MNB - Újabb kamatvágás 2014/03

2014.03.30. 14:42 :: Dörnyei József

Ebben a hónapban is kamatot vágott az MNB. Most szerencséje volt, a nemzetközi események jófele mozogtak a forint szempontjából.

A kamatvágás mértéke 10 pontos, az új alapkamat 2,6%, az előző 2,7%-os volt. Először is nézzük meg a számokat:

MNB alapkamat 2,6%

ECB alapkamat 0,25%

CDS 2,35% - lassan, de folyamatosan javult az utóbbi hetekben.

ECB alapkamat + CDS = 2,6%

Nincsen profit az alapkamaton, de deficit sincsen. Az előző kamatvágáskor még deficit volt rajta.

Az egyéb külső körülmények viszont a hasznunkra vannak. Az Ukrajnai krízis miatt teljesen elterelődött a figyelem Magyarországról, ha mégis idefigyel valaki, akkor a béke szigetének tűnik az ország.

Van egy enyhe GDP növekedés és a választásokra időzített trükközés a makró számokkal szintén segít, pl. alacsony munkanélküliségi szám.

A választások külső szemlélő számára már lefutottak, nem lesz kormányváltás, aminek a befektetők mindig örülnek. A kormányváltás akárhogy is alakulhat, az ismert rossz mindig sokkal preferáltabb, mint az ismeretlen.

A jövő ennek ellenére nem rózsás. A nemzetközi helyzet biztosan meg fog változni, az Ukrán krízis valahogy meg fog oldódni. Ha lenyugodnak a kedélyek, akkor megint ránk terelődhet a figyelem. A kormány is léphet érdekeseket a választások után.

Mindenesetre a forint árfolyama szerintem rövid távon 300 körülre fog visszaerősödni és ott lesz megint egy ideig. Lehet, hogy nem ez lesz, de szerintem ez lesz. Nagyon biztos azért nem vagyok ebben a jóslatban, pénzt nem tennék rá.

Az MNB szerintem minden más elemző és megszólaló ellenére folytatja a kamatvágást. Nem tudom, meddig, de megy vele tovább.

Szólj hozzá!

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr275885680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása