Gazdaság - Nagyot lép a kormány

2013.11.11. 09:11 :: Dörnyei József

A MOL-INA ügy nem várt fordulatot vett, a kormány rájött arra, hogy hogyan turbózza a haldokló Magyar gazdaságot.

A MOL-nak igen nagy befektetése van az INA-ban. Ez a befektetés kifejezetten jó, sok profitot hajt, de a kormánynak jobb ötlete van vele.

A MOL el fogja adni az INA részesedét, aminek értéke kb. $3,5Mrd - €2,3Mrd. Ha a tranzakció lezajlik, a MOL rajta fog ülni egy nagy halom pénzen, amit jobb helyen is be tud ruházni, mint Horvátország - Magyarországon.

Mi az, ahova be lehet egyáltalán ruházni Magyarországon ennyi pénzt?

Természetesen az új Paksi atomerőmű blokkokba lehetne beletolni.

A Paksi blokkok ára valahol €5Mrd+ árcédulával rendelkeznek. Ennek egy részét az MVM ki tudja csengetni, de a maradékot a kormánynak kellene.

Ha a MOL beszáll, akkor a teljes beruházás komoly hitel nélkül lebonyolítható, amivel az ára is csökkenthető.

Érdekes a dologban, hogy ha Horvátország nem verte volna a nyálát, akkor a kormánynak az életben nem jut eszébe ez a megoldás és Horvátországnak megmarad €2,3Mrd befektetése. Most ez el fog veszni. Vagy a kormánynak kell megvennie a csomagot vagy kikerül a piacra, ahol olyan befektető is megveheti, aki esetleg nem kívánatos Horvátországban.

A stratégia Magyarország szempontjából kifejezetten hasznos. Lesz forrás az atomerőműre és ez a forrás nem állami adóbevétel lesz.

A MOL szempontjából is jó a sztori. Az atomerőmű jó business és ráadásul a MOL energia porfóliójába is remekül beilleszkedik.

A kormány döntéshozatala véletlenszerű, most a véletlen jó irányba terelte a folyamatokat. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: Kormány Gazdaság Energia

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr945625887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása