MNB - Alapkamat vágás menetrend szerint

2014.02.18. 23:07 :: Dörnyei József

Az MNB tovább vágott a kamaton, amit megjósoltam ugyan, de féltem tőle. A QE csökkentése csak most indult és még alig van hatása a reálgazdaságra, a következő vihar borítékolható. A forint 310 körül kezd el stabilizálódni, de az újabb vágás ebben az árban még nincsen benne. Szerencsére most elült az első vihar, a világ per pillanat máshova sasol.

Most így néznek ki a számok:

MNB alapkamat 2,7%

ECB alapkamat 0,25%

CDS 2,6% - 2,8%-ra esett a QE első viharában, most beállt 2,6%-ra.

ECB alapkamat + CDS = 2,85%

A "profit" most -0,15%, tehát nincsen profit, hanem deficit van.

Ez kizárja a külföldi pénzeket, csak a Magyarországon található pénzre lehet számítani. Ami akár elég is lehet egy ideig, de amint elfogy a befektetendő pénz vagy kivonják külföldre, problémákra lehet számítani az állampapír fronton meg úgy általában a bankrendszerben, valamint a forint árfolyama is tovább gyengülhet, ahogy elkezd kiszivárogni a pénz.

Az MNB kiszivárogtatásokból bejött az a jóslatom is, hogy az MNB-t tényleg nem érdekli a forint árfolyama, egészen 350-ig minden további nélkül engedi romlani, ha arra kerül a sor.

A lépésnek szerény személyem nem látja az értelmét, a gyenge és labilis forint többet árt a gazdaságnak, mint az elképzelt kamatcsökkenés, ami a valóságban nincsen, hiszen az állampapírokat drágábban lehet eladni, mint az alapkamat.

A nagy kérdés, hogy vág-e tovább az MNB. A válasz az, hogy egészen biztosan. A forint árfolyama csak nagyon lassan fogja elérni a 350-et. Amíg ezen belül van, addig az MNB vágni fog. A határt csak Matolcsy György ismeri, elképzelhető, hogy az ECB 0,25%-os alapkamatáig fogja vágni az MNB alapkamatot. Vagy legalábbis addig, amíg 350 fölé gyengül a forint és akkor talán megáll.

Meglátjuk, a következő vágás kb. 1 hónap múlva esedékes.

9 komment

Címkék: MNB

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr25821672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jaccso 2014.02.19. 09:48:58

Ha ez ennyire trivi, teszel is pénzt rá? :)

Robur 2014.02.19. 11:18:18

Az a vicces, hogy Varga Misi meg közben üzenget a Matolcsynak, hogy menjen már a k*anyjába. Most ez színjáték vagy mi?

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.19. 12:09:58

@jaccso:
Deviza kereskedelemmel nem foglalkozom.
Nálam a kockázat maximuma a részvény.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.19. 12:11:49

@Robur:
Nem tudom. Varga Mihálynak a gyenge forint összességében alacsonyabb állami kiadásokat jelent, de a hullámzó forint meg csökkenti a GDP-t.

A választások miatt viszont kifejezetten kellemetlen egy gyenge forint.

Szóval passz.

salv 2014.02.19. 15:31:34

A piaci kotvenyhozamok joval az alapkamat folott vannak, a befektetoknek az szamit. Tulajdonkeppen a kamatcsokkentesi periodus az, ami stabilizalja a kotvenypiacot es a forintot, mivel folyamatos arfolyamemelkedest biztosit. Az lesz az erdekes, amikor veget er a kamatcsokkentesi periodus.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.19. 17:31:01

@salv:
A befektetőknek a Magyarországi tőkéjük szempontjából számít a piaci kötvényhozam. Tehát ami itt van. Ha nem tetszik az alapkamat, akkor nem hoznak több pénzt, esetleg ki is vonnak pénzeket.

Ha kevesebb a pénz, akkor nehezebb eladni az állampapírokat.

Az egész egy igen komplex rendszert alkot, ami alól most sikerült kirúgni a sámlit. Emiatt esik a forint és tartózkodik egyre mélyebb tartományban.

salv 2014.02.20. 09:58:32

@Dörnyei József: "Ha nem tetszik az alapkamat, akkor nem hoznak több pénzt"

Nem az alapkamat alapjan dontenek, hanem a kotvenyhozamok/arfolyamok alapjan. A kotvenyhozamok nem kovetik szolgai modon az alapkamatot.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.20. 13:28:45

@salv:
Növekedtek az állampapírokért kért kamatok, tehát a folyamat, amit leírtam, elkezdődött.

macilaci13 2014.02.20. 14:19:56

Üdv. mindenkinek!

Az állampapír hozamok egyébként is emelkedtek volna a QE csökkentése, és az feltörekvők kockázatosabbá válása miatt.
Viszont nem lett megemlítve, hogy MNB-ben cirka 5.000.- milliárd rövid kéthetes állomány van, amely az alapkamat csökkenésével csökken a kifizetett hozama is.
Sztem. a jegybanknak ez is egyik célja, hogy ne ott parkoltassák a pénzt, vagy ha igen, akkor sokkal kevesebbet tejeljen.

Összességében nettó finanszírozási csökkenés van, valamint a defláció veszélye is múlóban, amely legalább akkora pusztító erővel bír, mint az infláció.
süti beállítások módosítása