Gazdaság - A gáztartalék - ami nincs

2014.04.16. 11:42 :: Dörnyei József

Legutóbbi cikkem óta nyilvánosságra hozták, hogy mennyi gáztartaléka van pillanatnyilag az országnak. Azóta az Ukrán helyzet is élesebb lett. Mit jelent ez a számunkra?

A gáztartalék szintje 8%-os. Azért 8%-os, mert kevesebb nem nagyon lehet. Eladták mindet, amit ki tudtak szedni a tározókból. A gáztározókról tudni kell, hogy nem lehet minden gázt kiszedni belőlük, a gáz egy része kell a nyomás fenntartásához. Ha nagyon kevés gáz van már csak benne, akkor a nyomás olyan alacsony lesz, hogy csak nagyon lassan lehet kiszedni a gázt, emiatt ezt nem is teszik meg. A tároló gyakorlati kapacitása emiatt nem 100%, hanem mondjuk 92%, a 8% gyakorlatilag nem elérhető. Persze ez nem egy pontos szám, lehet, hogy valamennyit még ki lehet szedni a tározókból.

Emiatt ha hirtelen elzárnák a csapot valahol, Magyarországon azonnal gázhiány lépne fel. Mivel a többi EU ország is ugyanezt a gázt kapja, ezért máshonnan sem tudnánk vásárolni.

Szerencsére most nincsen tél, de a legtöbb háztartásban a meleg víz is gázzal készül, tehát mindenképpen kényelmetlen lenne, ha nem lenne. Persze lehet árammal is vizet melegíteni, de ehhez minimum rezsó kell. Ami nem mindenkinek van, mert minek is. Ha hirtelen mindenki venni szeretne, akkor azonnal elfogyna. A többség nem tudna vizet melegíteni egyáltalán. Persze a felnőttek tudnak hideg vízben is zuhanyozni, de a gyerekek ettől azonnal megfáznak, ahogy az idősek is.

Az ipar egy része gázt használ. Ezt nem lehet helyettesíteni a legtöbb gépnél. Emiatt az ipar egy jó része leállna és nem is indulna újra, amíg nem rendeződik a helyzet. Hatalmas lenne a GDP kiesés.

A szolgáltatások többsége elmenne gáz nélkül is.

Érdekes kérdés, hogy mi lenne az áramszolgáltatással, de szerencsére azt relatíve könnyen meg lehet oldani.

Ha nincsen gáz, akkor sokkal több áramot fogyasztana mindenki. Nem csak nálunk, hanem minden országban, beleértve azokat az országokat is, ahonnan most vesszük az áramot. Vészhelyzet esetén nem adnának el nekünk áramot és Magyarországon messze nincsen elég kapacitás saját forrásból fedezni az igényt normál fogyasztás esetén sem, megnövekedett fogyasztás esetén meg végképp.

Szerencsére ezt sokkal könnyebben meg lehet oldani, mint a gáz lekapcsolását, "Rolling backout"-nak hívják, ami azt jelenti, hogy területenként lekapcsolnák 1 órára a villanyt, majd vissza. Így pl. ha fele áram van, akkor 1 órán keresztül van áram, 1 órán keresztül meg nincsen. Kibírható, persze nem egy öröm.

A gáz kiárusítása a gáztárolókból egyszerűen bűn volt. Most nagyon keveset lehet tenni a probléma megoldására, csak reménykedni, hogy ne zárja el senki a csapokat...

Remélem, hogy a döntéshozók tanulnak az esetből, de nem hiszek benne...

Miért is kellett kiárusítani a gázt a tárolókból? Természetesen pénzért. Szokás szerint az állam eladta a családi ezüstöt, hogy legyen miből osztogatni a disznóknak a választások előtt. Csak most nem a családi ezüstöt adta el az állam, hanem az összes tűzoltó készüléket. Amik természetesen teljesen haszontalan dolgok. Egészen addig, amíg tűz nem keletkezik...

