Nyugdíj - 40%-ról 18%-ra csökkent a megtakarítók aránya

2014.02.05. 17:56 :: Dörnyei József

A felmérést a Gererali végezte, minden formájú megtakarítást vizsgáltak.

Az eredmény nem meglepő és kettő fő oka van.

Az első a mnyp államosítás. Az mnyp államosítás óta nyugdíjra félretenni bármilyen nyugdíj célú konstrukcióban erősen kockázatos. Nem lehet tudni, hogy mikor dönt úgy a kormány, hogy "megvédi" a többi nyugdíj célú megtakarítást is és akkor vége a dalnak.

Az mnyp-t ugyanis olyan jól sikerült "megvédeni", hogy mára a 3100 Mrd forintból maradt 16 Mrd. Ha tehát az állam úgy dönt, hogy "megvédi" a nyugdíjra félretett pénzünket, akkor abból a pénzből mi nem látunk egy vasat sem, el lesz herdálva rendesen.

Ennek ellenére a felmérés szerint a megtakarítók kb. fele bátor és valamilyen állam által szentesített nyugdíj formában takarít meg. Nem mondok véleményt, de én nem vagyok ennyire bátor.

A másik fele a megtakarítóknak változatos "magán" formában takarít meg. Ezeknek a közös jellemzője, hogy talán értéket tart, rosszabb esetben értéket veszít az ilyen megtakarítás. A befektetésekről írtam egy egész sorozatot, érdemes elolvasni.

A másik fő ok, amiért nem takarítanak meg az emberek az a nyugdíjasokkal való kivételezett bánásmód Magyarországon már több, mint egy évtizede. A nyugdíjas államot az MSZP hozta létre 2002-ben, ezzel nyert akkor a FIDESZ ellen. Azóta a politika szent tehénként kezeli a nyugdíjasokat, ami beleivódott a társadalomban. A lumpenszocialista rétegtől az alsó középosztályig a legtöbb dolgozó inkább nyugdíjas lenne, mert több lenne az effektív jövedelme nyugdíjasként. (És nem kellene dolgoznia) A polgárok úgy gondolják, hogy ez a helyzet örökké fog tartani és Magyarországon mindig a nyugdíjas lesz a király, a dolgozó meg sz*pni fog, mint a torkos borz örökké.

Amíg nem megy csődbe Magyarország, valószínűleg ez is lesz a helyzet. Emiatt tényleg teljesen felesleges takarékoskodni a nyugdíjas évekre, az állam ki fogja nyalni a nyugdíjasok seggét akkor is, amikor mi leszünk azok. Megtakarítani a nyugdíjas évekre teljesen értelmetlen, el kell költeni a pénzt, ami van. Ha valaki meg akar takarítani, annak csak akkor van értelme, ha utána el is költi. Pl. vesz egy szép autót, lakást vagy nyaralót.

6 komment

Címkék: Befektetés Nyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr85800394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gombosg 2014.02.05. 20:05:10

Na de mi van azokkal, akik mire nyugdíjasok lennének, egy becsődölt felosztó-kirovó rendszerrel fognak találkozni? (Illetve nem, nem csődöl be, csak 105 év lesz a nyugdíjkorhatár és másfélszer akkora a befizetendő TB adó.)

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.05. 20:37:02

@gombosg:
Nem fog becsődölni. Az EÜ rendszer elég gyenge ahhoz, hogy "kordában tartsa" a nyugdíjasok számát.

Tehát ne aggódj a nyugdíjad miatt, mert az elég jó lesz. De ha megbetegszel, akkor addig tartott a történet.

Magyarország lakosságának ez így jó. Még meg is népszavazták. :-)

Robur 2014.02.06. 12:12:07

@Dörnyei József:
Azért ha jól tudom a nyugdíjkiadások folyamatosan nőnek az államháztartásban. Nem biztos, hogy az EÜ ezt "kordában tartja".

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.02.06. 17:40:07

@Robur:
Igen, de ez nem azért van, mert növekszik az arányuk a társadalomban, hanem azért, mert emelik a nyugdíjakat.

Problémásabb a helyzet akkor lesz, amikor nyugdíjba megy még pár generáció és a "lyuk", amit a mostan alacsony születési szám jelent, odaér. De akkor majd tovább emelik az adókat, ne aggódj. :-)

Nyugdíjasnak lenni egészen addig jó lesz Magyarországon, amíg egyszer csődbe nem megy az ország, mint Görögország. Utána kutya világ jön a nyugdíjasokra, lásd Görögország.

Untermensch4 2014.02.07. 08:47:08

@Robur: nem reprezentatív minta de atyám esetén működött a dolog. kb a temetése utáni hétre állapították volna meg a nyugdíját.
az én jóslatom az hogy még a nagy összeomlás előtt több magas adótartalmú olcsó kábítószert engednek piacra. jobb ha a jobbágy befizet egy csomó adót és nem zavarja hogy az orvosok már külföldre távoztak, a tablettákat meg a többi kiszerelést egy kevés patikus is tudja menedzselni vagy a nemzeti trafikos...

2014.02.08. 14:13:50

Az egyik ok az,hogy nem bíznak az emberek sem az államban,sem biztosítóban,sem bankokban,azaz zéró a bizalom.
A másik egyszerű ok pedig annyi,hogy az óvodás is tudja, a forint értéke folyamatosan romlik.Az,hogy most épp nem,nem azt jelenti hogy mindig így fog maradni.Több éves távon a forint értéke mindig romlik.

Harmadik ok az pedig annyi,hogy nincs miből megtakarítani.
süti beállítások módosítása