Közlekedés - Parkolás Bécsben

2014.05.21. 00:14 :: Dörnyei József

Volt egy kis dolgom Bécsben, ha már ott jártam, megtudtam, hogyan parkolnak ott a polgárok.

Bécs nyugati irányból nehezen megközelíthető, keleti irányból azonban kiváló az autós közlekedés. Az utak minősége is kifogástalan keletről. Érdekes.

A csúcsidő után mentem kb. 1 órával a XX. kerületbe. Ez Budapest felől már a túloldal, kb. úgy néz ki, mint Budapest VII. kerülete. Nem központ, de majdnem.

Az autópályán nagyon sokáig be lehet haladni, majd egy rakpart szerű dolgon lehet tovább menni. Dugó sehol sem volt, kb. 15 perc alatt értem át a városon. Hazafelé már csúcsidőben mentem, de akkor is csak egyszer kellett várnom kb. 5 percet, amíg rá tudtam kanyarodni a "rakpart"-ra, majd onnan már simán kimentem a városból.

Nem tudom, hogyan csinálják. Talán Bécs jelentősen kisebb Budapestnél, talán kevesebben használnak autót, talán kevesebb a suburbiai.

A helyiek szerint ha van baleset, akkor tud ott is állni a forgalom. Elhiszem. Normál üzemmódban azonban remekül működik.

A parkolás rendje a következő.

A helyiek vásárolhatnak parkolókártyát, ami havi €10 költség és ezzel parkolhatnak a környéken. Talán a kerületben, nem kérdeztem meg pontosan. Mindenesetre a ház előtt biztosan.

A nem helyiek az utcán €2/óra díjat fizetnek, de ezt senki sem használja. Nincsenek automaták, valamit lehet venni a helyi trafikban, amit ki kell ragasztani. Sehol sincsen kiírva, hogy ez a rendszer, emiatt kérdeztem elsősorban rá.

A nem helyieknek azonban van egy sokkal jobb lehetőségük is, ez egy parkolóház. Ezekben nagyon kedvező díjért lehet parkolni. Pl. 2 óra €1 v. 5 óra €2,5. Nem tudom, miért ilyen alacsony a díj, de ilyen alacsony. Emiatt a parkolóházakban parkol mindenki. Ezekben lehet bérelni is parkolót, akinek nem felel meg az utca, parkolhat itt is. Sokan ezt teszik.

Az eredmény az, hogy az utcán alig parkol autó. A főbb utak széle azért rendesen be van állva, de itt is mindig akad üres hely. A mellékutcák pedig teljesen üresek, több az üres hely, mint a foglalt.

Valami ilyesmi kellene Budapestre is. A drága utcai parkolás már megvan. Már csak az olcsó parkolóházakat kellene felépíteni szerte a városban és lehetne nekünk is egy élhető, szép városunk.

komment

Címkék: Közlekedés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr226187289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Husz_János_Puszita 2014.05.21. 13:15:32

Jah de akkor hogyan kaszálnának milliárdokat a büntetésekből? :)
Talán a sógorok meg akarták oldani a parkolást ahelyett, hogy kizárólag bevételi forrásként tekintenének rá. Vidéki városokban még jobb a helyzet, rengeteg az ingyenes parkolóhely.

Untermensch4 2014.05.21. 14:05:34

az olcsó parkolóhelyből kevés az adó, az el nem fogyasztott benzinből szintén. lehet hogy a labancoknál nincs éves elvárt bírság-bevétel...
esetleg nem kell a pénz 4-es metróra mert olcóbb a villamos...
süti beállítások módosítása