Energia - Szolár rendszer megtérülése 2014-ben

2014.06.02. 14:34 :: Dörnyei József

Jelentősen csökkentek a szolár panelek árai. A teljes rendszer árára sajnos rájött a túloldalon sok admin költség, ami miatt még mindig igen drága mulatság a Szolár rendszer. Nézzük, meg, hogy megéri-e most.

Egy közepes rendszer veszek példának, az általam talált legjobb árral.

A rendszer mérete 5 KW, a rendszer ára 1,7M+Áfa = 2,16M Ft. Cégek számára az ÁFA leírható, megoldja az eladó cég (EU eladás ÁFA nélkül)

Tehát cégek számára a költség 1,7M.

A megtermelt áram mennyisége 1K óra/évvel számolva 5K KWh áram. Ez nagyjából reális, az eladók ennél több órával számolnak, de az meg nem reális - persze volt olyan év, amikor több, mint 1K volt a napsütéses órák száma, nem tagadom. Ennek az energiának az ára 50Ft-al számolva 250K/év. A rendszer tehát évente 250K kiadáscsökkentést jelent. Kamatok nélkül számolva cégnek 7 év múlva, magánszemélynek 10,5 év múlva jön vissza a rendszer teljes ára.

A probléma ezzel a rendszerrel az, hogy túl nagy a tipikus családi ház számára és csak akkor van értelme, ha növeljük az elektromos fogyasztást.

Egy tipikus család havi fogyasztása 200KWh, de számoljunk 250 KWh-val - ami 12,5K/hó villanyszámla. Ezzel a tipikus család elfogyaszt egy évben 3K KWh áramot.

Jól látszik, hogy a fenti rendszer túl van méretezve. Ha többet termelünk, mint amit fogyasztunk, a többletet nem fizeti meg a szolgáltató, hanem simán elnyeli.

A probléma ott van, hogy a kisebb rendszerek arányaikban jóval többe kerülnek, mint a nagyok. Az admin költségek, pl. tervezés, engedélyeztetés, egyéb ugyanakkora minden rendszerre, ezért a kicsi rendszerek fajlagosan drágák.

Az elektromos fogyasztás növelése az egyik kiút. Könnyű lenne még például eladni az áramot a szomszédnak, de törvénytelen, szabálytalan és nagyon durván büntetnek érte.

A fűtést viszont át lehet alakítani hőszivattyús rendszerré. Ennek sok módja van, egyik sem olcsó, de jelentősen megdobja az elektromos áram fogyasztást.

A kettő kombinációjából el lehet érni egy zéró energia házat fél méteres szigetelések nélkül és rendszeres szellőztetéssel együtt.

A problémára könnyebb megoldást jelentene egy olyan jogi konstrukció, ami lehetővé tenné több ingatlan összekapcsolását egy szolár rendszerhez, persze csak pénzügyileg.

Ennek a lényege az lenne, hogy pl. 2 családi ház tulajdonos megegyezik, hogy felszerelnek egy közös szolár rendszert valakinél és az termel évi 6K KWh áramot (picit nagyobbat, mint a fenti). Majd mind a 2 családi ház fogyasztását beszámítja az energia szolgáltató a számlába és így egyiknek sem kell fizetnie az áramért.

Következtetés: Ma már megéri mindenféle támogatás nélkül is a szolár rendszer telepítése. Ha az állam a szabályozást könnyítené vagy legalább a szabályozási költségeket vállalná, akkor megérné mindenkinek ilyen rendszer telepítése. Ha a szabályozási költségek nem lennének, akkor a kisebb rendszerek sem lennének annyira drágák, hogy ne érje meg a beruházás.

komment

Címkék: Környezetvédelem Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr126259880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombosg 2014.06.02. 16:01:36

Ha háztartási kiserőműként engedélyezed, akkor a szolgáltató köteles visszavenni a termelt felesleget. A rendszerhasználati díjat és az adókat persze nem fizeti meg, tehát kb. 40 Ft helyett kb. 20 Ft-ért veszi meg, de az egyenleget adott szaldó időszakra számítják, ami éves is lehet. Így már megérheti a napelem üzemeltetése.

