Politika - Durván változtak az erőviszonyok

2014.05.26. 10:17 :: Dörnyei József

Lezajlott az EU képviselő választás, durván átalakultak az erőviszonyok a hazai pártok között.

Ahogy már írtam, az állatvédők nagyon elbaltázták a liberális pártok esélyeit, az LMP éppen hogy bent maradt. Nagy szerencséjükre megértették a fenyegetést és legalábbis hivatalos színekben gyorsan abbahagyták az életfogytiglan megszüntetésének az ünneplését, miután felhívtam a figyelmüket rá, hogy mekkora gáz lesz belőle. Lehet, hogy nem csak én voltam, hanem mások is megtették, a lényeg az, hogy bent maradtak.

Az LMP éppen 5%-ot szerzett, ami a kiesés szélén, de még a kapufán belül van. Jobb eredményre nem lehetett számítani, mert jött az állatvédő döntés, a következmények késői felismerése, valamint a bal oldalról megint a zsidózás, ami az LMP-nek árt a legtöbbet. Ez utóbbit alkalmazta már a bal oldal a parlamenti választások során is, akkor is sikerrel.

 Az Együtt 7,2%-ot szerzett, ami várható volt. 18%-os csúcsról sikerült 7,2%-ra faragni a támogatottságot, van még hova fejlődni. Az Együtt továbbra is keresi önmagát, még számomra sem világos, hogy mit is akarnak valójában.

Az MSZP döglődik, 10,9%-on van. Lassan kihalnak a szavazói, minden választáskor 4 évfolyam szavazó távozik az élők sorából. Még nem döglött meg, de a következő választásokon még kevesebb szavazója lesz. A többi szocialista párt pedig jó eséllyel elszipkázhatja a maradékot is, ha tovább esik a támogatottság. Ahogy már többször írtam, nagy szerencséje lenne az egész országnak, ha az MSZP végre megdöglene. Semmi szükség az MSZMP kommunista párt direkt leszármazottjára Magyarországon.

A nagy meglepetés a DK. GYF nagyon sok pénzt szétosztogatott anno a szocialista szavazók között és sokan úgy gondolják, hogy tudná folytatni a moslékoltatást, ha hatalomra kerülne. A DK 9,8%-ot szerzett, egy paraszthajszálnyira van az MSZP-től. Jó eséllyel át tudja venni tőle a legnagyobb szocialista párt szerepet. GYF vezeti, aki kifejezetten jó szocialista pártvezér. A nevében nincsen benne a szocialista szó, ami Magyarországon előny. Sőt, a demokrata szó van benne, ami szintén előny. Szerintem a DK lesz az MSZP helyett a szocialista párt Magyarországon.

A Jobbik 14,7%-ot szerzett, megelőzve ezzel minden liberális szocialista pártot. A szereplése megfelelő, de szerencsére még mindig nincsen komoly támogatottsága, a FIDESZ elviszi a radikálisabb nemzeti szocialistákat is.

A FIDESZ 51,5%-ot szerzett, ami javulás a parlamenti választásokhoz képest. Maradt a stabil többsége, nagy győzelem ez nekik.

Az eredmények megadják az alaphangot a jóval fontosabb önkormányzati választásokhoz. A volt Klikk pártoknak át kell gondolniuk a dolgokat. A FIDESZ és a Jobbik jól halad a saját útján, nekik nincsen szükségük alapvető változtatásokra.

9 komment

Címkék: Politika Választások

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr106210474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clear-water 2014.05.26. 12:19:06

Meg kellene már tanulni a történelemből, hogy egy hatalom akkor teszi meg az első lépést a bukás és az azt követő pangás felé mikor az utolsó magához mérhető ellenfelét is legyőzte.
De senki sem tanul a történelemből, vagy inkább nem érdekli a korlátlan hatalomban füdő vezetőket, hogy mivel a magukhoz hasonló szövetségeseket bedarálták, egyedül maradtak, tőlük már csak az ellenfélhez mehetnek az elpártolók, szövetségeshez nem, mivel az nem maradt.

Nyolc év múlva nagyon érdekes lesz majd a magyar parlament palettája most már egészen bizonyos. A baloldal már túl van a sokkon, az MSZP elkorhadt fája helyén új hajtások zöldülnek, a jobboldal fája pedig zöldel, mindent elnyom, látszólag az egyetlen győztes, de belül már ugyanolyan korhadt, mint az MSZP volt.

