Devizahitelesek - A végső csomag (Update)

2013.11.05. 09:32 :: Dörnyei József

A FIDESZ bejelentette a végső devizahiteles csomagot. Nem jelentették be, hogy ez a végső, de a tartalmából és az időzítéséből jól látható, hogy az.

A csomag nem hoz drasztikus változásokat. A már most is létező árfolyamgátat engedélyezi mindenki számára, aminek a költségeit felezi a bankszektor és az állam. A költségek ráadásul nem egyszerre, hanem folyamatosan jelentkeznek, tehát mindkét szereplő számára elviselhető terhet jelentenek.

A csomag elemei:

20M forint feletti adóssággal rendelkező devizahiteles, banki könnyítést kapó devizahiteles, 90 napos kintlevőséggel rendelkező devizahiteles valamit bármilyen típusú hitellel rendelkező devizahiteles is beléphet az árfolyamgátba.

Eddig ezek a devizahitelesek nem vehettek részt az árfolyamgátban, tehát ők nem csökkenthették a havi törlesztőt. Ez az intézkedés a legdrágább, mert ezeknek a devizahiteleseknek is jár mostantól a megosztott banki/állami támogatás. A devizahitelesek részéről valószínűleg lesz érdeklődés, mert senki sem utasít vissza egy kis extra pénzt. Aki tud törleszteni, az is be fog lépni, hogy több maradjon a családi kasszában.

A 90 napon túl nem törlesztő devizahiteleseknél vízválasztó lesz a csomag, mert aki nem lép be, azt a bankok kilakoltatási listára fogják tenni. Ez az utolsó lehetőség a számukra, ha most nem szedik össze magukat bármilyen okból, akkor annyi volt, se az állam, se a bankok nem fogják tovább hitelezni őket.

Mindenki számára, aki ebben a csoportban van és meg akarja tartani az ingatlanát, azt ajánlom, hogy lépjen be az árfolyamgátba és törlessze a hitelét. Ha nem teszi, el fogja veszíteni az ingatlanát.

Aki viszont nem képes törleszteni, egyezkedjen a bankkal, adja vissza az ingatlant a teljes hitel elengedéséért cserébe. A bank ebbe valószínűleg bele fog menni. Abba nem szabad belemenni, hogy a bank nem engedi el a teljes hitelt, ha a bank erre nem hajlandó, akkor nem szabad megegyezni vele.

Kilakoltatási moratórium meghosszabbítása

A kilakoltatási moratórium eddig December elsejétől Március elsejéig tartott, mostantól Április 30.-ig tart majd. Ennek színtiszta politikai oka van, köze nincsen a devizahiteles problémához és vissza lesz állítva Március elsejére, ahogy lehet - tehát a választások után azonnal.

A választások előtt a kormánypárt nem engedi, hogy a sajtó tele legyen kilakoltatott emberek sorsával foglalkozó riportokkal.

A 90 napnál régebben nem törlesztő adósoknál az állam csak akkor vállal garanciát a gyűjtőszámlára, ha a bank elengedi az ingatlan értékének 95%-a feletti hitelrészt. (Módosító javaslat - elfogadva)

Ez nem véletlenül módosító javaslatként került bele a törvénybe - hatalmas hiba. Ezzel a nem fizetésre biztatják a devizahiteleseket. Ráadásul a bankot nem kényszeríti a tartozás elengedésére, tehát az ügyfél könnyen pórul is járhat. Nagyon meggondolatlan, átgondolatlan és felelőtlen rendelkezés, bizonyára egy FIDESZ-es féleszű főember rakta bele a módosítóba anélkül, hogy bárki értelmes embert megkérdezett volna róla. Mivel nem kötelező, azért a bankok valószínűleg nem is fogják az adósságokat elengedni. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy komoly gondot okoz majd azzal, hogy a devizahitelesek egy része ebben reménykedve elkezd mostantól nem törleszteni, aminek a vége az ingatlan elvesztése lesz.

Összességében a csomag nem okoz különösebb kárt senkinek, ezért megfelelőnek nyilvánítható.

Kivétel a módosító, ami káros. Reméljük, hogy a kormány ezt még javítja...

Ha mellényzsebből akarsz törlesztőt fizetni:              Nemzeti Kapitalista Párt

 

komment

Címkék: Devizahitelesek

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr715615705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása