Kína - GDP-ben idén valamikor le fogja előzni a US-t

2014.04.30. 16:36 :: Dörnyei József

Több egybehangzó forrás szerint Kína teljes GDP-je az év végéig meg fogja haladni a US teljes GDP-jét, ezzel hivatalosan is a világ legnagyobb gazdaságává válik.

Természetesen az egy főre jutó GDP még nagyon sokáig alacsonyabb lesz, mint az EU vagy US átlagos GDP-je. A teljes GDP azonban nem ez, hanem az ország által megtermelt összes javak összege.

A gazdaság mérete meghatározza az ország politikai hatalmát is. Nem azonnal, viszont biztosan.

Ma Kína még el van maradva nagyon sok területen a US-től, azonban pénzzel mindent meg lehet vásárolni vagy mindent ki lehet fejleszteni.

Mostantól azt látjuk majd, hogy Kína lesz a világot irányító nagyhatalom és lesznek még rajta kívül a többiek.

Kínával egy valóban egyesített EU tudná felvenni a versenyt. Elvileg, de az EU nem akar versenyezni senkivel.

Így Kínával a szorgos versenyző US fogja felvenni a versenyt. Amit persze pont az idén veszített el, mert a versenyt mindig a gazdagabb nyeri. Így volt ez a US - Orosz versenyben is, csak ott a US volt a gazdagabb. Nyert is. Akkor...

Amit nagyon érdemes fejben tartani az az, hogy Kína lesz a világ leggazdagabb országa hamarosan, valamint a munkabérek diplomás szakemberek számára hasonló tartományban vannak, mint az EU-ban (nem Magyarországon...)

Aki ki szeretne menekülni Magyarországról és fiatal, az most még megteheti azt, hogy Kínába menekül ki.

A szabályok itt vannak.

Ma még van rá lehetőség, de abban mindenki biztos lehet, hogy 10 év múlva be fogják csapni az ajtót a bevándorlók előtt, hogy a US is ezt teszi. Mert 10 év múlva tömegesen fognak bevándorolni Kínába mindenhonnan az emberek.

A helyi diplomás fizetések 10 év múlva valószínűleg meg fogják haladni az EU és a US fizetéseket...

7 komment

Címkék: Kína Kimenekülés Világgazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr576100002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arnold889 2014.04.30. 18:45:12

Idén? GDP (PPP)

USA 16,799.7 $billion
China 13,395.4 $billion

EU 18,765.8 $billion

Akár hogy nézem, még mindig az EU a legnagyobb gazdaság. Érdekes módon máshol is olvastam már, hogy ez nem így van.

Robur 2014.04.30. 18:50:39

Hát ezt a kínai kivándorlást én átgondolnám. Egyik ismerősöm járt kint. Pekingben vagy Shanghajban? Már nem tudom, de a közbiztonság olyan hogy arról jobb nem beszélni. Arról nem is beszélve, hogy per pillanat belefulladnak a szmogjukba.

Arnold889 2014.05.01. 12:37:14

MOMA-hoz kapcsolódóan ezt még had osszam meg veletek, számomra felfoghatatlan mi folyik itt. Lehet mégis indul lesz konzervatív párt.

www.moma.hu/media/kozlemeny/Botranyos-eljaras

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.02. 17:48:41

@Arnold889:
Nem én találtam ki. Szerintem Kínában durván mások a számok, mint amit eddig közöltek és az idén lesz egy újraszámlálás, aminek az eredményeit már többen sejtik vagy tudják.

Emlékezz vissza, hogy mekkorák a Kínai valós fizetések, magasabbak, mint sok öreg EU országban. Akkor mekkora is a GDP?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.02. 17:51:14

@Robur:
Nagyvárosba csak az menjen, aki szereti. A közbiztonság szvsz. sokkal jobb, mint a US-ben, de lehet, hogy rosszabb az EU átlagnál.

A légszennyezést érdemes figyelembe venni. A tengerparti városoknál szvsz. nem probléma, de pl. Peking az nálam nem játszana.

Aki Kínába vándorol ki, az a gazdagságot választja, de mindennek van negatív oldala is, Kínának is.

salv 2014.05.03. 10:25:22

@Dörnyei József: Minden evben van ket revizio a kinai GDP-ben. Legfeljebb akkor tudna nagyon nagyot valtozni a GDP-adat, ha uj modszertanra ternenek at. Az eddig is ismert volt, hogy az ipart es kapcsolodo reszeit jol meri a statisztikai rendszeruk (ami eleve arra a celra lett letrehozva - de az utobbi idoben ott is voltak problemak, pl. forro penzek bearamlasat kulkereskedelmi bevetelnek alcazva; most ezek ellen kemenyen felleptek), de a szolgaltatasokat nem (a Bloombergen azt hoztak fel egy peldanak, hogy nem tudjak megbecsulni egy karaoke barbeli latogatas GDP-novelo hatasat - ez egyebkent jellemzo arra, hogy mi lett a kapitalizmusbol: karaoke barok meg kutyanapkozik jelentik a huzoerot). Az eves reviziok eddig is a szolgatatasokat erintettek jelentosebb mertekben.

A kinai nominalis GDP novekedese egyebkent az utobbi par evben jelentosen lelassult, mert a yuan realfelertekelodese gyakorlatilag megallt. Korabban volt olyan, hogy dollarban majdnem 40%-kal nott a nominalis GDP egy ev alatt, pl. 2008-ban.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.05.03. 14:11:50

@salv:
Pontosan a szolgáltatási szektor az, ami a legnagyobb a fejlett gazdaságokban és ez az, amit Kínában is elkezdett nagyon nőni az utóbbi jópár évben.

A GDP akár 80%-át is adhatja, Kínában még messze nem ennyit ad. Pontos számaim még nincsenek, de ha nyilvánosságra kerül az adat, meglátjuk.

Kína GDP növekedése elsősorban a szolgáltatásokból fog keletkezni a következő években.
süti beállítások módosítása