Kimenekülés - Megy tovább

2014.04.08. 21:39 :: Dörnyei József

Ismerősi körből folyamatosan jönnek a hírek, hogy egy-egy újabb család kimenekült az országból. Arról azonban kevés információ van, hogy mennyi is akkor a kimenekültek száma.

Hazatérni eddig egyetlen polgár tért vissza, akit ismerek, de neki is külföldön maradt a párja.

Több, mint 1 éve 500K-ra becsülték az összes kimenekült dolgozó számát. Mostanra az a szám biztosan nagyobb lett, a kérdés az, hogy mennyivel.

Sajnos a hazai statisztikáknak igen kevéssé van hitele, a KSH-ról kiderült, hogy mindenkit hazainak tart nyilván, akár külföldön, akár Magyarországon dolgozik. Pontos számokra tehát nem igazán lehet számítani.

Az EU egyes országai nyilvántartják azt, hogy a munkaerő milyen országnak az állampolgára, mások nem. Azokról végképp nincsen nyilvántartás, akik Magyar cégnek dolgoznak tartósan külföldön.

A FIDESZ gazdaságpolitikája miatt teljes iparágakban csökkent le a dolgozói létszám a normál működés töredékére. A választás eredményét látva ezen nem is lesz változás.

Emiatt munkát találni Magyarországon igen nehéz még mindig, pedig elment 500K++ dolgozó a munkaerő piacról.

Vajon meddig kell még folytatódni a kimenekülésnek ahhoz, hogy elkezdjen hiány termelődni dolgozókból, ami elkezdené felnyomni a fizetéseket?

Szerintem egy nagyon durva becslés az 1M kimenekült. Erre sem kell sokat várni, szerintem a FIDESZ új ciklusa alatt el fogja érni az ország az 1M kimenekült számot, inkább még hamarabb.

Természetesen a kimenekültek pontos száma továbbra is államtitok marad, lehet, hogy tilos lesz még megszámolni is őket, mert az a legbiztosabb titkos dokumentum, ami nincs is elkészítve...

Tapasztalataim szerint a kimenekültek többsége 30-50 év közötti. A fiatalabbak még általában elélnek egy ideig a szüleikkel, nincsen rajtuk anyagi nyomás. Az anyagi nyomással csak akkor szembesülnek, amikor önálló életet kezdenek és rájönnek, hogy mennyire reménytelen a dolog. Ez kb. 30 éves kor körül következik be, ritkábban korábban.

50 feletti kimenekülteket is ismerek, ők mind jó dolgozók, jók a szakmájukban és beszélnek jól nyelveket is. Elég persze, ha a célország nyelvét beszélik. Mindenesetre belőlük jóval kevesebb van, mert ők még a kommunista generáció, nekik még a mai rendszer is kevéssé érthető, ebbe sem tudtak általában beilleszkedni, a kimenekülés pedig meghaladja a lehetőségeiket.

Ahogy sejtettem, a kimenekültek politikailag extrém inaktívak. Ők már lexarják, hogy mi lesz Magyarország sorsa, ők azért menekültek ki, mert elegük lett és soha nem terveznek hazatérni. Emiatt aztán nem is szavaznak. Angliában kevesebb, mint 2%-os volt a résztvétel. Ez majdnem nulla... Máshol is hasonló lehetett a szám.

Ez egy újabb jelzés arra, hogy aki egyszer kimenekült, az soha nem fog hazatérni. Reménykedni lehet, hogy valaha hazatérnek, de ez soha nem jön el.

12 komment

Címkék: Kimenekülés

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr645988510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2014.04.09. 10:59:47

Megértem a kimenekülőket, ennek az országnak/társadalomnak vége van (bárcsak ne lenne igazam!). Magam is a kijáratot keresem.

bankvezér 2014.04.09. 18:58:48

"...szerintem a FIDESZ új ciklusa alatt el fogja érni az ország az 1M kimenekült számot, inkább még hamarabb."

Ha sokan kimenekülnek, nagyobb élettér marad az Orbán-purdéknak. Magyarország jobban teljesít!

Robur 2014.04.09. 21:11:39

Kérdés, mennyi az a veszteség amit még az ország el tud viselni? Nyilván nehéz ezt belőni de ha komoly munkaerő hiány lép fel az előbb-utóbb durva gazdasági visszaeséshez vezet.
A politikai inaktivitáshoz azért hozzáfűzném, hogy aki külföldön szavaz annak el kell mennie a követségre az meg hiányzik a fenének.

2014.04.09. 21:33:02

Kedves Dörnyei úr!

Az én tippem a kimenekültek számát illetően, már egy évvel ezelőtt másfél millió fő volt.Legfőképp azért, mert teljes családok mentek ki, sok esetben még a nagyszülőket is vitték.Ezt a fenti számot megerősítette bennem egy, az interneten valahova nagyon , nagyon eldugott népszámlálási adatkiszivárogtatás, ahol arról volt szó, hogy a legutóbbi népszámláskor állítólag hat és félmillió főt számoltak az országban.De lehet hogy mindez csak urban legend.Mindenesetre elég hihető.Mellesleg bárki képes megtippelni a kivándoroltak számát, elég ha csinál egy saját statisztikát legalább 50 fő ismerőssel.
A Ratkó korszak gyerekei most mennek majd nyugdíjba, 3-5 év.Talán -(bár a kimenekülésnek más, sokkal súlyosabb okai is vannak itt nem csak a munkahelyek hiánya, hanem a bankok általi ellehetetlenítés, a cégek csődje és NAV által generált tartozások, a vállalkozások jövőtlensége ( csökkent belső fogyasztás)-de talán egyszer megáll ez a folyamat.Mert egyszer minden trend megfordul.De míg nincs jogbiztonság egy országban és nincs a magántulajdon sem biztonságban és ezeket még újabb és újabb törvényekkel meg is erősítik, ott ép eszű ember, nem szeretne élni.
És remélem, hogy É-Koreába nem a munkatáborokat mennek tanulmányozni hamarosan és nem az erőszakos röghöz kötést.Bár engem személy szerint az is irritál, hogy egyáltalán oda mennek.

