Gazdaság - A turizmus fejlesztésének korlátja

2014.11.21. 10:30 :: Dörnyei József

A FIDESZ hagyta megdögölni a MALÉV-et kormányzása elején. Az előző ciklus végén pedig nagyszabású turizmus fejlesztésbe fogott. Eközben azt tapasztalta, hogy a turisták szinte csak keletről jönnek, nyugatról csak az olcsó turisták vagy azok sem.

A dolgok között összefüggés van.

Budapestet nem lehet igényes légitársasággal megközelíteni. A legtöbb városból csak a W*zzair nevű csoda repül, ami olyan szinten fapados, hogy nyugati polgár csak életében egyszer vagy egyszer sem használja. A keleti utasok keményebbek és hozzá vannak szokva a rögös élethez, ők használják a W*zzairt szinte kizárólag.

A kispénzű nyugati turisták kipróbálják egyszer, aztán inkább mennek más városba.

A charter járatok hoznak még turistákat Budapestre, de azok megint a kis pénzű turistákat hozzák.

A "normál" minőségű légitársaságok kevés járatot üzemeltetnek Budapestre, azok egyrészt drágák - drágábbak, mint amikor még volt MALÉV és drágábbak, mint olyan városba, ahol van helyi légitársaság, másrészt alig van hely rajtuk.

Emiatt azok, akik nem szállnak fel a W*zzair járataira - tehát szinten minden nyugati turista - nem jönnek Budapestre.

Budapestnek maradnak a keleti turisták valamint az üzletemberek, akiknek muszáj repülnie.

A MALÉV éves vesztesége kb. 10-20Mrd forint volt, az összes tartozása pedig a bukás napján 60Mrd.

A kormány ennek a sokszorosát költötte el turizmus fejlesztésre.

Sajnos itt is tetten érhető a szaktudás teljes hiánya. Ha valaki turizmust akar kiépíteni, akkor az _első_ dolog az, hogy biztosítja a turisták közlekedését. Amíg a turista nem tud megérkezni, addig teljesen felesleges egyre több szállodát és szórakozóhelyet építeni.

A kormány keleti nyitásának is egyik oka az, hogy nem értik, miért nem jönnek a gazdag nyugati turisták. Azért néznek keletre, mert onnan meg jönnek. Hát, ez a probléma az ostoba emberekkel, akik nem látják át a dolgokat és csak néznek ki a fejükből, amikor a xar a fejükre ömlik - "ezt nem gondoltam volna".

Az ország is átgondolhatná, hogy legközelebb esetleg nem a majmokat kellene megbízni az ország kormányzásával, mert lehet, hogy rokon meg haver meg szimpatikus, de az meg biztos, hogy nem ért hozzá. A szívműtétre sem a kinézete alapján választja az ember az orvosát, hanem a tudása és gyakorlata alapján. Aki nem így tesz, hanem a jóképű portással operáltatja meg magát, az nem sokáig marad életben...

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr726920697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rhubarbjelly 2014.11.23. 11:53:49

Az ország azon része, aki ezeket megválasztotta pontosan olyan rövidlátó, mint az általuk megválasztott társaság. Szal nincs remény arra, hogy ne válaszák őket legközelebb. Amúgy a leírtakkal egyetértek, engem oltárira zavar, h kriptaszagú az egész ferihegyi váró a kifutóval egyetemben.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.11.23. 13:30:23

Bocsi, de én úgy emlékszem, hogy évi 100 milliárd volt az a 10. Akkor meg már mindjárt az egész eszmefuttatás is hibás. A vesztesége tényleg 10 volt, de ebben már a támogatások is benne vannak. Jó lenne tudni biztos számokat, mert évi 10-20 veszteség bőven megéri, de ha igaz a 100, az már nagyon sok pénz.

Egyébként valószínűleg tényleg jó lenne egy nemzeti légitársaság, de persze nem mindegy, hogy milyen áron.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.11.23. 17:43:48

@fofilozofus:
A 100Mrd az MSZP MALÉV eladása, majd visszavétele volt. Ennek legalább a felét ellopták.

A MALÉV 2004-ben, tehát a szarkeverés előtt évi 3 Mrd támogatást kapott és azzal volt kb. nullszaldós.

Eközben évi 70 Mrd adót és járulékot fizetett be az államnak.

Mond egy barmot, aki nem ad ki évi 3 Mrd-ot évi 70Mrd-ért... A Magyar Állam az egyetlen ilyen barom.

A 70 Mrd-ban nincsen benne semmiféle turizmus bevétel.
süti beállítások módosítása