13 komment

Címkék: Politika Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr976043057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.04.16. 13:01:59

"Szokás szerint az állam eladta a családi ezüstöt, hogy legyen miből osztogatni a disznóknak a választások előtt. "

Jó meglátás. Egyetértek. Valamit tenni kellene, hiszen a nemdisznók sokkal többen vannak.

Zime 2014.04.16. 14:23:04

Az ilyen helyzetekben mutatkozik meg a megújuló energiaforrások előnye. Legalábbis észre kellene venni...

2014.04.16. 14:50:52

Ez is a rezsicsöki része lehet.

Amúgy meg nem is olyan régen még sehol nem volt gáz, azt nem fagytak ám meg az emberek akkor sem.
Persze ez nem azt jelenti, hogy az országnak a fizika törvényeit meghazudtoló módon, visszafelé kell mennie az időben.

salv 2014.04.16. 15:48:56

Szazalekosan azert alacsony a toltottseg, mert a taroloi kapacitasunk nagy. Naprakesz adatok az europai orszagokrol: transparency.gie.eu/ Lathato, hogy pl. Lengyelorszagban kevesebb gaz van a tarolokban, mint nalunk. A mi esetunkben egyebkent a taroloi kapacitas es toltottsegi adatokban a kereskedelmi es strategiai tarolo is benne van. Ezek adatait kulon meg lehet nezni: www.magyarfoldgaztarolo.hu/hu/Ugyfelek/Adatpublikalas/Lapok/default.aspx , illetve
www.mmbf.hu/hu/ugyfeleknek/aktualis/a_tarolo_toltottsegi_es_napi_forgalmi
_adatai/

A szoregi taroloban jelenleg 815 millio kobmeter a torvenyileg eloirt strategiai keszlet (amikor letrehoztak a strategiai tarolot, akkor 1.2 milliard volt).

Szepen latszik az adatokbol, hogy a kereskedelmi tarolok urultek ki. Az ezekben levo gaz tulajdonosa nem az allam, igy nem is o adta el a csaladi ezustot. A kereskedelmi tarolokban gazkereskedo cegek tarolhatjak a gazt (penzert). Miert urultek ki ezek? Azert, mert egyreszt a kereskedo cegek korabban olcsobben vettek a bennuk levo gazt, mint amennyiert most a piacon gazhoz tudnak jutni. Masreszt a kormany jogszabalyokkal irja elo, hogy az egyetemes szolgaltatok (gyakorlatilag a lakossagi ellatok) milyen aron mekkora mennyisegben juthatnak hozza hazai termelesu gazhoz, taroloi gazhoz, es importgazhoz. A jogszbalyban eloirt ar ebben a sorrendben no. Tehat a kereskedo cegeknek a hazai gaz felhasznalasa utan a tarolok kiuritese a jo strategia.

A gazforgalmazasi es kulkereskedelmi adatokbol ki lehet szamolni, hogy mennyibe kerul atlagosan egy kobmeter importgaz (egeszen pontosan: egy kobmeter netto importgaz). A tavalyi evben 108 forint volt ez az egysegar a hataron. Ezt a gazt szallitani, tarolni, elosztani kell, a halozatot fenntartani (ne adj isten fejleszteni), a 3 millio fogyasztot kiszolgalni. Es mindenre jon az AFA. Igy kene a lakossagi arnak 136/120 forintnak lenni (tavaly januartol/novembertol). Ez csak ugy lehet, ha a szabalyozas durvan beavatkozik a piaci viszonyokba (osszehasonlitasul, az USA-ban a lakossagi ar a tozsdei ar 2-4-szerese, az ipari ar pedig nem sokkal magasabb a tozsdei arnal - a tozsdei ar pedig a termelesi ar es importar folott van). Itt van roviden osszefoglalva, hogy hogy mukodott 2013-ban a rezsicsokkentes (a Magyar Kozlonyt kell tanulmanyozni ennek megertesehez):