Egy fogyasztási pont mögött mondjuk nem tudom, hogy fog elférni a szomszéd is meg te is, de mindenképpen ez lesz a jövő! Az egyes közösségek megtermelik a maguk energiáját.

gombosg 2014.06.02. 16:02:16

Hova tűnt a kommentem?!

bankvezér 2014.06.02. 16:38:08

Hőszivattyú ???
Éppen amikor a hőszivattyú a legtöbb áramot fogyasztaná, akkor termelik a fényelemek a legkevesebb áramot. Vagyis télen. Elég kellemetlen...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.02. 17:10:36

@gombosg:
Egy éven belül igazad van, de az éven túli termelést nem fizeti meg neked a szolgáltató. Legalábbis pár éve így volt, ha változott a szabályozás, akkor valaki linkelje be az újat.

Az általam ismert szabályozás szerint az éves szaldó elveszett év végén, még arra sem volt lehetőség, hogy átvigye a fogyasztó a következő évre. Nyilván ha negatív volt a szaldó, akkor azt kifizettették.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.02. 17:11:34

@bankvezér:
A hálózati betáp és fogyasztás miatt amíg nulla az egyenleg, senkit sem érdekel, hogy mikor táplál be a rendszer és mikor szed ki a hálózatból.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.02. 17:13:11

@gombosg:
Per pillanat sehogy sem fér el kettő fogyasztó bekötés egy minierőmű bekötés mögött. De ez egyszerűen szabályozási kérdés, még csak nem is egy komplex probléma.

gombosg 2014.06.02. 17:54:09

@Dörnyei József:
Valójában nagy méretekben érdekli a hálózatüzemeltetőt, és ezért lehet ezt csak a kiserőműveknél (<50 kW) eljátszani. Afölött bizony menetrendet kell leadni, magyarul előre megmondani, mikor süt a nap, és büntit fizetni, ha mégsem.

Egy rövid összefoglaló:
www.solarinvest.hu/eromumeret.html
További információk:
www.eon.hu/Haztartasi_Meretu_KisEromuvek

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.02. 18:13:45

@gombosg:
Igaz, de ez jogos is. 50 KW már nem minierőmű, tervezni kell vele. 5KW még semmi - hálózati szempontból.

Untermensch4 2014.06.02. 19:38:14

az igazán érdekes az hogy eonéknak akkor is be kell jelenteni az ember napelemét ha nincs rákötve a hálózatra. persze a logikus oka az hogy a hirtelen fogyasztáscsökkenésnél ne rémüldözzenek hogy valaki lopja a delejt. a valódi ok sztem az hogy már folyik a felkészülés a különadóztatásra.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.06.02. 22:40:46

Tényleg jobb a helyzet, mint pár éve, de engem ezek a számok sem győztek meg. Főleg ez a játszadozás az ÁFÁ-val. És biztosan benne van ezekben a számokban az , hogy a rendszert teljes körűen kiépítem? Azaz inverter stb?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.02. 22:47:43

@fofilozofus:
Igen, a panelek ára a kisebb rendszereknél csak a teljes rendszer kb. fele, nagyobb rendszereknél már lehet akár 70-80% is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.02. 22:50:49

@Untermensch4:
Reméljük, nem lesz szolár rendszer különadó.

Persze lehet, miért ne adózzanak a gazdag zöldek egy kicsit többet, mint az átlag FIDESZ szavazó, aki rendesen megveszi a rezsi csökkentett áramot? :-)

Majd állam bácsi épít közös zöld erőművet olcsón Pakson a gazdag zöldek adójából. :-)

Untermensch4 2014.06.02. 23:55:20

@Dörnyei József: vszeg az energiatanúsítványhoz, ingatlanadóhoz hasonlóan megy majd. első körben bevezetik a nagy ingatlanokra, a nép örül ("fizessenek a gazdagok meg a multik"), amikor 1-2 év múlva a "nagy"-nál kisebb összesre is akkor meg néznek majd hülyén mint terrorista a vaktöltényre :)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.03. 00:12:35

@Untermensch4:
Szerintem ilyen adó nem lesz. Persze ha mégis, akkor mosom kezeimet...

jaccso 2014.06.03. 09:25:38

Probléma a számításban, hogy oda vissza mérő órát 1-et szerelnek fel - amit visszafelé hajt a napelem.
Tehát hőszivattyút a 30 forint alatti geotarifás mérő helyett a rendes nappali-ra kellene kötni. így mindjárt ~másfélszeresére ugrik a megtérülés.
Ugyanez igaz, ha vezérelt áramos a bojler, azt nem fogja visszafelé hajtani, és nullszaldózni a napelem soha.
Tehát hasonlóképp a vezérelt áram kiváltása is ~1.5 esére növeli a megtérülést (mivel ez is 30Ft alatt van /Kw)