Már mondtam korábban, hogy a fidesz felülről utányított gazdaságpolitikája akár működhetne is, ha a vezér egy Steve Jobs kaliberű személyiség volna.

Na de ami biztos nem lesz még pár évszázadik, az a jobb és baloldal koaliciója.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.26. 22:21:56

@Clear-water:
Magyarországon már az is csoda volt, hogy a FIDESZ tudott második kört futni. Harmadik körre csak akkor van esélye, ha teljesít. Ami eddig még soha nem ment neki.

Szerintem egy második 4 év gazdasági vesszőfutása után hasonló sorsra juthat, mint az "elmúlt 8 év" koalíciója.

bankvezér 2014.05.27. 08:10:35

@Dörnyei József:
"Szerintem egy második 4 év gazdasági vesszőfutása után hasonló sorsra juthat, mint az "elmúlt 8 év" koalíciója. "

Ezzel egyet kell értenem. A helyzet az, hogy családi ezüst eladva, adósság a csúcson, munkahelyek nem jöttek létre.
Tervezett éves hiány 97 %-ig "teljesítve".
Ez a mostani 4 év rosszabb lehet az előző 4 évnél.

Clear-water 2014.05.27. 09:58:16

@Dörnyei József:
Én is egyetértek.
A 2. négy év nem lesz sétagalopp. Ennek sok oka van, amit időpocsékolás felsorolni, azt hiszem sok helyen mostanra szakadt el a cérna.
A németeket sikerült magunkra haragítanunk egy pár ilyen ökör húzással. Emlékszem, mikor Lázás mindent megígért a németeknél pár éve, még az új választási törvény előtt. Mostanra már látják hogy mi folyik, és ha kurvára nem is érdekli őket, mi folyik a vadkeleten, elég sok érdekeltségük van itt ahhoz, hogy kezdjenek aggódni.

EXO 2014.05.27. 16:43:18

@Dörnyei József: Viszont ha a Fletó a saját vezetésév el egyesíti a baloldalt(ami az alapján, hogy a DK mennyire szívja el az MSZP szavazókat egyáltalán nem esélytelen), akkor a Fidesz és Jobbik pezsgőt bonthat. Mert a Fletó a baloldali törzsszavazók között ugyan népszerű, de a nép 80% soha többé nem fog már hinni neki.

bankvezér 2014.05.27. 17:09:08

@EXO:
" Gyurcsány (egyelőre titkolt) távlati célja, hogy átvegye a baloldal vezetését. Úgy szerzi meg az első helyet, hogy mindenkit, aki előtte van, félrelök, felrúg.
Aztán ha már ő lesz a baloldal vezére, akkor a parlament igazi bolhacirkusszá alakul. (A két ikrek csillagjegyű gonosztevő, – Gyurcsány és Orbán, – kétvállra fogják fektetni Magyarországot. )"
bankar.blog.hirszerzo.hu/2014/04/13/elkurtatok-2014-bojkottalni-kellett-volna-a-valasztast/

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.29. 16:04:46

@bankvezér:
Egyetértek, nem képviselőnek jött vissza, PM akar lenni megint.

És lehet, hogy bejön neki, ha hiszed, ha nem...

bankvezér 2014.05.29. 23:08:29

@Dörnyei József:
A jó kurva anyját az úgy nevezett baloldalnak ! Ránk szabadította A Gyurcsány nevű veszett kutyát, mely magát a baloldalt is szarrá harapdálta ! De én nem is a baloldalt sajnálom, hanem azt, hogy ez a veszett elmebeteg kártevő befészkeli magát az általa kiirtott baloldal helyére és így esély sem lesz Orbán leváltására. Mesterházy helyében előkotornám az mszp dugi pénzét, és megbízást adnék Gép Pityunak Magyarország gyurcsánytalanítására! Ez esetben újra szavaznék a baloldalra.

EXO 2014.05.30. 16:11:19

@Dörnyei József: A nép felejt de a Fletó túl messzire ment. Ha annyira felejtene a nép, akkor már most is sokkal többet kaphattak volna.
Az mondjuk igaz, hogy a Fletó tele van pénzzel és elképesztően energikus, de az emberek nagy része már ránézésre rosszul van tőle.
süti beállítások módosítása