Világgazdaság - A US Shale kőolajipar mostanában kerül le a lélegeztetőgépről

2015.01.06. 12:12 :: Dörnyei József

A US shale kőolajipar a kőolajár első megingására azonnal bebetonozta magát a határidős termékpiacon kb. átlagosan $90-os eladási árra. Most kezd ez az utolsó menedék elfogyni.

Aki ismeri a határidős termékpiacot, az most ugorjon. A lényege a folyamatnak, hogy az összes US shale kőolajcég hosszú hónapokra előre eladta a teljes termelését. Ezért kellett fizetnie egy prémiumot, aminek az akkori ára kb. $9 volt, de mostanáig $90-ért tudták eladni a kitermelt kőolajat a szabadpiaci $55 helyett.

A jelentős árkockázattal rendelkező termékeket gyártó cégeknél szokás az ilyen védekezés, ami meg tud menteni egy egész iparágat egészen hosszú ideig.

Ez az idő azonban mostanában jár le. Az egyes cégek természetesen nem egyszerre fognak kifutni a keretből, de Január végére mindegyiknél várható, hogy elfogy a $90-os kőolaj és kénytelenek lesznek a szabadpiacon árulni a kőolajat, annyiért, amennyi a pillanatnyi ára.

A kicsi cégek ennél még radikálisabb megoldást választottak. Eladták a kőolaj pozícióikat, ezzel egy egyszeri hatalmas árbevételre tettek szert. Ezzel párhuzamosan leállították a teljes feltárás tevékenységet. Ez azt jelenti, hogy csak a ma már létező kútjaik maradtak meg, amik a shale kőolajra jellemzően rövid időn belül ki fognak merülni. Tehát a kicsi cégek már most bedobták a törölközőt.

A nagy cégek jelentősen csökkentették a feltárást.

Az új shale kőolaj engedélyek száma kb. a felére esett vissza. Ez azt jelenti, hogy rövid időn belül a US shale kőolaj kitermelés is a felére fog visszaesni.

Érdekesség: Valakinek ki kellett csengetni az US shale kőolajiparág teljes veszteségét. Ezek a valakik a határidős termékpiacon kereskedők voltak. Ezért szoktam azt mondani, hogy határidős kereskedéssel csak a nagyon profik foglalkozzanak. Szvsz. ezen most még a nagyon profik is sokat veszítettek...

Elnézést, a komment nem működik ezen a cikken, nem én tiltottam le.

2 komment

Címkék: Energia Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr687046799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robur 2015.01.06. 13:44:10

Azért kíváncsi vagyok, hogy a nem konvencionális energia hordozók kitermelését mennyire veti vissza az alacsony olajár illetve mennyi idő múlva éled újra ha visszamegy a korábbi szintre.

balazsmost 2015.01.08. 12:07:00

megvan az első WBH Energy LP csődbement palaolaj cég (portfolio.hu)
megvolt a WTI alja a 47$-ral? érdemes nyitni egy longot ezen morfondírozok (70$-körül is a végét láttam az esésnek de nem úgy lett így a stop-loss aktiválódott... :/)
süti beállítások módosítása