Gazdaság - Megvesz az állam egy közműcéget - hatások

2013.10.25. 10:35 :: Dörnyei József

Németh Lászlóné - Nemzeti fejlesztési miniszter nyilatkozta, hogy év végéig megvásárol az állam minimum egy közműcéget.

Az még nem publikus vagy nem eldöntött, hogy pontosan melyiket, de igazából nem is lényeges.

Az első hatás az, hogy az államadósság nőni fog. Az államadósságba természetesen egy ilyen tranzakció után bele fogják számolni a megvásárolt közműcég értéket is, tehát elvileg, papíron nem nő az államadósság, de a gyakorlatban ez csak akkor lenne igaz, ha a közműcég képes lenne kitermelni minimum az államadósság finanszírozásának költségét, amit ma kb. átlagosan az alapkamat mértéke - 3,6%. A rezsicsökkentések után ennek az esélye meglehetősen alacsony.

Ez egy kellemetlen hatás, de tanulsággal szolgálhat, legalábbis elvileg.

A második hatás az első hatás következménye. Ezentúl ha a kormány rezsicsökkentési akciózásba kezd, akkor a saját f*szát is veri a nagykalapáccsal. A rezsicsökkentés a jövőben az állami közműcégnek is bevételkiesést és veszteséget okoz.

A kommunista FIDESZ tagok mindenképpen nonprofit közműcégeket akarnak. De ennek keményen ellentmond az, hogy az állami közműcég a bekerülési árának a 3,6%-ba kerül évente, ha nincsen profit a cégen. Tehát már a nonprofit működéshez is szükség van 3,6%-os profitra...

A kommunisták általában hadilábon állnak a közgazdaságtannal, ezért nem biztos, hogy megértik, hogy mi és miért történik. Mindenesetre egy esélyt kapnak rá...

Az eredeti nyilatkozatból kiderül, hogy Németné erősen hisz abban, hogy az MVM-ben megvan a szükséges szakmai tudás egy állami közműcég manageléséhez. Az MVM ugyan ilyesmit már több, mint egy évtizede nem csinált, de a tények soha nem szokták zavarni a hívőket, ezt tudjuk tapasztalatból...

Felmerül majd problémaként, hogy a mai közműcégekben nincsenek rokonok, párttársak, preferált beszállítók, szóval nincsen ott még a teljes FIDESZ mutyi. Amint állami tulajdonba kerül, garantált, hogy ott lesz. A FIDESZ mutyi azonban pénzbe kerül, sok pénzbe. Ha lesz egy állami közműcég és több nem állami, akkor azonnal ki fog derülni, hogy az állami pl. 30%-al többe kerül. Ez egy komoly politikai pofon lesz a FIDESZ-nek. Persze csak a választások után, amikor már nem számít... :-)

A hatások mindenesetre összességében inkább pozitívak, mint negatívak. Szóval hajrá, elvtársak!

Ha kevesebb állami céget akarsz:              Nemzeti Kapitalista Párt

 

6 komment

Címkék: Magyarország Gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://dornyeij.blog.hu/api/trackback/id/tr475598510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

innovacio.blog.hu 2013.10.25. 11:22:12

Mitől lenne kommunista? Inkább szocialista..

lapátkaszát 2013.10.26. 01:51:15

Megnéztem a definíciókat is! Gondolom semmilyen politikai, gazdasági előképzettséggel nem rendelkezel, ami nem feltétlenül baj, csak így butaságokat írsz. Nem a bántás szándékával mondom!

Pl. a kapitalista-kommunista-szocialista kategorizálásnál az adókat ( az elosztási, ujraelosztási viszonyokat)vizsgálod, ami nem a lényeg, max. valaminek a következménye. A tervgazdaság sem a lényeg, az csak eszköz, amit pl. a kapitalizmusban képtelenség lenne alkalmazni. Többi megjegyzésem az adott blognál.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.26. 16:41:18

@lapátkaszát:
Nekem nemzetközi kitekintésem és ismereteim vannak, neked meg a volt kommunisták "tanításai".

A definíciók jók és ez az érvényes definíció úgy általában a világban, egyre inkább a volt kommunista országokban is.

EXO 2013.10.26. 20:09:08

Működhet állami energiaszolgáltató is, a lényeg, hogy szét akarják-e lopni.
Vannak állami energiaszolgáltatók Nyugat-Európában(EDF),Észak-Amerikában(Hydro One:legnagyobb észak-amerikai áramszolgáltató) és a Távol-Keleten is( az egyik legjobb példa a bolygó legnagyobb energiaszolgáltatója, a világ 10 legnagyobb vállalata között lévő China State Grid). Kínában egy kicsit olcsóbb az áram mint nálunk...
A probléma a magyar politikusok mentalitása

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.27. 01:10:58

@EXO:
Magyarországon a válasz egyértelmű igen.
Lehet Magyarországon is állami tulajdon, de nem lehet állami management.

Pl. az állam megvehetne egy közmű szolgáltató 49,9%-át, amiből kapna osztalékot, de nem lehet benne irányító részesedése.

Az összes állami cég Magyarországon egy kifizető cég is egyben, ahonnan fizetnek kormányzó párt reklámot, megfelelő médiumban vesznek hirdetéseket, megfelelő beszállítók nyernek meg valós beruházást és lesznek tanácsadói szerződések is Alt*s Kft.-vel, amiben milliárdokat fizetnek ki a semmiért, hogy az aktuális kormányfőnek ne legyen anyagi gondjai.

Emiatt jobb, ha minél kevesebb van belőlük... Kevesebb céget könnyebb ellenőrizni.
süti beállítások módosítása