Gazdaság - A OEP 2013-as számai

2014.07.21. 18:11 :: Dörnyei József

Megjelent a OEP szokott éves statisztikai jelentése. Most úgy hívják, hogy Statisztikai Zsebkönyv, eddig Statisztikai Évkönyv volt. Mindegy, a tartalom hasonló.

A OEP bevételeknél azonnal látszik, hogy maga a biztosítási díj (768Mrd) a bevételek kevesebb, mint felét fedezi, a többit a költségvetésből kapja az OEP (967Mrd) vagy saját bevétel (111Mrd). A költségvetési pénznek egy része nyugdíjbevételekből kerül átcsoportosításra és rokkantsági pénzeket fizetnek belőle. Ez egy tekintélyes rész, 350 Mrd és szinte forintra megegyezik a bevétel a kiadással, tehát csak átszámlázásról van szó. Ezt a 350 Mrd-ot érdemes az OEP többi számáról leválasztani, mert az OEP-nek csak annyi köze van hozzá, hogy átfolyik rajta.

Az OEP költségvetése, ahogy már megszokhattuk az utóbbi években sok állami szervnél és önkormányzatnál - null szaldós, tehát maga az OEP nem halmoz fel adósságot. Ez nagy érdem, mert a FIDESZ előtti időkben az állam még azt sem tudta, hogy hol vérzik, mindenki halmozta az adósságot, ahogy csak a kedve tartotta.

Kiadási oldalon az EÜ kiadások 908 Mrd összege a GDP 3%-a, ami roppant kevés. Emiatt olyan alacsony az EÜ ellátás színvonala, mondjon bárki bármit. Szarból igen nehéz várat építeni.

Azt láttuk már, hogy 350Mrd idegen elem van a költségvetésben, a kérdés az, hogy a többi pénz hova folyik el.

Gyógyfürdő támogatásra 4Mrd megy el. Ennek a pénznek semmi keresnivalója itt, szvsz. máshol sem. Utazási költségtérítésre is elmegy 5Mrd, megint egy ablakon kihajított pénz, ezt is meg kellene szüntetni.

A nagyobb összeg a táppénz. Erre 60Mrd-ot húzunk le a WC-n. Ezt is azonnal be kellene szüntetni. Más országokban a betegség időtartamára van egy fizetett éves keret, ezen felül pedig fizetés nélküli szabadságot v. rendes szabadságot lehet kivenni. Ezt kellene meghonosítani Magyarországon is, az OEP ne fizessen erre egy vasat sem.

A TGYÁS és a GYED összesen 120Mrd-ba kerül és szvsz. érdemes meghagyni vagy még érdemesebb adócsökkentésre átdolgozni.

Ahol nagy pénz megy még el az a gyógyszer támogatás, 296Mrd. A gyógyszerek már most is eléggé drágák, ha ezt az összeget csökkentenénk, akkor még drágábbak lennének. Arányaiban látszik azonban, hogy ha jobb ellátást szeretnénk, akkor ezen is érdemes lenne csökkenteni. Első körben én évi 50Mrd-ot javasolnék, hogy ne fájjon nagyon, egészen évi 100Mrd-ig.

A másik nagy pénz a gyógyászati segédeszköz támogatás. Ez 51Mrd. Ezen is lehetne csökkenteni, a drágább dolgokon elsősorban. Legyen mondjuk itt a cél 20Mrd és évi 10Mrd-os csökkentéssel.

Ha ezeket a lépéseket a kormányzat meglépné, akkor a 908Mrd-hoz hozzámenne 4+5+60+50+10=129Mrd, majd a folyamat végén már 4+5+60+196+31=296 Mrd.

Ezzel a folyamat végére 1 204Mrd-ra növelnénk az EÜ gyógyításra költött pénzeket, ami a GDP 4%-a.

Még mindig iszonyat kevés lenne, de már közelebb lenne az ideálisnak tartott 8%-hoz.

8 komment

Címkék: EÜ rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr646508753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Untermensch4 2014.07.22. 01:34:56

lehet hogy az én készülékemben van a hiba de nem értem hogy a kiadások csökkentése hogyan növeli meg a kiindulási összeget? ha a 3gdp%-nyi pénzből kevesebbet költenek, mitől változik 4%-nyivá a keret?
másrészt a probléma lassan megoldja önmagát. az orvosok is lábbal szavaznak, így egy idő után már kevesebb nyelvtudású egyéb állampolgik is bátrabban lépnek le majd ha nyeu-ban is tud magyarul beszélő háziorvost/kórházi nővért találni :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.22. 10:26:57

@Untermensch4:
Nem csökkenteném a kiadásokat, hanem átcsoportosítanám őket szociális kiadásokból EÜ kiadásokra.

Az EÜ-nek arról kellene szólnia, hogy EÜ szolgáltatást nyújtson a polgároknak. És nem arról, hogy szocialista osztogatást folytasson.

Ez egész EÜ még a kommunizmusból maradt a nyakunkon és még kb. pont félig kommunista módon működik.

Robur 2014.07.22. 12:13:38

Ha privatizálnák az egészségügyet az jobb lenne.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.22. 13:40:11

@Robur:
Nagyon attól függ, hogyan csinálnák.

Ha US módra, akkor az egekbe mennének a költségek és pincébe a minőség.

Első lépésnek jó lenne, amit leírtam, mivel most FIDESZ uralom van és államosítás, ezért többre nem igazán van esély.

Robur 2014.07.22. 14:24:39

@Dörnyei József:
Valóban nagyon attól függ. De jelenleg nem látok mást. Ha így megy tovább akkor nem marad orvos az országban. Se magán se állami.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.22. 16:49:59

@Robur:
Amíg a FIDESZ van kormányon és ez 2018 tavaszáig mindenképpen így lesz, nincsen reális esélye bármilyen nem állami EÜ-re.

A kimenekülés sajnos folyik tovább. Az orvosok fizetése azonban már elfogadható szintre került, tehát az orvosok kimenekülése szvsz. lelassult. Ma anyagi okokból az orvosoknak nem kell kimenekülnie. Más okok persze lehetnek.

Robur 2014.07.22. 20:00:03

@Dörnyei József:
Hát azért az anyagiak is bőven szerepet játszanak noha bőven felmerülnek más indokok is:
index.hu/kulfold/2014/07/22/orvosok_kivandorlas_kulfold/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.22. 20:54:35

@Robur:
Az igazság odaát van.

Van olyan orvos, akinek megéri anyagilag is a kimenekülés. A többségnek nem, vagy tudna találni olyan munkahelyet, ahol eleget tud keresni.

Az ismerőseim között 35-60 éves orvosok vannak és bár vannak köztük olyanok, akiknek anyagi nehézségeik vannak, ezek egytől egyik devizahitelesek. Az orvosok között is sok a szakbarbár és nem értenek a pénzügyekhez.

A probléma a 35 alatti orvosoknál lehet, nehezítve ha Budapesten praktizál és nincsen szülői háttere.

Budapesten a duplája a megélhetési költség, mint vidéken, a közlekedés sok szabadidőt elvesz, kosz van és büdös. A fizetés meg talán egy picivel több, mint vidéken (kezdő orvosnak). Kezdő orvosnak csak akkor éri meg Budapest, ha ott van ingyen lakhatás. Egyébként nem szabad ott kezdeni.
süti beállítások módosítása