Bankrendszer - Tovább nőnek a becsődölt hitelek

2014.05.24. 20:22 :: Dörnyei József

Folytatódik a becsődölt hitelek emelkedése. Becsődöltnek tekintik a 90 napnál régebben nem fizető hiteleket, a 90 napnál kevesebb ideje nem fizető hitel "problémás".

A becsődölt hitelek aránya folyamatosan nő, a számokat a portfolió cikkében lehet megnézni.

Az országot irányító vezetők nem voltak képesek egy teljes ciklus alatt megoldani a problémát, sőt, mélyíteni sikerült a forint árfolyamának szándékos gyengítésével és a mértéktelen bankadókkal. A forint árfolyamának gyengítése agyonverte a deviza hiteleseket, a bankadókat pedig az ügyfelek fizetik meg, tehát a deviza és forinthitelesek, valamint minden más paraszt együtt.

Megoldásra továbbra sincsen remény, mert bár sikerült végre leállítani a devizahiteleket és létrehozni egy hitelminősítőt, a deviza hitel állomány még mindig óriási, a hitelminősítő használata pedig opcionális, tehát kb. annyit ér, mint az a kondom, ami a dobozban maradt.

A FIDESZ durván megemelte az újraelosztás mértékét, szórják a pénzt minden lófax kiadásra számolatlanul és ehhez a bevételek egy jó részét a bankadóból fedezik. Kiadás csökkentés nélkül nem lehetséges a bankadó csökkentése vagy megszüntetése. Kiadás csökkentésre pedig kevés esély van sajnos.

Sajnos a FIDESZ köreiben vannak jelentős befolyással rendelkező bankárok is, emiatt épeszű bankszabályozásra sem lehet számítani.

Be kellett volna réges-régen vezetni a részleges csődöt, amikor a hitelt felvevő visszaadja a megvásárolt ingatlant/ingóságot a banknak és elsétál, a hitel le van írva, a bank megkapja a jelzálogot, de több követeléssel nem élhet.

Be kellett volna réges-régen vezetni a teljes magáncsődöt, ahol a bank megkapja a magánszemély teljes vagyonát és cserébe minden hiteltartozását elengedi, beleértve ingatlan, ingóság, személyi hiteleket és hitelkártya tartozást is.

Sajnos ezek a csődök felelős viselkedésre kényszerítenék a bankokat vagy ennek a hiányában durva veszteségeket okoznának. Emiatt a jelentős befolyással rendelkező bankárok a mai napig sikeresen megakadályozták a csődök törvényesítését.

Lásd:

Gazdaság - Magáncsőd intézménye

Gazdaság - Bankrendszer (frissített)

9 komment

Címkék: Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr906202231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.05.24. 22:02:03

1. "Az országot irányító vezetők nem voltak képesek egy teljes ciklus alatt megoldani a problémát"

Nem tudom, megvan-e az a magyar mondás, miszerint ha egy bolond bedobja a kútba a követ, száz okos se veszi ki onnan.

2. Én nem aggódom. Ez óriási probléma, és valószínűleg nem volt hozzá erejük a választás előtt. Szerintem valami nagy dobásra készülnek, de ehhez erős felhatalmazás kellett. Nem hiszem, hogy az EU meg Kúria meg ezekre várnának. Szerintem az önkori választás után meglesz. Hasonlóan zseniálisan, mint a többi, a kamatcsökkentés, az inflációcsökkentés, a költségvetés gatyába rázása stb. stb.

bankvezér 2014.05.24. 22:35:07

"Az országot irányító vezetők nem voltak képesek egy teljes ciklus alatt megoldani a problémát, sőt, mélyíteni sikerült a forint árfolyamának szándékos gyengítésével és a mértéktelen bankadókkal. "

Aki nemcsak néz, de lát is, az azt látja, hogy itt egy fő szempont érvényesül. A Fidesz a lehető legtöbb állami vagyont és pénzt szeretné megszerezni úgy, hogy közben még ne törjön ki a kifosztottak körében lázadás. Ez a Fidesz gazdaságpolitikájának a lényege. Nincs itt mit tovább ragozgatni..
Kiváló példa Szász Károly ténykedésének elemzése : Amikor 2010-ben hatalomra került a Fidesz, akkor Szász keményen támadta az osztrák bankokat, hogy tisztességtelenek.
Aztán amikor kiderült,hogy a kormány a bankokat adóbeszedésre is használhatja, akkor a dagadt görény egyből a bankok pártjára állt. (És még nem is beszéltem arról, hogy a bankok "megvették" a Fideszt.)

Egy kicsit off, de nagyon valós probléma :
Dörnyei úr írásait olvasva már jó ideje úgy érzem magam, mintha egy finom süteményt futás közben, újságpapírból kellene megennem. Szóval összességében egy elég szar érzés.. Ha ez így fog folytatódni, nem fogom a blogot látogatni .

Arnold889 2014.05.25. 17:46:20

@fofilozofus: Kb. szóról szóra a propagandát mondod vissza. Már sok remek szakember állt elő különböző megoldással, HA kicsit is akarták volna már rég megoldották volna.

Robur 2014.05.25. 19:26:48

@fofilozofus:
A narancsos propagandaosztályról tetszik lenni?

2014.05.25. 21:18:39

És akkor ha a bankok megkapják az adósok teljes magánvagyonát, akkor mi lesz?
Elkezdenek ingatlanozni és az ingóságot a PECSA-ban eladni, vagy mi?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.26. 09:54:21

@fofilozofus:
A gond ott van, hogy ők még egy ugyanakkora követ beledobtak a kútba GYF köve fölé.

Nem javítottak a helyzeten, hanem jelentősen rontottak.

Ráadásul egyelőre úgy néz ki, hogy ez szerepel a terveik között is, tehát még több követ szándékoznak beledobni a kútba.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.26. 09:56:07

@Diorella Queen:
Hadd legyen a bankok problémája ez. Megoldják, más országban így mennek a dolgok, csak Magyarországon lehet ilyen népnyúzó törvényeket meghagyni.

A polgárok szempontjából hatalmas könnyebbség, ha ki lehet szállni egy elkúrt hitelből.

Untermensch4 2014.05.26. 12:15:33

@Dörnyei József: "A polgárok szempontjából hatalmas könnyebbség, ha ki lehet szállni egy elkúrt hitelből."
még jobb lenne ha a gazdaság állapotával korreláló módon lehetne ezt csinálni, nem pedig "állambácsi mindent megold" logikával.
@Diorella Queen: a használtcikkes boltoknak nem kell elmenniük nyugatra lomtalanítani, az ingatlankereeskedőket a bankok rászoktatják az eredménykötelmes szerződésekre

salv 2014.05.26. 23:06:51

Egyetertek, az elsetalasi jogot mar regen be kellett volna vezetni. Annak egy nagyon hasznos mellekhatasa is lehetett volna: egy igazi berlakas-rendszer kiepulese, ami nagyon hianyzik Magyarorszagon (ez az egyik oka a mobilitas hianyanak is).

De hogy lehetne ilyen lepeseket bevezetni, amikor pl. a hosszutavu hiteltortenet banki nyilvantartasat is torveny tiltja (a becsodolt adost is torolni kell a bar-listarol par ev utan).
süti beállítások módosítása