Energia - A Fracking földrengéseket okoz

2014.07.08. 20:32 :: Dörnyei József

A Hydraulic Fracturing (Rétegrepesztés) gáz és olaj mellett földrengéseket is termel. A jelenségre mindenki számított, a mértékére nem.

Oklahoma az egyik Fracking főállama a US-nek. A földrengések száma tavaly már a duplája volt, mint Kaliforniáé, a legaktívabb US államé, de rengések száma folyamatosan nő.

A legtöbb földrengés, ahogy várható is volt, kicsi, 3-as alatti. 3-as feletti rengésből évente 3 körül volt a Fracking előtt, ma már kb. 500 ilyen földrengés van évente.

Oklahoma kifejezetten nyugodt terület - szinte nincsen szeizmikus aktivitás, nincsenek törésvonalak sem, ezért ezek a kicsi rengések nem váltottak ki nagyobb rengéseket. A legnagyobb indukált rengés 5-ös felett volt. Ez már okozott károkat is, de elenyésző károkat szerencsére.

Oklahoma nagy valószínűséggel meg fogja úszni ennyivel, lehet, hogy lesz pár nagyobb rengés még, de nagy pusztítással járó rengésnek alacsony a valószínűsége.

Nem minden állam olyan szerencsés azonban, mint Oklahoma. Ha ugyanebben a mértékben elkezdenek Fracking-elni például Kaliforniában, ahol szintén lehetne, akkor ott igen nagy bajok lennének belőle. Kalifornia egy extrém aktív szeizmikus terület, ha ott hasonló mértékben megemelkednek a kis földrengések száma, akkor a nagy földrengés igen gyorsan fogja követni.

Valamilyen szempontból mindenképpen szerencsés volt, hogy pont a prérin kezdték el tömegesen alkalmazni a Fracking-et.

Magyarország szempontjából azt kell tudni, hogy nálunk jóval mélyebben vannak a földgázt és olajat tartalmazó rétegek, ami a szennyezés szempontjából jó, de földrengés szempontból kifejezetten rossz. Minél mélyebben kezdődik egy rengés, annál nagyobb lehet az indukált rengés.

Semmi sincsen ingyen, a földrengések miatt a US igen nagy területén nem fogják engedélyezni a Fracking-et, ami a kitermelhető készleteket jelentősen csökkenti. A US palagáz forradalom nem tart majd olyan sokáig, mint ahogy azt mindenki gondolta.

10 komment

Címkék: Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr716485855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.07.08. 21:02:31

USA-ban csak egy számít: a pénz. Biztos vagyok benne, hogy a földrengések vs. pénz csatában ki fog nyerni.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.07.08. 21:18:53

@fofilozofus:
A földrengés is pénzbe kerül. Nagyon sok pénzbe.
Szerintem simán betiltják ott, ahol veszélyes. Könnyen lehet, hogy betiltják ott is, ahol nem.

Robur 2014.07.09. 11:00:54

Az USA-ban elég sok a lakatlan terület. Ott ez nem fog gondot jelenteni. Európa azért van szopóágon ilyen szempontból mert k*vára sűrűn lakott. A magyarországi készletek olyan mélyen vannak, hogy a jelenlegi technológiával nem lehet felhozni, lehet, hogy örökre ott is maradnak. Egyébként tényleg nincs semmi ingyen, az összes energiatermelő technikának van súlyos hátulütője. Talán a fúziós reaktor fog valamilyen változást hozni.

EXO 2014.07.09. 14:08:24

Az angol partoknál nagyon nagy tenger alatti palagáz készletek vannak, ott senkit nem fognak a földrengések zavarni.
www.bbc.com/news/business-26157228
Az mondjuk még jó kérdés, hogy kitermelhető lesz-e.

salv 2014.07.09. 14:50:12

"A US palagáz forradalom nem tart majd olyan sokáig, mint ahogy azt mindenki gondolta."

Ez meg ugy is igaz, ha meglodjak a fracking problemat. Nemreg jelent meg a BP Statistical Review legujabb szama (iszonyu mennyisegu adattal), es az latszik, hogy a jelenlegi kitermeles mellett az USA foldgazkeszlete (konvencionalis+pala) 13-14 evre elegendo. De ha olyan utemben no a fogyasztas, ahogy az elmult evekben, akkor meg rovidebb ez az ido. Tehat: palagaz-forradalom, megugro keszletek, olcso gaz, novekvo fogyasztas, egy ideig azzal lepest tarto kitermeles, de a hatalmas fogyasztas a megoly hatalmas keszleteket is rovid ido alatt kimeriti. A palagaz-ipar mukodesi mechanizmusa (rengeteget kell furni, mivel a kutak gyorsan kimerulnek, ezert az egesz dolog piramisjatek-szeruen mukodik: a jovobeli meg nagyobb termeles igerete fedezi a mostani termelest) okozza a fentieket, az alacsony arakat, az emiatt felfuto fogyasztast, ami kimeriti a keszleteket. Eszak Amerika egyebkent netto importor, raadasul a fogyasztas-termeles gap eleg jelentosen nott tavaly. Nem nagyon lesz itt olcso USA gaz export.

A fenti Review egy masik erdekes adata: Norvegia keszletei 20 evre elegendoek. Persze csak akkor, ha nem fedeznek fel ujabb nagy mezoket, illetve nem jon valami ujabb forradalmi technologia (ez igaz az USA esetere is).

2014.07.09. 15:37:09

@Robur: Nana!Ott van ám nekik a Yellowstone, ami évről évre nő.
Egyszer csak kipukkad,főleg ha még buzerálják is.

Robur 2014.07.09. 16:24:06

@Diorella Queen: Yellowstoneban nem tudok nagy mennyiségű kitermelhető palagáz készletről. Ott viszont van lehetőség nagy mennyiségű geotermális energia kiaknázására.

Robur 2014.07.09. 22:11:54

@Dörnyei József:
Azért zárójelben megjegyezném, hogy az USA olajtermelése a nyolcvanas évek közepének szintjéhez közelít:
nextbigfuture.com/2014/07/us-daily-crude-oil-production-over-85.html

2014.07.10. 20:40:08

@Robur: Mindkét kitermelési forma rengéseket okoz egy instabil földkéregben, mint a Yellowstone.
süti beállítások módosítása