Technológia - Mire jó a tablet és mire nem?

2014.01.06. 06:00 :: Dörnyei József

Feleségem kapott egy régen esedékes tabletet. A választás a N*xus 7-re esett, ami per pillanat a legjobb ár-érték arányú tablet a piacon.

Feleségem imádja, ezért én is - mindig van hely a PC v. a laptop előtt... Néha én is használom, kizárólag Youtube videók nézésére, amire tökéletesen alkalmas.

Feleségem persze Facebookozik vele, amire én nem használom, mert macerás ki és bejelentkezni állandóan.

Feleségem alig netezik, ha mégis, akkor a laptopot használja. Nem értettem, miért, de aztán próbáltam netezni a tablettel. Nem ment.

A tableteken minden mobilneten jön be. Nem lehet normál netet beállítani. A betöltött oldalon aztán vagy lehet normál net nézetre kapcsolni vagy nem. A kapcsolás pedig vagy működik vagy nem. Az eredmény az, hogy a tartalom 90+%-a csak mobilnetes felülettel látható, ami meg xar. A mobilnet rosszabb, mint az első publikus internet 1990 környékén. Ha mobilnet lenne csak, akkor az internet egy az egyben kihalna, mert senki sem használná.

Persze egy 7"-es vagy egy 10"-es tableten már simán menne a normál net, ezért nem igazán értem, hogy miért nem lehet engedélyezni. Persze értem, az ok az, hogy az IT társaságok megegyeztek abban, hogy a mobilnet fejlődésének érdekében letiltják a tabletekről a normál netet. Így a tableten ha akarsz, ha nem, kénytelen vagy a xart fogyasztani. Aminek az lesz az eredménye, hogy 10 év múlva a xar majd jobb ízű lesz, lehet, hogy 10 év múlva már eléri a mobilnet az 1990-es normál net színvonalát. Persze ez a stratégia nem működik, mert senki sem netezik a tableteken...

A probléma az, hogy a régi zsenik, akik elindították az IT forradalmat, meghaltak vagy visszavonultak. A második generáció meg finoman szólva kevéssé tehetséges.

A Microsoft vagy az Apple nem azért lett olyan sikeres, mert xart gyártott és azt akarta letolni a felhasználók torkán. Azért lettek sikeresek, mert elképesztő pénzt és erőforrást áldoztak arra, hogy kitalálják, hogy mire van szüksége a felhasználóknak és pontosan olyan terméket gyártottak, ami kielégítette az igényeket. A mai felső vezetés ennek pont az ellenkezőjét csinálja. Sajnos már ezek a cégek is xart is termelnek, pl. a Windows 8 egy remek példa erre.

Mindenesetre az eredmény az, hogy a tabletek ma csak Youtube v. egyéb videó megtekintésére, Facebookozásra, navigációra, egyszerű játékokra alkalmasak. Dolgozni, de akár nezetni, ne adj isten netes vásárlásokat intézni nem lehet velük.

A Skype egyelőre szintén felejtős tableten, mert a front kamerájuk jellemzően xar v. nagyon xar. De ezen szvsz. a következő generációs tabletek majd javítanak, mert a Skype ma már meghatározó alkalmazás és az a tablet, amin xar a Skype, nem lesz hosszú életű, ha lesz olyan, amin megy a Skype.

A PC v. a noti még nagyon-nagyon hosszú ideig elengedhetetlen felszerelése lesz minden családnak és irodának. A tabletek egyelőre a nők és a gyerekek játékszerei lesznek. Egyszerű feladatokra alkalmasak, de másra nem.

7 komment

Címkék: Technológia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr245735564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BeZol 2014.01.06. 10:27:30

Nekem is van tabletem, mobil netet meg se próbáltam vele, sim kártyát se raktam bele, Wifi-t kell használni, ma már szinte mindenhol találni ingyenes wifi-t ha netán útközben kéne használni, otthon pedig manapság kinek nincsen wifi-je?
Netezésre tényleg nem olyan kényelmes mint egy laptop, de mivel apple termékek nem támogtnak java-t, ezért azokkal az oldalak 50%-án problémákba ütközik az ember, ezért is van androidos tabletom, ahol van java. Szintén jó érv az androidos tabletok mellett, hogy mint egy pendrive-ra, ugyanúgy fel lehet másolni a pdf, world vagy bármilyen fájlokat, és le is játssza őket, nincs külön macera itunes-szal, meg keresés, hogy mit hogyan lehet lejátszatni, ha egyáltalán le lehet.
Nálam a használat 70%-a olvasás. Este lefekvés előtt a netről letöltött könyvet - a 10.1"-on legalábbis 1:1 méretben - tudom olvasni, és még lehet benne zoomolni is ha netán pici lenne, és még éjjeli lámpa sem kell, nem zavarom a páromat este magam mellett az ágyban sem. (na jó még minimum fényerőn is picit zavaró lehet a full sötét szobában a fény)
Játszani is lehet, néha megér pár percet, de akkor merül az akksi elég rendesen.
Netezni csak akkor érdemes rajta, ha tudjuk, hogy hosszabb terjedelmű részeket olvasunk, de ilyenkor is csak este vinne rá a lélek, amúgy ott a pc.
Egyébként én sem látom, hogy mi az, ami miatt inkább a tabletet választanám laptop helyett a jövőben egyéb célokra is. Ha már valamit "dolgozni" kell, tablet szóba sem jöhet, mert ha lehet is rajta, sokkal macerásabb.
Tovább megy majd a vonal, hogy még erősebb, még könnyebb, még nagyobb felbontású kijelző, méretet sztem már kár növelni, de hogy nem fogja kiváltani a laptopot, az is tuti. (ahhoz bill. + egér kéne hozzá, és a pc-n megszokott programok androidra, ekkor viszont már oda a "tabletség")

Zime 2014.01.06. 11:41:24

Úgy látom, keveredik a mobilnet (3G/4G hálózaton keresztüli net-elérés) és a web-oldalak mobil-nézete. Utóbbi megjelenítését nem a szolgáltató befolyásolja, hanem a böngésző. A beépített (stock) bőngészővel szokott ilyen probléma adódni, próbáld meg pl. a Dolphin Browsert, Play Store-ból ingyenesen letölthető, és beállítható rajta, hogy mindig az eredeti weboldalt jelenítse meg.

Robur 2014.01.06. 11:51:54

1990-ben te hol interneteztél? 1996 óta van net Magyarországon.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.06. 14:31:13

@Zime:
Köszi, megnézem.

A többség azonban nem használ másik böngészőt, mint ami az alap, ezért érvényes, amit írtam az átlagfelhasználóra.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2014.01.06. 14:37:40

@Robur:
1993-ban neteztem először Magyarországi multinál, majd 1994-től volt saját netem egy másik multinál, ahol multi szintű ERP-t vezettünk be, aminek kellett már akkor a net.

1990-ben tényleg nem volt még Magyarországon net, csak hírek voltak róla. Legalábbis én nem tudok róla.

Charybdis 2014.01.08. 13:23:44

Tablet szerintem kisebb munkákra bőven jó olyanoknak, akik sokat utaznak, sokat változtatnak helyet. Adatokat felvinni és adatokat lekérni kiváló.

Pl. egy értékesítő használhat tabletet, amikor kimegy az ügyfélhez (CRM-ből lekéri, majd frissíti az ügyél adatait). Vagy egy mérnök, aki mondjuk egy csővezeték állapotáról készít feljegyzéseket.

De akinek komoly munkát kell elvégeznie, annak valóban kell egy normális méretű billentyűzet és képernyő, tehát vagy asztali PC vagy notebook (nem netbook).

bupeter86 2014.02.18. 11:41:52

Inkább szórakoztatási funkciója van, én is ha valahol az országban utazom buszon, vonaton, ölben már egyre kevesebb laptop-ot látok, inkább tabletet használnak, persze ilyenkor mindig látszik mire is használják többnyire (filmnézés, játék), facebook, youtube, stb. persze tablet és tablet között is van különbség...

beszerzok.blogspot.hu/2014/01/hogyan-vasaroljunk-tabletet.html
süti beállítások módosítása