Az egyetemes szolgaltato cegek 2013-ban jogszabalyokban meghatarozott modon 2.7 milliard kobmeter gazhoz jutottak, 65.2 forintos atlagaron. Ez harom reszbol jott ossze. Egyreszt ket ceg kapott a hazai termelesu gazbol 614 millio kobmetert 34 forintos atlagaron, ket masik ceg kapott a nagykereskedon (korabban eon, most mar mvm) keresztul 309 millio kobmeter hazai gazt 26 forintos atlagaron (az utobbi gazt a nagykereskedo abbol a 396 millio kobmeter hazai gazbol adja, amihez o 22.7 forintos atlagaron jut hozza). A masodik resz az import szabalyozott aru atadasabol jon, ez 575 millio kobmeter, 90.6 forintos atlagaron. A harmadik resz a tarolokbol jovo gaz, 1202 millio kobmeter, 79 forintos atlagaron. A 2013-as teljes egyetemes felhasznalas 3.5 milliard kobmeter volt, a fenti 2.7 milliardon kivul ehhez kellett 0.8 milliardnyi piaci aru import, ami 108 forint atlagaru volt. Ez osszesen 78 forintos egysegarat jelent az egyetemes szektorban. Ehhez jonnek a szolgaltatasi koltsegek (szallitas, tarolas, elosztas stb.), plusz afa. Latszik, hogy a szolgaltatasi koltsegekre alig jut valami, de a szabalyozas miatt legalabb nem csillagaszati a szolgaltatok vesztesege.

A fenti, durvan piactorzito hatasu szabalyozasnak ket fo eredmenye van: 1. a hazai termelesu gaznak majdnem a felet, 1 milliard kobmetert, 29.3 forintos egysegaron kell eladnia a termelo mol-nak (ami joval a termelesi koltseg alatt van), aminek az egyenes kovetlkezmenye az, hogy tavaly kb. 200 millio kobmeterrel esett a kitermeles, es nincs beruhazas (iden hasonlo eses varhato); 2. a nem egyetemes szolgaltatasban AFA nelkul magasabb lesz az ar, mint a lakossagi ar AFA-val, ami rontja a versenykepesseget (az EU-ban pont forditott a tendencia: no a lakossagi ar, es csokken az ipari ar); 3. a szolgaltatok kiuritik a tarolokat.

salv 2014.04.16. 15:59:58

@salv: Ez a strategiai + kereskedelmi tarolo, amiben 815 millio kobmeter a strategiai keszlet:

www.mmbf.hu/hu/ugyfeleknek/aktualis/a_tarolo_toltottsegi_es_napi_forgalmi_adatai/

Ezek a kereskedelmi tarolok (amiknek a toltottsege most 10%-on all):
www.magyarfoldgaztarolo.hu/hu/Ugyfelek/Adatpublikalas/TarolosiKapacitEsNapiAdat/Lapok/default.aspx

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.16. 16:36:38

@salv:
Nem ismerem ilyen részletesen a folyamatot, de jól látszik, hogy mindkét tárolóban kevés a készlet, a kereskedelmiben mára már 10%, de pár nappal ezelött tényleg csak 8% volt, a stratégiaiban pedig 47,5%.

A stratégiaiból nem lehet a hazai igényeket fedezni, mert nem lehet megfelelö sebességgel kiszedni a gázt. A kereskedelmiben meg 8 helyett már 10% van, amiböl ki lehet szedni biztosan 2%-ot és még talán párat.

Igen, egyetértek azzal, hogy a kormány saját eladása mellett benne van még a dologban a rezsicsökkentés nevü disznóetetés is vastagon. De azt is a kormány csinálta és azt is azért, hogy megnyerhessék a választásokat, tehát ugyanaz a baromság, mint a stratégiai tároló alacsony feltöltöttségi szintje.

