US - Hitelválság jelei kezdenek mutatkozni

2013.11.26. 17:27 :: Dörnyei József

A US-ben több elemző véleménye szerint újabb "mini" hitelválság jelei mutatkoznak.

A hitelválságot ugyanaz a felelőtlen hitelezési gyakorlat okozza most, mint anno a nagy hitelválságot. A nagy hitelválság során az ingatlanhitelek dőltek be tömegesen, ma pedig az ingatlan fedezetű fogyasztási hiteleken van a sor.

Ezeket a hiteleket a US-ben 10 éves tőketörlesztési haladékkal adták el a bankok.

A 10 év késleltetés miatt eddig a hitelesek csak a kamatokat törlesztették, ami ment is nekik. A 10 év lejárta után viszont el kell kezdeni a tőkét is törleszteni, ami egyre több hitelesnek nem megy.

A lejáró késleltetés egyre nagyobb hitelállományt érint, pár éven belül a duplázódik az éves lejárt hiteleknek az összege.

A bedőlt hiteleknek az aránya is folyamatosan nő. Ha az összeg duplázódik, akkor ez az arány is nőni fog.

Az ingatlanhitel piac a US-ben még mindig nem állt talpra, a bankok most pont a ló másik oldalára estek át. A válság előtt mindenkinek adtak hitelt, akár hitelképes volt, akár nem, most pedig szinte senki sem kap, az sem, aki teljesen hitelképes.

A lejáró késleltetésű hitelekre egyszerű megoldás lenne a tőketartozás törlesztésének további kitolása a problémás eseteknél vagy a tőketartozás törlesztése ütemének csökkentése. Mindkét esetben csökkenne a havi részlet.

De a bankok számára ez egy új hitelt jelentene, amit nem szívesen engedélyeznek.

Az alapvető probléma a laza bankszabályozás. Késleltetett hitelt nem szabadna a lakosság számára engedélyezni, mert veszélyes. Hitelt csak akkor szabad engedélyezni, ha a hitelfelvevő képes a tőke és a kamatköltségeket is törleszteni. A jelenlegi szabályozást nem ismerem, de Clinton elnök törölte el ezt az előírást a US-ben. Nagy hiba volt.

Most szerencsére nem úgy néz ki, hogy egy nagy hitelválság emiatt kialakulhat. Az összegek jóval kisebbek, mint a nagy hitelválság során voltak. Érzékenyen érinthetik a bankok nyereségét és árfolyamát, de csődbe nem visznek nagy bankot.

Legalábbis erősen remélem. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: US Bankrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr335659355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása