Venezuela - Újra nem volt áram

2013.12.03. 12:43 :: Dörnyei József

Nem volt áram Venezuela területének 70%-án. Csak a létfontosságú helyeken maradt meg az áramszolgáltatás - az olajpumpák nem álltak le.

Venezuelában kommunizmus van már évek óta, a lakosság most tanulja meg, hogy milyen a "nincs". A véletlenszerű vagy tervezett áramszünetek rendszeresek, egy trópusi országban elvannak az emberek úgy is, ha néha van áram, néha meg nincsen. Most azonban teljesen összeomlott a rendszer.

A kommunisták persze nem annyira hülyék, mint amilyennek látszanak, az olajpumpák nem álltak le. Ha nem lenne olaj, akkor vége lenne a kommunizmusnak gyorsan.

Más téren is okosak. A külföldi import eddig komoly lyukat ütött a bevételeken, ezért ezt okosan és népszerűen megszüntették. Az import cikkre állami árakat írtak elő, roppant olcsót. A boltoknak kötelező volt ezen az áron eladni mindent. A lakosság kipucolta a boltokat. Természetesen ez volt az utolsó várárlása, mert import terméket ezentúl csak külföldön tud majd vásárolni, senki nem fog ilyen körülmények között Venezuelába legálisan szállítani semmit. Természetesen nem mindenki tud külföldre menni egy farmer nadrágért, a szegények a feketepiacon vásárolnak az eddigi áraknál legalább kétszer drágábban. A kommunizmus jól hangzik első körben, csak vásárolni nem lehet semmit vagy ha mégis, akkor minimum dupla áron.

Szerintem Venezuela halad a forradalom felé. A lakosság IQ 66-nál okosabb része onnan nem tud kimenekülni. Nincsenek benne az EU-ban. Vagy hozzászokik a "nincs"-hez vagy lámpaoszlopra akasztgatja a kommunistákat. Meglátjuk mi lesz...

4 komment

Címkék: Venezuela Kommunizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr255673239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EXO 2013.12.03. 15:07:29

Én amúgy erre inkább azt mondanám, hogy olajszocializmus, mivel az olajszektor tartja el a lakosság és a gazdaság maradék részét. Az olajszocializmus működhet, ha nem cseszik el teljesen a pénzt és egy részét befektetik az olaj utáni korra, vagy legalább tartalékolják.
Venezuela az UAE-vel szemben gyakorlatilag teljesen eltolja a pénzt, annyira, hogy a Venezuelai csődkockázat a legmagasabbak között van, ugyanis amikor nem elég magas az olajár, akkor a szociális programok finanszírozására átmenetileg hiteleket vesznek fel....

Robur 2013.12.03. 15:27:14

@EXO:
De ha már magas olajár mellett is ilyen gondok vannak mi lesz ha elkezd csökkenni az olajár, pl: bejön a palaolaj/gáz forradalom?
Amúgy állítólag az ország áramellátásának 2/3-át vízi erőművek bíztosítják, elég durva, hogy még így sem képesek megoldani a helyzetet.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 20:18:49

@EXO:
A CCCP esetében működhet, egy olyan kis ország esetén, mint Venezuela, kevésbé. Közel vannak a határok és nem lehet teljes sötétségben tartani a népet, ami pedig szükséges.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.12.03. 20:21:49

@Robur:
Komoly problémát jelent majd. Az olajárak középtávon lefele mennek, nagyon függően India és Kína keresletétől.

A probléma az árammal, hogy meg kell termelni és el is kell juttatnia helyére. Bonyolult mindkettő. Ha nincsen mérnök, akkor a helyi lámapásztor nem nagyon tudja elvégezni a feladatot. Nem azért, mert hülye vagy rendszerellenség, hanem azért, mert nem képes rá.
süti beállítások módosítása