2014.04.09. 21:37:17

@Robur: Ez egy nagyon izgalmas téma szerintem azoknak, akik szeretik a gazdasági folyamatokat megtippelni, elemezgetni stb.
Nyilván lesz majd egy pont,amikor nem lesz elég munkaerő mert MÉG a bérek nem annyira magasak hogy arányban álljon a munkaerő hiánnyal, illetve ahogy eléri a kívánt szintet a bérezés, valószínűleg feltöltődnek a munkahelyek más országból érkezettekkel.
Általában szerintem ezek a gazdasági dolgok is az egyensúlyra törekszenek, akár maga az anyatermészet is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.09. 22:51:53

@Robur:
Érdekes kérdés az, hogy a kimenekülés valóban GDP csökkenést okoz-e vagy nem. Pro és kontra is vannak hatások, rövid távon szvsz. nem okoz GDP/fő csökkenést.

Persze ha 1M dolgozó elmegy, akkor GDP csökkenést mindenképpen okoz. Ugye az ország GDP-je az a lakosság x GDP/fő.

Ennek a nagy jelentősége az államadósságnál lesz, ami emiatt nagyon meg tud nőni, ha egyszer lesznek valós statisztikák. Ugye a kimenekültek nem fizetik vissza az államadósságot sem...

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.09. 22:56:05

@Diorella Queen:
Sajnos mindenki csak tippelget. 500K lehetett a kimenekült dolgozók száma bő egy éve. A családot jellemzően nem vitték magukkal, csak a gyerekeiket. A többség kétkeresős modellt volt kénytelen alkalmazni, mert friss kimenekültként nem volt lehetősége a feleségnek otthon maradnia.

Azt, hogy ez mára mennyit nőtt, nehéz megbecsülni. Valahol 700-800K körül lehet, de nem fogadnék rá nagy pénzzel...

Untermensch4 2014.04.10. 10:40:42

@Diorella Queen: "Általában szerintem ezek a gazdasági dolgok is az egyensúlyra törekszenek, akár maga az anyatermészet is. "
a természetben pont nincs stabil egyensúlyi állapot. lehet elméleti átlagokat számítgatni ami körül ingadoznak értékek de ez az ingadozás nem áll meg a rendszer nyugvópontjánál mert nincs neki olyan. a kimenekültek megtippelésére az 50 ismerős-módszer nem biztos hogy reprezentatív adatot hoz, nálam 2-3% amiből országosan az 500k sem jönne ki...

BigPi 2014.04.10. 21:30:04

@Diorella Queen: "Mellesleg bárki képes megtippelni a kivándoroltak számát, elég ha csinál egy saját statisztikát legalább 50 fő ismerőssel."

Vidékiként nem látom olyan súlyosnak a helyzetet. Ez valószínűleg azért van, mert ez a folyamat 2008-ig nálunk lezajlott. A válság óta 1-2. emberről hallottam aki ki ment. Inkább az látszik, hogy a 10-15. éve kint élők már készítik elő a részleges visszatelepedés lehetőségeit. Ami első sorban inkább ingatlan vásárlásokat jelent.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.10. 23:53:15

@BigPi:
Kis faluban, ahol már csak nyugdíjasok laknak, mert a dolgozók már régen elköltöztek pl. Budapestre, igazad lehet.

Pl. nekem is van olyan ismerősi köröm, ahonnan már mindenki kimenekült, emiatt aztán le is állt a kimenekülés folyamata - illetve pontosítva lezárult. :-)

Kis faluban nem lehet egyáltalán eladni ingatlant, oda senki sem települ vissza. Aki esetleg visszatelepül Magyarországra, ilyet én egyet ismerek csak, az mind kisvárosba vagy nagyobb helyre települ vissza.

A lumpenszocialista bűnözés extrém módon sújtja a kistelepüléseket, emiatt oda nem települ vissza senki. Az sem, aki külföldi nyugdíjat kap és elvileg megtehetné.

BigPi 2014.04.11. 06:42:50

@Dörnyei József: Egy 30 ezres városról írok. Itt az igazi kivándorlási hullám sokkal korábban volt. Sőt ma már látszódnak a munka erő hiány tünetei is. A nagy vágón már alig dolgozik helybeli, pedig régen több ezer főt alkalmazott. A baromfi vágóra hosszú távú szerződésekkel és lakás támogatással csalogatnák a dolgozókat. Sajnos odáig még nem jutottak el, hogy bért is emeljenek.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.04.11. 09:13:36

@BigPi:
A 30K város már kisváros, ami valószínűleg élhető és az is marad, tehát a nyugdíjasok hazatelepülése elképzelhető.

A probléma a fizetésekkel a helyi tőke hiánya. A helyi tőke profit elvárása kb. a fele, mint az idegen tőkéé. Tehát ha én a saját városomban nyitok üzletet, akkor elég a 10%-os profit, jól meg tudom tehát fizetni az dolgozóimat. Ha idegen városban nyitok üzletet, akkor azt nem szívesen teszem és csak magasabb profitért. Amit valahol be kell hajtani, tehát a dolgozóim fizetése alacsonyabb lesz.

Magyarországon kevés a helyi tőke, az utóbbi 4 évben meg sok ki is menekült az országból, sokszor a tulajdonossal együtt.

A te városodban a Budapesti vagy oligarcha tőke ugyanúgy idegen, mint a Német v. Osztrák.
süti beállítások módosítása