Mérőórák közt tehát nincs átjárás. Másik fórumon van olyan ember, aki mindent ráköttetett egy órára, ebben az esetben pedig az egyidejűség kérdése az érdekes.
Ha egyszerre megy a hőszivattyú, mikro, mosógép, mosogatógép, stb, akkor le kell szurkolni pár forintot, hogy befelé megfelelő erősságű áramot kapjunk.
3*16-ért fizettem kb, ~70E HUF-ot, de ez édeskevés lenne egy ilyen rendszer esetén.

gombosg 2014.06.03. 10:24:23

@jaccso: Épp az a lényege a háztartási méretű kiserőműnek, hogy ha annak engedélyezteted, akkor az óra mögötti fogyasztás a szaldó időszakra számolódik (szerződéstől függően negyedév, félév, év).

@Untermensch4: A jelenlegi kormány utálja a megújulókat, de nem hiszem, hogy ezen adóztatni akarnának. Teljesen szembemegy a rezsicsökkentés doktrínájával. :-)

A HMKE lényege pont az ilyen kezdeményezések támogatása (ha már állami támogatás magára a panelre jelenleg kb. nincs). Valóban, a szigetüzemű bejelentése inkább csak azért szükséges, hogy a fogyasztáscsökkentés okát is lássák.

jaccso 2014.06.03. 12:32:15

@gombosg: Rákérdezek az elmü-nél, mert pont most akarok vezéreltet bevezetni!

Mindenesetre ha el is számolható, azt gondolnom hogy nem forint alapon történik az elszámolás hanem Kw alapon.
Ami annyit jelent, hogy a napelem <30Ft / Kw -os energiát termel, ami a megtérülést negatívan befolyásolja.

gombosg 2014.06.03. 12:48:10

@jaccso: kWh. De kérdezz rá. A lényeg, hogy akkor éri meg, ha az adott szaldóidőszakban (pl. adott évben) elfogyasztod az energiát.

Untermensch4 2014.06.03. 19:56:25

@gombosg: "hogy a fogyasztáscsökkentés okát is lássák. "
persze. meg bemondásra el is hiszik hogy napelemed van. nem is mennek ki megnézni. ha meg úgyis kimennek akkor minek is bejelenteni? elhiszem hogy nem akarják megadóztatni. a rezsicsökivel meg lehet etetni a többséget de azok akik napelemet telepítenek mind potenciális reakciósok. nem szép dolog ha az ilyeneknek lesz napi24ben áramuk amikor majd kezd roskadozni a hálózat.
"A HMKE lényege pont az ilyen kezdeményezések támogatása" nem. lényege hogy legalább papíron tegyünk valamit az eu-s 20% teljesítéséért. aztán ha majd paks2 költségei elkezdenek beépülni az árba "hálózatüzemeltetésnek" hazudva lehet vállat vonogatni hogy lehetne nullszaldós az áramod ha 5-10x annyit betáplálnál mint amennyi a saját fogyasztásod
@jaccso: a választ írásban kérd az elmü-től és minél részletesebben tedd fel a kérdéseidet (szintén írásban). a szó elszáll...

jaccso 2014.06.05. 10:03:59

@Untermensch4: @gombosg: erről beszéltem:
(Elmü)
Ezúton tájékoztatjuk, hogy a háztartási méretű kiserőmű által megtermelt többlet energia mennyiség
göngyölítése, illetve másik mérőkörön/tarifakörön való jóváírása a hatályos jogszabályok értelmében
nem megoldható, nem megengedett. pl. a nappali mérőn megtermelt többlet mennyiség nem
érvényesíthető vezérelt vagy más tarifájú elszámoláson.

Pont az a lényeg, hogy sz*patnak..
Az van amit az első hsz.-emben írtam, a megtérülés hőszivattyúval, vezérelt árammal 15 évet környékez elméletben, gyakorlatban meg a soha kategória, mivel 15 évig a hőszivattyú párszor tönkre fog menni...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.06.16. 12:58:47

@jaccso:
Hőszivattyú helyett lehet alkalmazni az átmeneti időszakra egy sima klímát, ami tud hatékonyan fűteni kb. 0 cel. külső hőmérsékletig.

Még sok téli napon is mehet folyamatosan.

Sokat javít a fűtésszámlán és elfogyasztja a megtermelt áramot.
süti beállítások módosítása