A FIDESZ kormány hatalomra kerülése előtt a nagyobb üzletekben voltak ritka hulladék leadó helyek. Ezek igen gyorsan elkoptak, ahogy a FIDESZ egyre-másra behozta a kereskedelem ellenes törvényeit.

Néhány nagy üzletben még megvannak részben ezek a hulladékleadó helyek, ha ilyen közelében lakunk, akkor ott érdemes próbálkozni.

A ritka hulladék a használt elem, fénycső, hibás/elöregedett elektronikai berendezés, hűtő, stb.

Ezeket a könnyű leadás lehetőségének megszűnése óta szinte minden ismerősöm kidobja a kukába. A nagy darabokat kiteszi lomgyűjtésnél.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy vidéken régebben is a kukába került, mert ott a FIDESZ előtt sem volt lehetőség a leadásra.

Ha valaki veszi magának a fáradtságot, akkor egyetlen helyen lehet leadni ezeket a hulladékokat, az pedig a helyi hulladék udvar.

A fent felsorolt ritka hulladékot mennyiségi korlátozás nélkül le lehet adni. De ha már arra járunk, akkor le lehet adni évente egy komolyabb mennyiségű egyéb hulladékot is. Pl. Érden előfizetőnként évente 500 kg - tehát fél tonna sittet.

A sitt egy komoly probléma, mert valamennyi sitt keletkezik minden évben a felújításokból, bővítésekből és javításokból. A legkisebb elszállítható mennyiség 4 m3 - aminek az ára 20-25K. A kis mennyiségű sitt viszont ott marad a tulajdonos nyakán. A "mester" a sittet nem szokta elvinni - vannak kivételek - de az a jellemző, hogy a sitt marad. Évi 500 kg sitt leadható ingyen, érdemes ezt ki is használni. A sitt szállítása problémás tud lenni - nem lehet zsákban szállítani, mert karcolja a kocsi belsejét. Utánfutó a legjobb a célra, persze csak ha hozzá tudunk jutni.

2 komment

Címkék: Környezetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr867066057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fudosin 2015.01.12. 22:19:40

Ha BP bármely társasházas részén valaki felújít és konténert rendel a sittnek, az két nap alatt megtelik, anélkül is, hogy a megrendelő bármit tenne bele...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2015.01.12. 22:46:26

@fudosin:
Ez szvsz. Magyarországon bárhol így van.

A sitt konténer érték, csak elkerített részre szabad lehelyezni.
süti beállítások módosítása