A hazai termelés lehet, hogy megmentené az ipari üzemeket, pl. lehet, hogy nem kellene leállni a kiemelt partnereknek. Persze nehéz lesz megmagyarázni Mari néni örökös FIDESZ szavazónak, hogy az Audi miért kap gázt, mikor neki nem jut...

salv 2014.04.16. 17:59:17

A szoregi taarolo 1.9 milliard kobmeteres, ebbol eredetileg 1.2 volt a strategiai, 0.7 kereskedelmi. A strategiai keszletbol 0.4 milliardot kereskedelmive minositettek at. Tehat jelenleg van ott 0.8 milliard kobmeter strategiai gaz, es gyakorlatilag nulla kereskedelmi.

Amit a kormany eladhatott, az 1.2-0.8 milliard kobmeter volt, a tobbi nem az o tulajdona. De azert jogszabalyokkal beavatkozik, hogy mit mennyiert ki vehet meg.

salv 2014.04.16. 18:03:47

@salv: Az e.on importor-nagykereskedelmi cegenek megvetelevel ez ugy fog valtozni, hogy a gazt az mvm hozza be, es eladja a kereskedoknek (akik aztan egy reszet taroljak az mvm tarolojaban penzert), illteve sajat maga tarolja. Rehat ezentul lesz allami tulajdonu kereskedelmi gaz is a tarolokban.

fofilozofus · http://megmondomhogymihulyeseg.blog.hu/ 2014.04.16. 20:45:28

1. A rezsicsökkentésnek csak kis részben volt oka a választások. A nagyobb része az volt, hogy jól megsanyargatják a külföldi tulajdonú kereskedő, szolgáltató stb. cégeket, hogy ne legyen rajta nagy haszon, oszt könyörögjenek egy kicsit, hogy vegyük már vissza jó áron. SZóval ez nem ilyen egyszerű, okos gondolat van mögötte. És még a választásokon is jól jött, de mondom, hogy ez csak plusz hozadék.

2. Mikor az osztrák-magyar hadsereg előretört Galíciában, akkor hoztak egy döntést, hogy az előrenyomuló csapatokat ideiglenesen a Premysl-i várból látják el élelemmel, majd aztán feltöltik a készleteket. Aztán persze a ruszki ellentámadáskor körbezárták a várat és csak az élelemhiány miatt kellett feladni. (A vár kapacitása pár százezer katona volt! Az emlékmű az oroszlános szobor a Margit-híd budai hídfőjénél). Egyszóval: jó ötlet a tartalékokat elfogyasztani. :-)

EXO 2014.04.17. 19:05:39

A cikkhez annyit hozzátennék, hogy a gázerőműveket úgy építik, hogy fűtőolajjal is mehessenek(pont az ilyen esetek miatt), így az áramellátásban nem okozna akkora porblémát csak jól megdrágulna az áram és a fűtőolaj.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.20. 21:32:14

@EXO:
Már a gázerőműveink sem működnek. Pedig a gáz sokkal olcsóbb, mint az olaj.

Az áram kb. 40%-át importáljuk. A teljes kapacitásunk elvileg lenne elég az ország kiszolgálására, gyakorlatilag viszont sok erőmű van mindig karbantartás alatt.

Import nélkül az összes erőmű teljesítménye sem fedezné a meglevő igényeket sem, egy +20-50%-os igényt meg végképp nem. Szóval ha nem jön Orosz gáz, akkor áram sem lesz. Elvileg persze lesz, de gyakorlatilag nem. Szerintem a fél nyolcas híradóra bekapcsolják majd, hogy legalább azt meg tudják hallgatni az emberek, hogy nálunk mindenhol van áram, mert az erőművek jól teljesítenek. :-)

Persze eközben leáll minden más. :-)

Robur 2014.04.21. 00:30:23

@Dörnyei József:
Paksról mostanában elég csöndben vagy.:-)

EXO 2014.04.21. 13:17:20

Azokban a régióbeni országokban, ahonnét importáljuk az áramot a szén,atom és a víz meghatározó. Jelenleg az EU terülten magas gázerőmű arány az Északi-Tenger környékén és Dél-Európában van, ahol nem a Gazprom a beszállító.
süti beállítások módosítása